StoryEditor
OstaloPromijenila kategoriju

Mlada Solinjanka treću godinu zaredom na europskom kadetskom podiju: Ova medalja nije bila očekivana, ali je samo dodatni pokazatelj da ima veliki potencijal i u seniorskom judu

Piše PSD
27. lipnja 2019. - 23:56
2018-10-07T225814Z_511240669_RC19EC884780_RTRMADP_3_OLYMPICS-YOUTH.JPG

Nakon bronce Barbare Matić na Europskom seniorskom prvenstvu, stigla je i bronca na Europskom kadetskom prvenstvu. Osvojila ju je Ana Viktorija Puljiz (do 48 kg) i tako treću godinu zaredom završila na europskom kadetskom podiju.

Prvi dan Europskog kadetskog prvenstva u Varšavi Ana Viktorija Puljiz osvojila je brončano odličje u kategoriji do 48 kilograma. Treća je ovo godina zaredom da Puljiz stoji na europskom kadetskom podiju – 2017. u kategoriji do 44 kilograma u Kaunasu bila je zlatna, a 2018. u istoj kategoriji u Sarajevu srebrna.

Na ovogodišnjem kadetskom Europskom sudjelovalo je 434 judoke iz 39 zemalja. Za Hrvatsku su prvi dan uz Puljiz nastupili i Nina Simić u kategoriji do 48 kilograma, i Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma.

Puljiz je u dan krenula dominantnom pobjedom. U nešto više od minute ipponom je svladala bjelorusku predstavnicu Burakovu. U idućem kolu sjajno je taktički odradila protiv Nizozemke Mass, jedan wazari i pametna defenziva dovoljni su za prolazak u četvrt završnicu.

Tamo ju je čekala aktualna pobjednica Europskog kadetskog kupa u Antaliji, Turkinja Karabulut. Ovdje Puljiz još jednom dominantno pobjeđuje – jedna minuta i tri sekunde bila je dovoljna za dva wazarija i prolazak u polufinale.

Aktualna kadetska viceprvakinja Talijanka Assunta Scutto u napetom i ravnopravnom polufinalnom meču ipak je bila kvalitetnija. Wazari na početku te ippon minutu prije kraja poslali su Puljiz u borbu za broncu. S francuskom predstavnicom Deversain Chloe Puljiz je još jednom demonstrirala koliko je kvalitetna. Imala je potpunu kontrolu kroz cijelu borbu, wazari u prvoj i wazari u trećoj minuti Puljiz su donijeli treću europsku kadetsku medalju.

Činjenica da Puljiz ovako velike mečeve odrađuje gotovo rutinski dovoljno govori o razini zrelosti koju je uspjela postići već u kadetskom stažu. Gledajući njene nastupe jednostavno se ne možete oteti dojmu da se radi o seniorki, a ne o kadetkinji. Ovom je broncom kompletirala set medalja s europskih kadetskih prvenstava. Sada, simbolično, ima sve – zlato, srebro i broncu.

- Jako težak dan i to je dodatan razlog za moju sreću nakon osvojene bronce – rekla je kratko Puljiz, dok je trener Dragan Crnov analizirao:

- Prije šest mjeseci smo iz kategorije -44 otišli u -48 kg. Ova medalja nije bila očekivana, ali je samo dodatni pokazatelj da Ana Viktorija ima veliki potencijal i u seniorskom judu. Imala je pet iznimno teških borbi, a nakon početne ukočenosti i presinga, odradila je fenomenalno. Žao mi je polufinala jer je jako dobro krenula u borbu, ali pad koncentracije je odveo borbu u krivom smjeru. U borbi za broncu još je jednom pokazala vrhunski judo i sad krećemo na pripreme za Svjetsko prvenstvo.

Nina Simić u istoj je kategoriji upisala pobjedu protiv Grkinje Alexandri. Simić je ipponom prošla u drugo kolo, no tamo nije uspjela proći kvalitetnu Azerbajdžanku Sabinu Aliyevu. Ovo je prvo Europsko prvenstvo za Simić i sa svojim nastupom može biti zadovoljna - nema sumnje kako će rasti u narednim kadetskim sezonama.

Jedini muški predstavnik prvog dana kadetskog Europskog prvenstva Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma nije uspio protiv Čeha Dvoraceka. U prvom kolu češki predstavnik bio je spremniji, no 16-godišnji Nikola svoju će kvalitetu imati prilike pokazati u narednim natjecanjima.

#JUDO#ANA VIKTORIA PULJIZ#MEDALJA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 08:57