StoryEditor
Ostaločudo iz orebića

Najveći talent hrvatske atletike: s 14 se preselila u Zagreb, Ivanča joj je poklonio kuglu...

Piše Mladen Bariša
20. ožujka 2019. - 00:41
marija_tolj02-140319_

Hrvatska atletika ima europsku prvakinju u bacanju diska, ali to nije Sandra Perković. Već drugu godinu uzastopno 19-godišnja Marija Tolj iz Orebića postaje prvakinjom na Europskom bacačkom kupu, u kategoriji mlađih seniorki (U23). Titulu (osvojenu prošle godine u portugalskoj Leiriji) obranila je 10. ožujka u slovačkom Šamorinu, hicem od 57,76 metara.

A nedavno je na Zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu, Marija Tolj postala i seniorskom prvakinjom Hrvatske u disku, s osobnim rekordom - 58,61 metara. Dakako, uz napomenu kako na spomenutom natjecanju nije nastupila Sandra Perković. Ali, glede Marije Tolj, to nije sve. Ona je aktualna prvakinja Hrvatske i u disciplini - bacanja kugle. Na seniorskom dvoranskom prvenstvu u Zagrebu kuglu je dobacila 15,66 metara. Tolj drži primat i u konkurenciji juniorki te mlađih seniorki.

- Marija je najveći talent hrvatske atletike mlađe generacije. Po postignutim rezultatima u bacačkim disciplinama kugle i diska, ona u svom uzrastu spada u svjetski vrh - predstavio je svoju štićenicu trener u AK Dinamo Zrinjevac, Roland Robert Varga.

Talent za bacačke discipline Marija je pokazala već na školskom natjecanju s 14 godina, u Splitu. Ondje je pobijedila u bacanju kugle.

- Marija je imala veliku želju ozbiljno se baviti atletikom. Stoga smo sjeli u auto i zaputili se u Zagreb kod trenera Ivana Ivančića. On je odmah vidio da Marija ''ima nešto''. Poklonio joj je kuglu i uputio da sama trenira, a onda ju je pozvao na juniorsko državno prvenstvo. Ona je kao kadetkinja zauzela šesto mjesto, da bi potom u svom uzrastu postala prvakinjom Hrvatske. Tada smo se dogovorili kako će se Marija po završetku osnovne škole preseliti u Zagreb i trenirati u Dinamu. Međutim neposredno prije Marijinog preseljenja, Ivančić je umro - prisjeća se kćerkinih atletskih početaka otac Veselko.

- Nažalost, u Orebiću nisam imala uvjete za napredovanje. U osnovnoj školi smo bacali medicinke i kugle, ali u Orebiću nema atletskog kluba, nema staze niti trenera. Tek kada sam preselila u Zagreb dobila sam krug za bacanje i u Orebiću - pojašnjava Marija razloge napuštanja rodnog grada.

Dolazak u Zagreb za 14-godišnjakinju je predstavljao svojevrsni šok. No, odvajanje od jedine kćeri (obitelj Tolj ima i dva starija sina) teško su podnijeli i roditelji.

- Mislim da je Marijin odlazak meni najteže pao. Nije lako odvojiti se od 14-godišnjeg djeteta. Ali, bili smo utoliko mirni što smo upoznali trenera Rolanda i znali smo da je Marija u dobrim rukama - kazuje mama Tatjana.

- Nije jednostavno doći iz jedne male sredine poput Orebića i adaptirati se na tempo života u velikom gradu poput Zagreba. Imala sam međutim veliku pomoć svojih kolega i trenera i dobro sam se snašla - tvrdi Marija.

Pod utjecajem trenera Varge, Marija Tolj je usvojila još jednu bacačku disciplinu - disk. Štoviše, danas je disk njezin primarni atletski izričaj.

- Odmah sam vidio da Marija ima odlične predispozicije za bacačicu diska. Visoka je i ima veliku polugu. Marija međutim i nadalje trenira obje tehnike bacanja (kuglu linearno, a disk kružno), ali to je otprilike ovako: disk treniramo četiri puta tjedno, a kuglu jednom ili dvaput. Prijelomnica u karijeri, u korist diska, bilo je prvenstvo Europe za juniorke u talijanskom Grossetu. Ondje je kao 17-godišnjakinja zauzela četvrto mjesto - konstatira trener Varga.

A nakon uspjeha na Europskom bacačkom kupu u Slovačkoj, Mariji je stigla čestitka podrške i od Sandre Perković.

- Naravno da je Sandra moj sportski uzor. Komuniciramo preko poruka i Instagrama. Ponekad se čujemo. Vidimo se obično na pripremama i velikim natjecanjima. Između Sandre i Marije devet je godina razlike i teško je među njima praviti komparacije. Poglavito u sportskom smislu. No, zanimljivo je usporediti Marijine rezultate sa Sandrinima, u vrijeme dok je aktualna svjetska prvakinja imala - 19 godina.

- Sandra je kao 19-godišnjakinja imala 62,70 metara. Marija i ja planiramo do njezinog 20. rođendana (29. studenog) uhvatiti daljinu 61-62 metra. Sadašnji joj je rekord 58,61 metara, ali na treninzima već ima 61 metar - kazuje Roland Varga.

Trener već ima kratkoročne, ali dakako i dugoročne planove za Mariju Tolj.

- Prvo natjecanje koje nas očekuje jest Europsko prvenstvo za mlađe seniorke (srpanj, Švedska). Ondje će Mariji najveće konkurentice biti Šveđanka, koju je pobijedila u Slovačkoj, te jedna Moldavka, svjetska juniorska prvakinja, koja studira u Americi i već baca oko 61 metra. U sljedećoj godini cilj nam je ispuniti olimpijsku normu (63,5 metara) za Tokio, a onda se fokusirati na novi olimpijski ciklus i igre u Parizu 2024.

Tata i kćer za Dinamo, mama i sinovi za Hajduk

Obitelj Tolj ostavlja dojam skladne cjeline, velike međusobne privrženosti. Ipak, u jednom detalju nisu baš jedinstveni. Glede Marijinog transfera iz Orebića (koji diše za Hajduk) u Dinamo...

- S obzirom da sam ponosni Hercegovac i navijač Dinama otkako znam za sebe, nemam s tim nikakvih problema - ističe tata Veselko.

- Niti ja. Za Dinamo sam navijala i prije dolaska u taj klub - prisnažuje Marija i pokazuje tetovažu na podlaktici lijeve ruke - ''Sunce čačino''.

- Sinovi, Mateo (26) i Vinko (23) i ja navijamo za Hajduk. No, drago nam je što je naša ljubimica prešla u Dinamo - ističe mama Tatjana, inače bivša rukometašica.

#DISK#ATLETIKA#NADA#KUGLA#TALENT#MARIJA TOLJ

Izdvojeno