StoryEditor
Ostaložestoki komentar

Legenda NFL-a Mike Ditka kritizirala sportaše koji kleče: Ako ne možete poštovati ​​našu državnu himnu, gubite se iz zemlje

Piše Hina
28. srpnja 2020. - 19:23
Thearon W. Henderson/AFP

Poznati trener američkog nogometa Mike Ditka (80) koji je predvodio Chicago Bearse do njihovog jedinog Super Bowla, izazvao je niz burnih reakcija u SAD nakon što je oštro kritizirao sportaše koji kleče na američku himnu.

- Ako ne možete poštovati ​​našu državnu himnu, gubite se iz zemlje. Tako se osjećam. Naravno, staromodan sam. Ali reći ću ono što osjećam - kazao je član Kuće slavnih američkog nogometa.

- Mislim da postoji način na koji se prosvjeduje, a postoji način da ne protestirate. Ne protestirate protiv zastave i protiv ove zemlje koja vam je pružila priliku za život, baveći se sportom - dodao je u razgovoru za TZM Sports.

Početkom lipnja i quarterback New Orleansa Drew Brees je u razgovoru za Yahoo slično kazao.

- Nikada se neću složiti s onima koji ne poštuju zastavu Sjedinjenih Američkih Država - kazao je Brees.

Njegov istup izazvao je brojne negativne komentare. Jedan od onih koji mu je odgovorio bio je slavni košarkaš LeBron James.

- Ti stvarno ne razumiješ zašto je Kap (Colin Kaepernick) kleknuo na koljeno? Čovječe, to nema baš nikakve veze s nepoštivanjem zastave ili američkih vojnika koji čuvaju našu zemlju - poručio je James na Twitteru.

Bivši napadač San Francisca 49ersa Colin Kaepernick prvi je put klečao tijekom himne 2016. godine u znak protesta protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Zbog toga su 49-ersi raskinuli ugovor s njim, a niti jedan ga klub potom nije želio angažirati. Kaepernick je potom tužio ligu, a prošle godine je ta tužba riješena nagodbom.

Klečanje na koljenu postalo je uobičajen prizor na demonstracijama nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda koji je preminuo 25. svibnja u Minneapolisu nakon što mu je bijeli policajac Derek Chauvin koljenom gnječio vrat više od osam minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 03:55