StoryEditor
Ostaloizniman uspjeh

Mlada plivačica ne prestaje oduševljavati na nacionalnim natjecanjima, a sa samo 12 godina postala je brončana na seniorskom prvenstvu

Piše Darko Rapić
16. kolovoza 2019. - 12:14
pli00

Epitet iznimno nadarene i perspektivne plivačice Lucijana Lukšić opravdava svakim ulaskom u bazen. Nema natjecanja u svojoj konkurenciji na kojem nije ostvarila (uvjerljivu) pobjedu. Stoga je počela plivati sa starijima od sebe, pa je Lukšić krajem srpnja ove godine osvojila prvu seniorsku medalju na prvenstvu Hrvatske.

– To je sve potvrda njenog napornog rada i talenta – kratko je prokomentirao njen otac Bartul.

Dvije stotine medalja

O njoj smo već pisali prije točno godinu dana kada smo istaknuli da je sa samo jedanaest godina osvojila preko 200 zlatnih medalja. Još uvijek ne staje, dapače, tek uzima pravi zamah pa najbolje od nje možemo očekivati narednih godina.

A nedavno je oduševila novim rezultatima, pogotovo na prvenstvu Hrvatske mlađih seniorki. U bazen je ušla s djevojkama starijima i do šest godina, što je pola njenog trenutnog životnog vijeka. U finalu na 200 leđno ušla je kao “outsider”, a onda nadmašila sva očekivanja.

Na zaokretu nakon 100 metara bila je peta, da bi u drugoj polovici utrke prestigla šest godina stariju Baldani i četiri godine stariju Ramljak. Na koncu na postolju stoji ona, 12-godišnjakinja pored drugoplasirane Klare Miličić (16) i prvakinje Marte Leković (17).

No, Lucijana ne može bez zlata pa je u konkurenciji mlađih juniorki na 200 metara leđno osvojila prvo mjesto s uvjerljive dvije sekunde ispred drugoplasirane Špehar. Usputno, Lukšić je u toj konkurenciji plivala s djevojkama starijima od sebe dvije do tri godine. 

– Ipak, najveći uspjeh je u tome što je osvojila mini Grand Prix hrvatskog plivanja u kadetskoj konkurenciji. Znači, ona je “ulazni” kadet, a osvojila je sve što se može osvojiti na tom području – pojašnjava otac Bartul.

Kadetski Grand Prix održavao se u osam različitih bazena diljem Hrvatske. Lucijana je sudjelovala na njih sedam, a šest puta osvojila prvo mjesto. Tako je s uvjerljivih 150 bodova pokazala tko je “gazda”.

Srpanj je bio iznimno plodonosan. Osim što je osvojila Grand Prix te “probila led” na seniorskim natjecanjima, Lucijana je na Prvenstvu Hrvatske za kadete održanom 19. i 20. srpnja pokazala zašto zaslužuje ovu priču. Osvojila je tri zlatne i dvije srebrene medalje u pet utrka – njen plivački klub Grdelin doista je “cvrkutao” od sreće.

Za ostvarivanje ovakvih i narednih uspjeha mlada Lucijana ne bi mogla bez iznimne potpore obitelji, ali i trenera, kluba i škole.

Sad na svjetsku scenu

– Stvarno moramo napomenuti OŠ ‘Bol’ iz Splita i njena učiteljica Sanja Đivanović svaki put izlaze u susret, ispitivaju je po dogovoru, ne stvaraju probleme oko izostanka... Doista pomažu u prilagođavanju školskih obaveza koje su svakako besprijekorne – ističe Bartul koji je uvjeren da Lucijana ima kapacitet i za natjecanja izvan državnih okvira.

– Da imamo mogućnost otići natjecati se negdje vani, siguran sam da bi rezultat također bio uspješan – kaže Bartul.

Sada će se ta mogućnost i ostvariti, jer je Hrvatski plivački savez kao “nagradu” za izniman uspjeh odlučio poslati Lucijanu i njenog trenera prof. Jakšu Arambašića na Svjetsko juniorsko plivačko prvenstvo koje će se održati u Budimpešti od 20. do 25. kolovoza.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Lucijana reagirati u konkurenciji tri godine starijih plivačica iz cijele Europe. S medaljom ili bez nje – nije ni važno kako će se vratiti jer je sami odlazak ogroman uspjeh koji održava nadu splitskog, a nadasve hrvatskog plivačkog sporta. 

Riznica medalja

- bronca na prvenstvu Hrvatske mlađih seniorki

- srebro na juniorskom prvenstvu Hrvatske 

- zlato na prvenstvu Hrvatske mlađih junioriki

- 5 zlata na kadetskom prvenstvu Hrvatske

- 6 puta prvo mjesto u utrkama za Grand Prix

- osvojen jedan kadetski Grand prix 

#PLIVANJE#LUCIJANA LUKŠIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 21:11