StoryEditor
Ostaloragbi

Nada bez milosti: Splićanke su oduševile, brzo su se privikle na nova pravila i pregazile gošće ne dopustivši im ni poen

Piše SD
10. svibnja 2021. - 12:23

U prvom susretu dvaju hrvatskih klubova po pravilima Ragbija 15 u konkurenciji seniorki uvjerljivu pobjedu ostvarile su djevojke splitske Nade. 

Na Starom placu one su u povijesnom susretu pobijedile djevojke iz Zagreb. Djevojke pod vodstvom prof. Vlade Ursića oduševile su kompaktnošću, disciplinom, brzinom reakcije te taktičkom zrelošću. Brzo su se prilagodile drukčijem načinu igre po pravilima Ragbija 15. Visokim pritiskom na igračicu s loptom, istovremeno racionalno pokrivajući cijeli teren pregazile su gošće, ne dopustivši im ni poen.

Nadamo se da ćemo ubuduće i češće gledati djevojke u ovom formatu, te da će on zbog svoje atraktivnosti privući još više mladih djevojka da se bave ovim sportom, kao i više gledatelja na tribine kad to bude moguće.

Ženska sekcija Nade počela s radom 2008.

Ideja o počecima ženskog ragbija u Splitu rodila se u glavama entuzijasta na 1998. i 1999. godine. Tadašnji šef struke Ragbi kluba Nada prof. Vjekoslav Arambašić napravio je dogovor s prof. Višnjom Kuvačić, prof. Maricom Milardović i prof. Joškom Buzov oko uključivanja žena u realizaciju programa oglednih satova ragbija u okviru nastave tjelesnog u splitskim školama. Trebalo je proći desetak godina da se konačno oformi homogena grupa djevojaka približno istog godišta, da bi 2008. sekcija djevojaka počela sa samostalnim organiziranim radom u okviru Nade. 

Okosnicu sekcije činile su učenice splitske Zdravstvene škole koje su u redovito dolazile na Stari plac pod vodstvom prof. Joške Buzov, prof. Dijane Jelača i prof. Pavla Vodanovića te kontinuirano popunjavale već formiranu sekciju. Prvi treneri bili su prof. Ante Olujić i Tomislav Burazin uz podršku sportskog direktora dr. sc. Luke Bjelanovića. Djevojke su rado prihvatile ragbi kao svoj sport a od 2013. natječu se redovno u okviru Hrvatskoga ragbijaškog saveza u Prvenstvu i Kupu Hrvatske.Najveće uspjehe djevojke su postigle pod vodstvom prof. Nikole Denića, a danas ih vodi prof. Ursić. 

Pored natjecanja u Hrvatskoj egzistira i regionalna WRRS gdje se Splićanke natječu s curama iz Austrije, BiH, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Također, hrvatska reprezentacija svake godine nastupa u okviru europskog prvenstva. Sva službena natjecanja za djevojke organizirana su u olimpijskom formatu i po pravilima Ragbija 7.

Nada – Zagreb 79:0 (69:0)

Split - Igralište Nade na Starom placu.

Nada: Kovač (5), Drušković (13), N. Điko, Reljić, J. Điko (5), N. Dedić (10), Garcija, Avramović (19), Hewitt, Žaja (12), Banovac (10), Josipović (5), Ivanović, Bekavac, Colić, Vranjić, Jurko, Merčep, Jurić, Buzov.

Zagreb: Sedlar, Kušen, Anđel, Farac, Ploshonka, Pribeg, Madir, Mratović, Todorović , Bebić, Buratović, Šuklje, Kuča, Baračić, Eterović, Kralj.

item - id = 1097607
related id = 0 -> 1137311
related id = 1 -> 1133941
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 20:27