StoryEditor
Ostaloizolacija

Muke zbog strogih epidemioloških mjera: reportera ‘Slobodne’ strpali u izolaciju, umjesto na stadionu utakmicu pratio iz hotelske sobe

19. lipnja 2021. - 08:30

Vaš je reporter u Škotskoj završio u izolaciji. Umjesto na stadionu Hampden Park, susret Hrvatske i Češke promatrao sam u hotelskoj sobi. Dobio sam obavijest od ovdašnjeg NHS-a (National Health Servicea) kako sam kontakt neke osobe za koju je kasnije detektirano da je Covid-19 pozitivna. Uz obavezno naručeno novo testiranje, ovaj put barem besplatno, moram i u slučaju negativnog nalaza odraditi deset dana izolacije, zaključno sa 21. lipnjem. Dakle, povezano je kao nekako s prvim dolaskom u UK, na utakmicu s Engleskom deset dana ranije.

Brojne muke koje navijači, mediji, ali čak i nogometaši prolaze na ovom Euru zbog strogih epidemioloških mjera je teško jednostavno opisati. Uostalom, zato je na ovom susretu valjda bio i rekordno mali broj hrvatskih navijača na nekom velikom turniru zbog čega se žalio i izbornik Zlatko Dalić. Zato je Hrvatska i odustala od kampa u Škotskoj, te je u Glasgow umjesto dva stigla samo dan prije utakmice, a pobjegla je odmah nakon iste. Sve kako ne bi zbog nekog pozitivnog slučaja i momčad završila u izolaciji. A ja ni sam ne znam kako sam završio u istoj. No, svakako je puno bolje da je zaglibio novinar ili navijač, nego neki reprezentativac.

Pošalju vam samo mail da ste kao nečiji kontakt, bez informacije barem gdje i kada se to dogodilo. U mailu stoji i da imate zakonsku obvezu biti u izolaciji, testirati se, da u slučaju da se toga ne pridržavate slijede visoke kazne (do deset tisuća funti). A već se ionako dvaput morate testirati pri boravku u desetodnevnoj karanteni po dolasku u Škotsku, makar novinari imaju barem pravo na izuzeće po pitanju boravka u „balonu”.

Svaki pokušaj razjašnjavanja situacije, pozivom, mailom u kojem je friški četiri dana nakon navodnog kontakta u Hrvatskoj napravljen negativan PCR test (između dva ulaska u UK), naišao je na zid. Recimo na pozive vas govorni automat nakon određenog biranja opcija izbacuje jer zaprima samo - pozive iz UK-a. Onda vam je nakon svega sada već potpuno jasno da ovdje zapravo nikog ni ne žele, ali su eto domaćini Eura i morali su kao primiti strane navijače, medije. No, problem je što to rade preko neke stvari pa nam tako svima kompliciraju život.

item - id = 1106899
related id = 0 -> 1113388
related id = 1 -> 1091453
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 12:46