StoryEditor
Ostaloizmeđu zaveslaja

Makaranin 'odveslao’ do SAD-a, upirat će za moćni Yale: Velika mi je želja veslati u četvercu kluba, te diplomirati matematiku i otići na Olimpijske igre

Piše Jakov Kovačević
11. siječnja 2019. - 16:18
saric1

Ivan Šarić odlazi studirati i veslati u Sjedinjena Američke Države Veslanje ima dugu tradiciju u Makarskoj, VK Biokovo zajedno sa HNK Zmajem (1921) najstariji je sportski klub u gradu podno Biokova. U svojoj skoro stogodišnjoj povjesti veslači Biokova imali su više zapaženih rezultata kako na državnoj tako i regionalnoj razini.

Sadašnji predsjednik Žarko Antunović jedan je od najistaklutijih članova kluba koji je osvajao medalje kako na europskim tako i svjetskim prvenstvima. A njegov nasljednik po svemu sudeći mogao bi biti osamnaestogodišnji makaranin Ivan Šarić.

Šarić je dijete VK Biokova, sa veslanjem se počeo baviti sa 10 godina. Za sve do sada postignuto u veslanju najviše zasluga ima trener VK Biokovo Luka Srzić napominje Šarić. U dvojcu i četvercu osvaja više naslova prvaka Dalmacije, najbolji rezultat ima na ergometrima među mlađim juniorima gdje postavlja državni rekord (6,07) 2016. godine. Za najboljeg sportaša Makarske izabran je 2016. godine, a također je bio i sportska nada 2014.

Nakon završena dva razreda srednje škole u Makarskoj gdje je bio jedan od najboljih učenika. 2017. godine odlazi u Zagreb na nastavak školovanja i prelazi u VK Trešnjevku čije veslače trenira Krešimir Petrović. Izbornik reprezentacije Hrvatske Luka Vrgoč zajedno sa Fabiom Ipsa, Goranom Mahmutovićem i Jakovom Bilić uvrstio je Šarića u sastav četverca koji je na svjetskom prvenstvu osvojio osmo mjesto.

Na internet stranicama sveučilišta Yale (SAD) naišao je na upitnik i prijavio se na njega radi studiranja i veslanja. Nakon toga biva pozvan na sedmodnevno testiranje uz plaćene putne troškove i smještaj kako bi ga bolje upoznali ali i on njih.

Posebno je Šarić bio impresioniran načinom rada trenera sveučilišta Stivena Gladstonea koji spada među najbolje američke veslačke trenere. Svidjeli su im se moji školski rezultati i način razmišljanja, uz odlično riješen test na engleskom i preporuku trenera ponudili su mi da prijeđem u njihov klub i školu. Šarić je to sa oduševljenjem prihvatio i od iduće školske godine preselit će se u Ameriku.

Yale je jedno od najprestižnijih sveučilišta ne samo u Americi, i ide na ruku sportašima. Tamo dolaze studirati i veslati ponajbolji veslači iz uglednih veslačkih velesila poput Engleske, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Mađarske , a sve radi prvorazrednih uvjeta koji im se nude.

Ivan Šarić kaže da mu je velika želja veslati u četvercu kluba, te diplomirati matematiku. Uz to bi želio nastupati bilo u dvojcu ili četvercu Hrvatske reprezentacije. Nada se da će 2023. godine završiti školovanje u Americi i vratiti se u Hrvatsku. Ostvarenje svih ambicija bio bi mu nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine ističe Šarić. Poznavajući Ivana i njegovu upornost ni najmanje ne sumnjamo da će ispuniti sve svoje snove.

#MAKARSKA#STUDIJ#VESLANJE#IVAN ŠARIĆ#YALE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 08:10