StoryEditorOCM
Ostaloodbojkaška priča

Naše juniorke briljiraju, a ‘srce’ ekipe je splitsko: da bi stvar bila još zanimljivija, njih pet dolazi iz iste škole

Piše Iva Majić
28. srpnja 2023. - 07:30

Odbojka je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Jednako je voljen kod oba spola, igra se na svim kontinentima, broji jako puno registriranih klubova i igrača i igračica, ali je nažalost na niskim granama u Hrvatskoj. Daleko od interesa javnosti, prije svega jer uspjeha naših seniorskih nacionalnih vrsta nema godinama. Ali mi smo takva nacija... Slavimo medalje i titule pa tek preko njih zavolimo nešto.

Međutim, općenito stanje ekipnih sportova u našoj domovini je jako loše. Možda određeni nisu ni svjesni toga, jer još smo dominanti u nogometu, pa je “najbitnija sporedna stvar na svijetu” nekako prekrila probleme. Osim na travnjacima, sunce još jedino donekle sja u bazenu, bez obzira na loš rezultat vaterpolske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. I dalje su Barakude europski prvaci i jedina momčad koja ima realne izglede za plasirati se na Olimpijske igre, jer kako stvari stoje opet će biti jedini predstavnici ekipnog sporta u Parizu pod hrvatskim barjakom. Iako ne želimo biti pesimistični, ali izgleda kako će i ovaj sport u skoroj budućnosti imati problema ako se nešto ne pokrene, jer "klinci" svih živih uzrasta već šest godina nisu osvojili medalju.

image

Pet splitskih odbojkašica

Osobni Album/

No, vratimo se mi hrvatskoj odbojci, jer se ovom “potonulom brodu” piše dobro, bar što se ženske konkurencije tiče. A mislimo da je i vrijeme da se konačno malo više prostora u sportu posveti pripadnicama ljepšeg spola. Naime, ženska juniorska reprezentacija dominira Europom, a nadamo se da će na skorom Svjetskom prvenstvu koje se održava u Osijeku, pokazati kako može parirati sa svima.

Trenutno su naše odbojkašice u Mariboru gdje su u trajanju Europske igre za mlade, a turnir su otvorile pobjedom 3:1 nad Turskom. Također, samo koji tjedan prije osvojile su i juniorsku MEVZ-u, a sve će ovo doći kao odlična priprema za turnir u “srcu Slavonije” koji je na rasporedu od 1. do 12. kolovoza. Ova nacionalna vrsta posebno se tiče “najsportskijeg grada na svitu” i s punim pravom možemo napisati kako okosnicu ove ekipe čine Splićanke. Da bi stvar bila još veća, njih pet dolazi iz iste škole, Gimnazije Vladimira Nazora.

Kate Lijić, Ana Burilović, Tia Kovčo, Marija Tabak i Renea Zubanović, igračice su OK Splita. Ispravnije bi bilo napisati, bile su igračice, jer par njih odlazi na studij u SAD, gdje će i nastaviti svoju odbojkašku karijeru. No, tu su potekle, u tom klubu su ih “skužili” i posložili u najbolju mladu ekipu u Hrvatskoj, a za to je uvelike zaslužna trenerica Marina Mateš. Na nacionalnim prvenstvima, sve su osvajale. Vlasnice su titula na državnim natjecanjima u mlađe kadetskim, kadetskim i juniorskim kategorijama. Proglašavane su i najboljim igračicama na svojim pozicijama, a osim uspjeha s klubom, sudjelovale su i na školskim svjetskim prvenstvima. I to ne samo u dvoranskoj odbojci, već i onoj na pijesku, te su zavidne rezultate upisale i u tom sportu.

Ove djevojke su još jedan podsjetnik s kakvim talentima Split raspolaže. U gradu bez poštenih uvjeta, malo dvorana i vjerovali ili ne niti jednog terena za odbojku na pijesku, one uspijevaju nizati rezultate. Međutim, svi uspjesi ove nevjerojatne generacije će pasti u vodu, ako se te juniorske medalje ne pretoče i u seniorske. Svjestan je toga i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Frane Žanić.

- Prije svega mislim da je u zadnjih par godina ovo jedna od talentiranijih generacija koje smo imali, a to što su nedavno osvojile MEVZ-u je samo dokaz njihove kvalitete. EYOF će odlično poslužiti kao pripreme za prvenstvo u Osijeku.

image
privatni album

Na što se cilja na svjetskom?

- Očekujemo prolaz u drugi krug i vidim ih u 16 najboljih, mislim da to ova generacija može.

Kako sve te djevojke zadržati na okupu i pretočiti uspjehe i na seniorsku nacionalnu vrstu?

- Prije svega mislim da je reprezentacija kompleksan pojam i o dobrim rezultatima ovisi puno faktora. Iskreno nisam pobornik da cure nakon srednje škole odlaze u Ameriku. Mislim da prvo trebaju ostati u hrvatskoj ligi i onda otići u neke druge jače klubove. Važno je da u tim klubovima dobro treniraju i prije svega igraju. No, sve to ovisi o savjetnicima i menadžerima, tek kad se to sve poklopi možemo se nadati i seniorskim medaljama.

Nastavio je Žanić i o velikom problemu u Hrvatskoj što se trenera tiče:

- Prije svega trebamo i dobar trenerski kadar. Nije trenerima lako raditi u ovakvim uvjetima. Njihovo financiranje je upitno,  treba im se više posvetiti i dati do znanja da su bitni.

Odbojka je jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, bar što se ženske konkurencije tiče. Baze igračica donekle i ima, ali u odnosu na ostatak svijeta zaostajemo.

- Muška i ženska odbojka nije popularna kao vani jer ljudi nemaju previše o ovom sportu saznati u medijima. Nemaju ozbiljnog doticaja s nekim rezultatima. No, savez je zajedno s HOO-om pokušao s marketingom reprezentaciju više približiti ljudima. Važan je rezultatski iskorak, a to možemo postići samo s radom u klubovima. Ključ je da je reprezentacija prioritet, a da se to ostvari mora niz stvari bolje funkcionirati.

Sigurno ste primijetili kako okosnicu današnje ženske juniorske reprezentacije čine igračice iz Splita?

- Kvalitetan rad u klubovima je baza da djeca dođu u reprezentaciju, a iz kojeg kluba će to biti, to nije bitno. Važno je da su tu najbolji.

image
privatni album

Naravno da se predsjednik dotaknuo i uvjeta za ovaj sport kako u Splitu i okolici. Posebno je sramotno što najveći grad na obali nema doslovno niti jedan teren za odbojku na pijesku, jer onih par što je bilo na Žnjanu su maknuti još 2017.godine, a tehnički gledano oni u Strožancu nisu na papiru u Splitu. No, i da jesu... to je i dalje jako malo.

- Savez kao savez tu ne može ništa, a po meni je to tužno i sramotno. To je politička odluka grada. Ako je odbojka u Splitu popularna, a je... Sigurno zavrjeđuje bolje i kvalitetnije uvjete. Ovaj sport zaslužuje imati svoj dom na ovom području. Kaštela i Split su kolijevka odbojke.

Žanić je dalje nastavio o terenima za odbojku na pijesku. Ne radi se tu o nekoj velikoj investiciji i trošku za grad, jer nije to stadion, bazen, atletska dvorana...

- To je tragedija. Apeliram i otvoren sam na suradnju sa svima. Ne bih želio miješati politiku u sport, ali da grad Split nije povukao to pitanje... Sve ispod pet terena nema smisla, a izgradnja svega bi po meni koštala od 200 do 300 tisuća eura. Ako grad uloži u terene, ja kao predsjednik odbojkaškog saveza mogu obećati da ćemo ih opremiti sa sportskom opremom. Split kad se odluči na izgradnju, što se tiče mreža, stupova i lopti, ima stopostotnu podršku saveza, zaključio je Žanić.

I tako ide još jedna priča o velikim uspjesima juniorskog sporta u Hrvatskoj, ali ovaj put je konačno riječ i o nekom ženskom ekipnom. U većini slučajeva se radi o talentiranim pojedincima ili pak  uspjesima nekakvih momčadi. Djevojke se po početku nove sezone razilaze u klubovima, neke odlaze i “preko Atlantika”, ali nadamo se kako će u novom okruženju imati sve ono što će im biti potrebno za daljnji razvoj. Kako bi bilo lijepo da u budućnosti, ove “klinke” zaplivaju uspješno i u seniorskim vodama i podignu ovaj sport u Hrvatskoj na višu stepenicu.

image
privatni album
image
privatni album
image
privatni album
image

Pet splitskih odbojkašica

Osobni Album/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:29