StoryEditorOCM
Ostalosama elita

Na treće izdanje Croatia Rallyja dolazi 60-tak posada: ‘Naša priča raste i izgleda jako dobro‘

22. ožujka 2023. - 17:42

Nakon Monte Carla, Švedske i Meksika, najbolji relijaši svijeta dolaze u Hrvatsku gdje će se od 20. do 23. travnja održati treće izdanje Croatia Rallyja.

Hrvatska je četvrta od 13 predviđenih stanica u kalendaru svjetskog WRC prvenstva, a u Zagreb se očekuje dolazak 60-tak posada.

Očekuje nas neizvjesna utrka, u vrhu poretka svjetskog prvenstva prvih pet vozača je u svega 12 bodova razlike. Vodi Francuz Sebastien Ogier (56) ispred Belgijanca Thierryja Neuvillea (53) i aktualnog svjetskog prvaka Finca Kallea Rovanpere (52). Slijede Estonac Ott Tanak (47), te Britanac Elfyn Evans (44).

- Naša priča raste i izgleda jako dobro. Prve godine smo uz Covid mjere imali oko 50.000 gledatelja, dok je prošle godine bilo više od 300.000 gledatelja. Nadam se da ćemo rasti i ove godine do možda pola milijun gledatelja - naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Šaškin na konferenciji za novinare u Poslovnoj zgradi INA-e u Zagrebu.

- Borimo se kako bi stabilizirali proračun. Prve godine je bio Covid, lani je krenula ruska agresija na Ukrajinu. Sve to utječe na turizam i velike manifestacije koje su motiv dolaska u Hrvatsku. Nadam se mirnijoj godini, stabilnijem vremenu - dodao je naglasivši kako u Hrvatsku ponovo dolazi veliki broj stranih novinara.

WRC Croatia Rally prošle je godine, po službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili natjecanje i čak 400 predstavnika medija koji su stigli iz inozemstva. Podaci ukazuju da se radi o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner je naglasio kako je u svijetu čuo puno pohvala na hrvatski reli.

- Croatia Rally znači jako puno, to je kruna u auto sferi. Iza cijelog projekta je puno truda, muke i novaca, a tek sada je pravi posao da to zadržimo. Čujem jako puno pohvala u svijetu, cijela ekipa je napravila sjajan posao. Sportski nismo imali niti jednu kritku - istaknuo je Štetner dodavši:

 - WRC je ostvario mnoge benefite za Hrvatsku ekonomiju i sport, a nastojimo iskoristiti veliki medijski doseg kako bismo promovirali i ostale vrijedne organizatore i sportaše u našem sustavu.

Dopredsjednik OO-a Marin Frčko je naglasio kako ovako veliko natjecanje zahtijeva veliku pripremu.

- Već smo prije organizrali Croatia Rally na nižem, europskom rangu. Međutim, željeli smo više, a to je Svjetsko prvenstvo. Prije dvije godine to smo i ostvarili. Hrvatska je ušla u šengenski prostor, uveli smo euro, sve su to stvari zbog kojih očekujemo više gledatelja nego lani. Mnogo toga će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Danas je 20-tak stupnjeva, kada bi ovako bilo za mjesec daa, bili bi oduševljeni - naglasio je.

Direktor natjecanja Željko Štefanić je naglasio kako će najbolji relijaši svijeta voziti kroz pet županija (Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku), te grad Zagreb, vozit će se 20 brzinskih ispita, a ceremonijalni start bit će, kao i lani ispred Zagrebačkih fontana. Ukupna dužina itinerera iznosi 1.650 km, od čega 301 km otpada na brzinske ispite, ciljna rampa će se ove godine nalaziti kod zgrade INA-e.

- U četvrtak, 20. travnja je na rasporedu "shakedown Okić", a potom Ceremonijalni start. Petak je gotovo identičan koncept kao i prošle godine. Vozit će se Žumberak, Budinjak, Krašić, Mrežnički Novaki...Subotu smo najviše mijenjali. U ovogodišnji raspored dodana je i jedna izmjena u itinereru, umjesto brzinskog ispita Jaškovo - Mali Modruš Potok vozi se brzinac Ravna Gora - Skrad. Jedno je sigurno, hrvatski rally prolazi kroz raznolike terene i zbog toga je specifičan u svijetu - kazao je Štefanić.

Na dosadašnja dva izdanja WRC natjecanja u Hrvatskoj odluka o pobjedniku dogodila se doslovce u posljednjim metrima, pa je publika uživala u neizvjesnim završnicama. Oba puta slavile su posade Toyote, prije dvije godine Sebastien Ogier i Julien Ingrassia, a lani Kalle Rovanpera i Jonne Halttunen.

- Svima bi bilo drago da je ovakvih događaja sve više. Znamo koliko domaćih i stranih gledatelja privlači ovaj događaj i sa zadovoljstvom možemo reći da su ljudi u WRC Croatia Rallyja uzor drugima u organizaciji ovakvih manifestacija. Ugovor o sufinanciranju je važeći ovu i iduću godinu tako da ćemo svakako iskoristiti ovaj događaj u strategiji razvoja turizma - istaknuo je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić.

Prije nekoliko dana zatvorene su prijave za volontere koji će sudjelovati u radu na događaju duž cijele staze. Kao i prošlih godina, interes je ogroman te se javljaju zainteresirani ljubitelji automobilističkog sporta iz cijele Europe. Posebno iznenađuju prijave iz dalekih zemalja kao što su SAD i Japan.

Dnevne ulaznice za WRC Croatia Rally moguće je nabaviti po cijeni od 10 eura, a uz to je dostupan i četverodnevni paket ulaznica po cijeni od 30 eura. Osim ulaza u sve Fan Zone uz brzinske ispite, sve ulaznice vrijede i za servisno parkiralište. Redovne ulaznice dostupne su u online prodaji putem sustava ulaznice.hr.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:05