StoryEditor
Ostalostiže elita

Najbolji bacači kugle dolaze u Zagreb, Crouser najavio hitac preko 23 metra

Piše Hina
13. rujna 2020. - 16:42
Bruno Konjević/Cropix

Najbolji svjetski bacači kugle u ponedjeljak, 14. rujna, pokraj zagrebačkih gradskih fontana natjecat će se na 6. Memorijalu Ivana Ivančića, koji se održava u sklopu 70. Hanžekovićevog memorijala. 

Aktualni olimpijski pobjednik i rekorder Memorijala Ivana Ivančića (22.28 m) Amerikanac Ryan Crouser ove godine je sa hicem 22.91 metra postavio osobni rekord, u Des Moinesu je pobijedio s 22.72m i svih šest puta bacio preko 22 metra, a odlično je nastavio bacati i na mitinzima u Europi. 

"Na prva dva mitinga sam bio malo umoran od leta, ali sada sam se odmorio i potpuno sam spreman. Jako sam uzbuđen prije sutrašnjeg natjecanja jer je ovo jedno od mojih najdražih bacališta i očekujem daleke hice. Neću sutra ići za tim da svih šest puta bacim preko 22 metra, ali bit ću zadovoljan ako jedan otiđe preko 23 metra. Neću vam govoriti o Barnesovom svjetskom rekordu (23.12) jer prije svega razmišljam o tome da bacim svoj najbolji rezultat, ali mislim da rekord mitinga sigurno mogu srušiti i da je hitac od 23 metra sasvim moguć", kazao je u nedjelju na konferenciji za novinare Crouser.

Aktualni svjetski prvak Amerikanac Joe Kovacs lani je poručio organizatorima da ove godine postave liniju na bacalištu i na 23 metra. Nakon toga je u Dohi osvojio svjetsko zlato sa hicem 22.91 metara.

"Ryan Crouser je ove godine u velikoj formi i siguran sam da može baciti preko 23 metra. Što se mene tiče, ova godina je potpuno luda. Vi znate da mi je ovaj miting, s bacanjem kugle pokraj fontana, baš najdraži i da jako volim Zagreb. No, obično bi mi to bio zadnji nastup u sezoni, a sada se dogodilo da mi je prvi. Nisam ni vjerovao da ćete moći organizirati ovakav miting i jako mi je drago što ste ga ipak uspjeli organizirati. Osobno bih bio jako zadovoljan kad bih ponovio prošlogodišnji rezultat s mitinga (21.20 m)", rekao je Kovacs.

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uklopio se u optimistično ozračje: "Zahvaljujem Ivani Brkljačić i organizatorima koji su i u ovakvim izvanrednim okolnostima napravili odličan miting. Ryanu i Joeu poručujem da ćemo liniju na bacalištu postaviti na 23 ili 23,5 metara, ma gdje god treba".

Zbog epidemioloških mjera ove godine natjecanje u bacanju kugle bit će bez gledatelja, ali uz izravni televizijski prijenos na HRT 2. Hrvatski rekorder Filip Mihaljević zbog ozljede neće nastupiti, pa će se okušati kao sukomentator prijenosa na Hrvatskoj televiziji.

Dan kasnije, 15. rujna, na stadionu Sportskog parka Mladosti na Savi na rasporedu je atletski miting 70. Hanžekovićev memorijal. U normalnim okolnostima na mitingu je u opticaju bilo 10.000 ulaznica, a sada će ih biti svega 700 - 300 za istok, 220 za zapad, 120 za jug i 60 za sjever. 

No, ljubitelji atletike moći će sva događanja na bacalištu pokraj fontana i na atletskom stadionu Mladosti pratiti putem tv ekrana,  a prijenos ide u 70 zemalja svijeta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 19:57