StoryEditor

Marion Jones želi van iz zatvora, moli Busha za pomilovanje

Piše PSD.
23. srpnja 2008. - 01:06

Marion Jones, nekad najslavnija svjetska atletičarka i višestruka osvajačica olimpijskih medalja, poslala je američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu molbu da je pomiluje i omogući izlazak iz zatvora. Jones je u siječnju osuđena na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog laganja u federalnoj istrazi o korištenju dopinga i financijskoj aferi sa lažnim čekovima.

Kaznu je počela odrađivati 7. ožujka u kaznionici u Fort Worthu u Teksasu, a osim zatvorom, kažnjena je i sa 400 sati društveno korisnog rada tijekom dvije godine po izlasku iz zatvora.

Američko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je kako je molba Marion Jones stigla među nekoliko stotina molbi osuđenika da im predsjednik Bush, koji odbrojava posljednje mjesece u Ovalnom uredu, oprosti ili smanji dosuđenu kaznu. Te molbe obradi Ministarstvo, te potom uz preporuku proslijedi predsjedniku Bushu.

Marion Jones je na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine osvojila pet medalja, tri zlata i dvije bronce. Nakon što je godinama žestoko poricala da je ikad koristila nedozvoljena stimulativna sredstva, u listopadu prošle godine priznala je kako je lagala federalnim istražiteljima u studenome 2003. godine. Lagala je o korištenju dopinga, te o onome što je znala o sudjelovanju Tima Montgomeryja, oca svog starijeg sina i nekadašnjeg svjetskog rekordera na 100 metara, u milijunskoj aferi sa lažnim i ukradenim čekovima.

Priznala je uzimanje steroida uoči i nakon Olimpijskih igara 2000. godine, zbog čega joj je izrečena dvogodišnja suspenzija, Međunarodni olimpijski odbor joj je oduzeo medalje iz Sydneyja, a poništeni su i svi njeni rezultati od 1. rujna 2000. naovamo. U siječnju je osuđena na šest mjeseci za doping i dva mjeseca za financijsku aferu, što je pretvoreno u jedinstvenu šestomjesečnu kaznu zatvora.

Detalji njene molbe predsjedniku Bushu nisu poznati, budući da je odlužila veći dio izrečene kazne, vjerojatno se radi o molbi za oprostom i 'čišćenjem’ dosjea od kaznenog djela. Prema američkom Ustavu, Predsjednik može smanjiti zatvorsku kaznu ili 'oprostiti’ kazneno djelo. Ostaje vidjeti što će se dogoditi u slučaju Marion Jones, ali makar njen dosje formalno bude očišćen, u svijetu sporta i šire njeno ime nikad neće biti čisto.

marija čović

#MARIONJONES

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:16