StoryEditor
Ostaloprvi izbor

MOO ih je označio ‘kao poželjnog domaćina‘: australski Brisbane napravio je veliki korak prema ugošćavanju Igara 2032.

10. lipnja 2021. - 19:39

Australski grad Brisbane napravio je veliki korak prema domaćinstvu Olimpijskih igara 2032 nakon što je u četvrtak dobio odobrenje "kao poželjni domaćin" od strane Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

MOO je revidirao svoja pravila nadmetanja za domaćine OI-a 2019. godine, kako bi smanjio enormene troškove i olakšao postupak gradovima. Nema službenih gradova kandidata koji vode kampanje prije glasanja, kao što je to bio slučaj u prošlosti, a umjesto toga, MOO stavlja na glasanje "poželjnog domaćina" na svojoj sjednici.

Glavni grad australske države Queensland Brisbane bio je preferirani domaćin izabran u veljači, a prijedlog odbora sada ide na zasjedanje MOO-a prije Olimpijskih igara u Tokiju 21. srpnja. Nekoliko gradova i zemalja javno je izrazilo interes za Igre 2032. godine, uključujući Indoneziju, Budimpeštu, Kinu, Dohu i njemačku dolinu Ruhr, no u ovom procesu kanidature,  koji gradove otvoreno ne suprotstavlja, Brisbane je u veljači već krenuo ispred svih suparnika osvojivši pohvale MOO-a.

.Ako se Brisbane izabere kao domaćin,što se i očekuje, on će postati treći australski grad nakon Melbournea 1956. i Sydneya 2000. godine koji će biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara.

- Mnoge vlade širom svijeta sport smatraju presudnim za dugoročni razvoj njihovih zemalja i regija. Olimpijski projekt u Brisbaneu 2032. pokazuje kako lideri koji misle naprijed prepoznaju snagu sporta kao način za postizanje trajnog nasljeđa svojih zajednica - kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 04:14