StoryEditor
Ostaloudrio im je kontru

Nadzorni odbor Zadra odlučno o smjeni direktora Ćustića: Nanio je štetu, licenca za Drugu HNL se mogla dobiti

Piše Dražen Žura
4. srpnja 2019. - 22:53
custic3-270318

Svega se zadnjih tjedana događalo na Stanovima, zadnje u nizu jest smjena Svetka Ćustića, direktora kluba, što je odluka Nadzornog odbora NK Zadar.

Nedugo nakon sastanka izdali su i priopćenje koje prenosimo u cijelosti...

- “Nadzorni odbor Nogometnog kluba Zadar s.d.d. je na sjednici održanoj 3. srpnja donio odluku o opozivu gospodina Svetka Ćustića s mjesta direktora kluba. Odluka je donesena s ciljem postizanja iskoraka u organizaciji i poslovanju kluba.

Nažalost, unatoč opetovanim upozorenjima od strane Nadzornog odbora nije došlo do traženih poboljšanja. U prethodnom razdoblju učinjen je niz propusta i radnji kojima je nanesena šteta klubu, a ogledaju se kroz nepravilnosti u knjiženjima dokumentacije za 2018., propustima u postupku ishođenja licence za Drugu HNL, nepostupanju i neizvršavanju obveza koje nalaže Zakon o sportu.

Također, uvjereni smo da su razlozi zbog kojih je odbijena licenca za Drugu HNL bili savladivi. Ne radi se isključivo o infrastrukturi, već su zabilježeni propusti u kriterijima administracije i stručnog osoblja te propusti u pravnim i financijskim kriterijima, a koji su urednim i savjesnim postupanja mogli biti zadovoljeni.

Za novog direktora kluba imenovan je gospodin Damir Knežević, dosadašnji član Nadzornog odbora. koji udovoljava svim uvjetima iz Pravilnika o organizaciji rada Nogometnog kluba Zadar s.d.d., diplomirani je ekonomist s višegodišnjim radnim iskustvom u bankarskom sektoru te s izvrsnim poznavanjem stranog jezika. Imenovan je na razdoblje od tri godine te mu je ukazano povjerenje da konsolidira Nogometni klub Zadar, prije svega u upravljačkom i financijskom smislu.”

S druge strane medalje, Svetko Ćustić je u podužem obraćanju medijima ponovio sve što je prethodnih dana govorio, pa se iz konteksta mogu izvući sekvence. Između ostalog, Ćustić ističe kako je njegova smjena isplanirana prije sastanka Nadzornog odbora. Po njemu, to tijelo ni ne odlučuje nego Grad Zadar, odnosno gradonačelnik Branko Dukić u suradnji sa svojim mentorima, napose kadrovikom Marijom Palekom.

Tako Ćustić sve koji su po njegovom mišljenju radili na opstrukciji stavlja u isti koš:

- Ovo je priča uhljeba i parazita. Zar nije čudno da je za sebe kao novog direktora glasovao Damir Knežević, a pola ure prije toga bio je član NO-a. Meni je osobno gradonačelnik rekao sljedeće: “Ne interesira me ništa, meni je svejedno bio gore ti ili Reno Sinovčić!” Nisam ostao dužan, uzvratio sam mu stavom kako dobro znam da mu je namjera u klub dovesti Kneževića koji je, istina, radio na ugovor na djelu, ali da je riječ o čovjeku koji ne poznaje nogomet ni problematiku. Mogu još kazati kako nam je grad uplatio 1.250.000 kuna, znači ostaje nam milijun kad uplatimo PDV. Na plaću novog direktora bi prema ranijoj računici godišnje odlazilo 150.000 kuna, a za sve ostalo, znači plaće igračima i servisiranje dugova, ostalo bi 850.000 kuna - sažetak je razmišljanja Ćustića koji drži kako su svi čekali prigodu za smjenu koju su vidjeli u nedobivanju licence.

Istaknuo je Ćustić, da za to “zasluge” idu i Gradu Zadru i nekoliko puta ponovio riječi “uhljebi i paraziti”. Isto tako ponovio je podosta toga što je već ranije javno objavljeno na temu njegovog odnosa s Nadzornim odborom i razgovora s gradonačelnikom Dukićem, pa nema osobite potrebe ponavljati staru, dobru poznatu priču.

Knežević: Da sam uhljeb dobio bih lakši posao

Onaj koga zanima moj životopis lako će doći do njega i ne mislim komentirati previše što je govorio gospodin Ćustić, jer to nije razina komunikacije na koju sam navikao. Da je riječ o uhljebljivanu onda bih zasigurno dobio nekakav lakši posao, a ne ovo na što sam pristao danas u dobroj volji da pomognem klubu u kojem sam svojedobno proveo deset godina. Znam da mi neće biti lako, kao što nije bilo lako ni Ćustiću, međutim, svatko mora biti odgovoran za svoj posao. Nadzorni odbor je u priopćenju objasnio razloge smjene gospodina Ćustića i nemam potrebu više raščlanjivati – zaključio je Damir Knežević, novi direktor kluba.

Gradonačelnik Branko Dukić: Nisam rekao ništa o Sinovčiću

O smjeni se oglasio i zadarski gradonačlenik Branko Dukić:

- Nisam uopće sudjelovao na sjednici Nadzornog odbora, a kamo li da sam rekao takvo nešto (“Meni je svejedno jesi li u NK Zadru ti ili Reno Sinovčić”, op. a.). Usprkos osobnim napadima poštujem gospodina Svetka Ćustića kao osobu kao i sve što je prošao i neću ulaziti u medijske rasprave s njim. Niti je to dobro za NK Zadar, niti za gospodina Ćustića, a mislim da svi kojima je stalo do NK Zadra ne očekuju od nas medijsku sapunicu i prepiske nego da stavimo ego po strani i da svatko preuzme odgovornost u skladu s ovlastima i rezultatima.

Klub ima Nadzorni odbor koji je sukladno izvještaju  i svojem viđenju donio odluku. Kazao sam kako nismo zadovoljni stanjem u klubu, ne vjerujem da je itko. Za Grad je presudno da se financijama kluba upravlja odgovorno, transparentno i u skladu s propisima. Drugi cilj je da se što veći broj djece u Zadru bavi nogometom na što boljoj razini, a ako je pri tom moguće ostvariti i sportski rezultat to je svakako poželjno. Grad Zadar je u prethodnom razdoblju ispunjavao preuzete obaveze prema Klubu, a tako će činiti i u budućnosti. Primamo na znanje odluku Nadzornog odbora, no inzistirat ćemo da nas se redovito izvještava o provođenju nabrojenih ciljeva. (IN)

#ZADAR#SMJENE#SVETKO ĆUSTIĆ#BRANKO DUKA#DAMIR KNEŽEVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:06