StoryEditor
Ostalofutsal senzacija

Mijo Milavić je prije pet godina osnovao Olmissum, sada su najbolji klub u Hrvatskoj: Želimo u Omišu igrati i Ligu prvaka

25. srpnja 2020. - 11:30
Olmissum je malo sportsko čudoMNK Olmissum

Miji Milaviću uspjelo je nemoguće. U samo pet godina “projekt Olmissum” doveo je od anonimnosti do titule prvaka Hrvatske u futsalu.

Nekoliko dana nakon sjajnog finala u kojem su Omišani u Makarskoj svladali aktualnog prvaka Novo Vrijeme Apfel sjeli smo i popričali s predsjednikom omiškog čuda. Rijetko se Milavić pojavljuje u medijima, ali ovaj put poziv nije mogao izbjeći. Prvi put grad na ušću Cetine dobio je seniorskog prvaka države u momčadskom sportu.

– Dojmovi se još nisu slegnuli. Dok se igralo, vjerovao sam u pobjedu, a sada kad smo postali prvaci kao da toga nisam skroz svjestan – govori nam Milavić, spiritus movens cijele priče.

Razvukao je osmijeh od uha do uha, kao da prepričava neki lijep san. Ali ovo nije bio san.

– Kad je Žare Luketin obranio zadnji penal nisam skočio ni zavikao. Samo sam pogledao lijevo prema našem sportskom direktoru Juri Grizelju, ponosan na sve nas jer nam nije klonula vjera. Možda je malo čudno, ali prvo mi je kroz glavu prošla Pula gdje smo godinu dana ranije izborili Prvu ligu.

Nove šampione razdragani Omišani iste su večeri dočekali ispred dvorane na Ribnjaku, a fešta se nastavila sve do jutarnjih sati.

– Došla su nam djeca iz omladinske škole i prijatelji kluba, zapalili smo baklje, svirala je naša nova himna... Koliko god da još trofeja osvojimo, ovaj će zauvijek biti poseban.

Na društvenim mrežama pratio ih je i naš nogometni reprezentativac Ivan Perišić, također Omišanin.

– On nas već dugo prati i promovira u svijetu. Obojica smo iz drevne Poljičke knežije. Možda i on jednog dana odijene naš dres, tko zna.

Hoće li biti premija za momčad?

– Hoće, naravno. Ali ne bih o iznosima.

Dakle, korona-kriza neće utjecati na klupske financije?

– Ne bi trebala. Nismo dirali plaće. Gledajući širu sliku ulaganja, mogli smo sav novac dati u igrače, ali nismo htjeli. Izgradili smo s Gradom Omišem dvije dvorane, u što je naša obiteljska tvrtka dala 30 milijuna kuna, i tako stvorili uvjete. Dogodila se kohezija kluba i publike. Ušli smo u ovu priču s plemenitim namjerama i Netko s neba je to nagradio – priča nam Milavić pažljivo birajući riječi, želeći da svaka njegova izjava čini smislenu cjelinu.

Ponosno otkrivajući detalje ovog podviga, Milaviću ipak misli pobjegnu na 2011. godinu. Tada se, naime, počela rađati ideja o Olmissumu. Četiri godine prije službenog osnutka.

– Tada sam promatrao gradilište dvorane na Ribnjaku i nadao se nečemu velikom – prisjeća se Milavić.

Ali zašto ste odabrali baš futsal umjesto nogometa, košarke, rukometa...?

– Mali nogomet zavolio sam kao osnovnoškolac na asfaltu na Punti u popularnoj ligi sela i kvartova. Sviđa mi se intenzitet, bliskost, dueli, zvuk udaraca, škripa tenisica... Do tada u Omišu nije postojao futsalski klub, pa sam to vidio kao priliku i izazov da krenem od nule.

Svemu je pridonijelo i Europsko prvenstvo u futsalu u Splitu 2012. Prvo ‘okrenuo’ Škorića I tako je Milavić, sin nekadašnjeg vlasnika poznatog trgovačkog lanca, sredstva iz obiteljske tvrtke počeo ulagati u klub. Prvo je okrenuo broj prijatelja iz djetinjstva Josipa Škorića, bivšeg vratara u HNL-u.

– Tim sam oformio u svibnju i lipnju 2015., a u srpnju je klub osnovan. Škorić je odmah pristao biti sportski direktor. Vidio je da mislim ozbiljno. Za trenera vratara doveli smo renomiranog Ivicu Krstulovića Oparu koji je za trenera predložio Ivicu Osibova. Tako smo krenuli.

Koji vam je tada bio dugoročan cilj?

– Igrati Prvu ligu i nekad je osvojiti ako se može.

Jeste li mogli zamisliti da će titula doći već za pet godina?

– Računali smo da bi mogla za pet ili šest, ali smo očekivali raniji ulazak u Prvu ligu.

Na kraju je ispalo da ste Treću i Drugu ligu osvojili iz drugog pokušaja, a Prvu iz – prvog!

– Haha, da. Tako je ispalo. Pitanje je ima li uopće takvog primjera u svijetu sporta.

Kako su ljudi u gradu reagirali na vašu ideju pokretanja kluba?

– Uglavnom su šutjeli, a rijetki su vidjeli iskre u mojim očima i rekli “poznavajući tebe, tu će se nešto veliko dogoditi”.

I dogodilo se. Iako, u prvoj sezoni dogodio se kiks jer Olmissum nije prema očekivanjima osvojio Županijsku ligu (treći, najniži rang). Naredne sezone to je ipak uspio i to s maksimalnim učinkom iz 22 utakmice. Slijedila je Druga liga Jug i bitka s Universitasom koju je Olmissum prve sezone izgubio. No iz drugog pokušaja Omišani su dohvatili Prvu ligu. Na početku te sezone, dakle u ljeto 2018., Milavić je u suradnji sa stožerom napravio, pokazat će se, ključan potez. Za trenera su doveli Duju Maretića, mladog i nadarenog stručnjaka iz Splita kojemu je to bio prvi samostalni trenerski posao u seniorskom futsalu. Hrabar potez.

– Da bi postigao nešto veliko, moraš riskirati – smatra Milavić i odlučno poručuje:

– Radije bih promašio nego išao utabanim stazama. Zato smo tu gdje jesmo.

Maretić je počeo sastavljati kičmu današnje, šampionske momčadi i glatko osvojio Drugu ligu Jug te potom kroz kvalifikacije u Puli napravio završni korak do elite.

– Duje je predlagao igrače, Škorić je gledao njihov karakter, a ja pored toga i financije. Nikad se nisam miješao u struku na način da moja bude zadnja – ističe Milavić.

Olmissum je na tržištu bio aktivan i prošlog ljeta kada je ionako vrlo dobru momčad dodatno osnažio Luketinom, Horvatom, Jurlinom...

– Doveli smo puno novih imena i nismo znali kako će to sve izgledati, ali smo htjeli najmanje polufinale. Kad smo izbacili Novo Vrijeme iz Kupa, pomislio sam da bi ovo mogla biti naša sezona, a poraz u finalu Kupa od Uspinjače nije me previše potresao – otkriva Milavić.

Što sada? Hoćete li se kandidirati za domaćinstvo jed nog od kvalifikacijskih turnira Lige prvaka?

– Želimo Ligu prvaka u Omišu, naravno! - jasan je Milavić.

Ali nije sve tako jednostavno.

– U dilemi smo jer će se očito igrati bez publike, a time se gubi prednost domaćeg terena i ambijent pune dvorane. Treba vidjeti koliko bismo novca dobili od UEFA-e za domaćinstvo, a i koliko bi nam troškova bilo pokriveno u gostima. Sve je još otvoreno. Želimo predstaviti Omiš i Hrvatsku u najboljem svjetlu, a vjerujemo da to neće biti naš zadnji nastup u Ligi prvaka.

Kostur momčadi u novoj će sezoni ostati isti, a najavljeno je i još barem jedno novo jako lice. Neće biti previše promjena, nema ni potrebe. Vjerovali ili ne, Olmissum kao prvak države nema ni jednog sponzora!

– Planski su nam “prazni” i dres i dvorana, time se nismo ni htjeli baviti dok ne dosegnemo vrh. Moja je tvrtka sve sama financirala, a od sada bi nam dobro došao poneki sponzor, bolje reći partner kojeg također privlači izvrsnost – kaže Milavić

A kakva je podrška Grada Omiša?

– Za ovu sezonu bismo trebali dobiti 100 tisuća kuna, a ranije su iznosi bili znatno manji, čak zanemarivi. Generalno bi se nama privatnicima koji ulažemo u sport trebalo puno više novca vraćati kroz olakšice jer činimo opću društvenu korist. Barem u futsalu prihod je minimalan, uglavnom od ulaznica i članarina, a jedina vanjska uplata nam je 9000 kuna godišnje za TV prava. Čak ni prvak države ne dobiva ni kune od Saveza, no čini se da će biti bolje...

Usprkos tomu, u samo pet godina postali ste prva ci države, a gdje vidite Olmissum za narednih pet godina, 2025.?

– Hm, tko zna što se može poremetiti u poslovnom svijetu, gospodarstvu, pa još i s tim zarazama... Ali, vidim nas u vrhu lige i to sa sve više igrača iz našeg omladinskog pogona. Nitko nema uvjete kao mi. Strastveni smo, ali i razumni. Nećemo se razbacivati novcem. Indirektno želimo povući i druge da napreduju, da se cijeli naš futsal podigne na višu razinu – zaključuje Mijo Milavić, tvorac omiškog čuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 11:50