Ostaloa tek su mu 22 godine

Mladom splitskom vaterpolistu zbog ozljede šake prijeti prekid karijere: 'Ako mi jedan od najboljih liječnika potvrdi dijagnozu, neću više igrati'

Piše Pero Smolčić

Vaterpolisti splitskog Jadrana zaredali su s ozljedama, u današnjem dvoboju Lige prvaka protiv Jadrana Carine iz Crne Gore neće biti kapetana Anđela Šetke kao ni centra Ivana Krapića koji su “pokupili” ozljede u utakmicama protiv Budve, odnosno Juga. No, posebno je dramatično stanje s drugim Jadranovim centrom, mladim Antoniom Duževićem.

Zbog problema sa šakom desne ruke Duževiću je u pitanje došao nastavak karijere.

– Bio sam kod dvojice liječnika, u Splitu vi u Zagrebu i oba su potvrdila dijagnozu i donijela isti zaključak. A to je da ne vide kako bih se mogao nastaviti baviti vaterpolom – kazao nam je mladi splitski vaterpolist.

Dijagnoza je to koja nikoga ne bi ostavila ravnodušnim, a pogotovo mladog sportaša koji je tek na početku svoje seniorske karijere. Antonio je u listopadu napunio 22 godine, a u Jadran je stigao iz redova gradskog rivala Mornar Brodospasa. I umjesto da sada skuplja iskustvo i gradi karijeru na domaćem planu, ali i u Ligi prvaka, na sasvim novom “levelu”, Antonio se mora posvetiti problemu s rukom.

Kosti se ‘trljaju’

A što se točno dogodilo?

– Još prije tri godina pukao mi je ligament i jedna ga je liječnica sašila. Odradila je odličan posao, ali s vremenom su nastali problemi s kostima, počele su se trljati jedna o drugu... – pojasnio nam je Dužević.

Mladi vaterpolist, iako pogođen ovom situacijom, ne želi se predati i napravit će sve da ipak ostane u vaterpolu.

– Dogovorio sam pregled kod jednog liječnika u Barceloni kamo odlazim za dva tjedna. Nadam se da će mi tamo moći pomoći.

Borba do kraja

Kako si došao do liječnika u Barceloni?

– Preporučili su mi ga Maro Joković i Xavi Garcija, kažu da je taj čovjek ‘Bog’ što se tiče ovakvih ozljeda. Nadam se da je doista tako, želim još igrati vaterpolo.

A ukoliko ne budeš mogao?

– Ako se potvrde dijagnoze koje već imam morat ću prestati.

Što bi se dogodilo da ipak ostaneš igrati vaterpolo, uprkos preporuci liječnika?

– Rekli su mi da ako igram, da će me boljeti, a u jednom bi mi se trenutku dogodilo da ruka jednostavno zablokira. Kažu da me vjerojatno u svakom slučaju očekuje operacija, ali ako budem igrao vaterpolo za godinu – dvije, a bez vaterpola možda za 20 – 30 godina.

Znači ako ne budeš igrao vaterpolo, moći ćeš se normalno koristiti rukom?

– Samo bih kod nekih većih fizičkih aktivnosti morao nositi ortozu za ruku, ali to je gotovo nikad. No još se ne predajem, idem u Barcelonu vidjeti što se može napraviti.

Ako ipak dobiješ negativni odgovor...?

– Onda ću se posvetiti više studiju. Bio sam na Aspiri, sada sam na Pomorskom fakultetu na prvoj godini. Razmišljam i da ostanem u vaterpolu kao trener, ali polako.

Do nove dijagnoze ne treniraš?

– Treniram sam, idem u teretanu, radim stvari za koje ne koristim ruku. Želim ostati u dobrom fizičkom stanu koliko mogu – zaključio je Dužević.

Asić: Naporan raspored uzeo je danak

Svim problemima unatoč, vaterpolisti splitskog Jadrana današnju utakmicu šestog kola LEN Lige prvaka dočekuju kao peti u A skupini, dok su gosti iz Crne Gore, Jadran Carine, na posljednjem osmom mjestu. Splitski jadranaši imaju četiri boda, dok “carinici” imaju tek jedan. No, pokazali su se kao jako nezgodni već na startu Regionalne lige u Splitu kada su pobijedili momčad sa Zvončaca.

Imaju i nekoliko minimalnih poraza u Ligi prvaka među kojima se svakako ističu oni od svega 8:7 kod Olympiacosa u Pireju te domaći poraz u prošlom kolu od Barcelonete 12:13.

- Veliki broj utakmica u kratkom razdoblju uzeo nam je danak, igramo bez Duževića, ali nećemo imati na raspolaganju niti prvog centra Ivana Krapića kao ni Anđela Šetku. U takvim se okolnostima idemo boriti koliko god možemo, pokazali smo kod Szolnokija (poraz 5:4, nap. a.) da i bez nekolicine bitnih igrača možemo igrati dobar vaterpolo, vjerujem da ćemo to pokazati i sada protiv Jadrana iz Herceg Novog - kazao je trener splitskih jadranaša Ivan Asić. 

#VK JADRAN#ANTONIO DUžEVIć