StoryEditor
Ostaloprvi u povijesti

Kao dijete svakodnevno je do škole trčao po nekoliko kilometara, a sada je postigao 'nemoguće': 'Kada je Eliud u posljednjem kilometru ubrzao, to je bilo nešto nadljudsko'

Piše Vedran Babić
14. listopada 2019. - 15:57

Istrčati 100 metara za 17.08 sekundi mogu mnogi. Ali samo Eliud Kipchoge to može napraviti – pazite sad – 422 puta u nizu!

Slavnom kenijskom trkaču to je uspjelo u Beču gdje je ušao u povijest postavši prvi čovjek koji je istrčao maraton ispod dva sata. Stazu od 42.195 metara istrčao je u nevjerojatnom vremenu 1:59:40.

- Od prvog kilometra osjećao sam se ugodno. Pripremao sam se za ovaj pothvat četiri i pol mjeseca. Uložio sam cijelo srce i um da uđem u povijest – rekao je nakon utrke Kipchoge, olimpijski pobjednik u maratonu iz Rio de Janeira 2016., kao i višestruki pobjednik čuvenih maratona u Berlinu i Londonu.

To je rezultat brži od svjetskog rekorda koji drži upravo Kipchoge (2:01:39), ali kao takav neće biti priznat od strane Međunarodne atletske federacije (IAAF) jer utrka nije bila natjecateljskog karaktera. Trčao je samo on, koristreći pritom tim od 41 “pacemakera“ koji su se tijekom utrke rotirali, slagali tako da ga štite od vjetra i “tjerali“ ga da drži potreban ritam za ulazak u cilj ispod dva sata. Među njima su bili osvajači olimpijskih medalja, svjetski prvaci...

Svi oni skupili su se kako bi 34-godišnjem Kenijcu pomogli utrčati u povijest. Pomagao mu je i automobil koji je prikazivao zelenu lasersku crtu koja je označavala potrebni tempo.

Sve je bilo maksimalno podređeno Kipchogeu pa je tako organizirano da mu se piće i energetski gelovi dodaju s bicikala svakih nekoliko kilometara umjesto da ih skuplja sa stola što je inače slučaj na natjecateljskim maratonima.

Takva praksa nije pravilo IAAF-a i zato se ovaj podvig ne može priznati kao rekord, no to u ovom slučaju i nije toliko važno koliko rušenje barijera i poruka da granice postoje samo u našim glavama.

Kružna staza u Beču – u sklopu parka Prater – kao i datum utrke birani su pažljivo. Tražili su se idealni klimatski uvjeti, visoka kvaliteta zraka i gotovo potpuno ravan teren. Sve to, naravno, puno i košta, pa ne čudi što iza cijele priče stoji petrokemijski gigant Ineos čiji je vlasnik najbogatiji Britanac Sir Jim Ratcliffe uložio 15 milijuna funti u pothvat najboljeg maratonca na svijetu.

- Kada je Eliud u posljednjem kilometru ubrzao, to je bilo nešto nadljudsko. Sve je moralo biti savršeno da ovo uspije – rekao je Ratcliffe, čije se bogatstvo procjenjuje na 21,1 milijardu funti.

A upravo zbog upliva bogataša Ratcliffea – koji je zainteresiran i za kupnju nogometnog kluba Chelsea - zatim stvaranja savršenih uvjeta i činjenice da nije bila riječ o natjecateljskoj utrci s drugim trkačima, neki na cijelu ovu priču odmahuju rukom. 
Prigovaraju da je riječ isključivo o marketinškom triku koji nema puno veze sa sportom, već puno više s dobrom reklamom i izdašnom zaradom.

Međutim, čak i u takvim, pažljivo biranim i naizgled idealnim uvjetima treba istrčati maraton ispod dva sata. Tko god misli da je to jednostavno, neka proba. Sportski je svijet, ipak, u većem dijelu impresioniran Kipchogeovim uspjehom.

Kenijac, koji je kao dijete svakodnevno do škole trčao po nekoliko kilometara, tijekom dvosatne utrke držao je nadljudski tempo između 2:48 i 2:52 minute po kilometru. Kako smo i rekli, to je 100 metara za 17.08 sekundi i to 422 puta u nizu! Pri brzini od 21,1 km/h.

No, kad je prošao kroz cilj, izgledao je svježe, a ne kao čovjek koji se dva sata gurao do krajnjih granica. U cilju su ga dočekali supruga i troje djece, što je bio posebno emotivan trenutak cijelog događaja. Priznao je Kipchoge da je bio pod velikim pritiskom očekivanja.

- Prije utrke sam primio puno poruka ohrabrenja iz cijelog svijeta. Čak me i predsjednik Kenije nazvao. Sve mi je to stvorilo dodatno opterećenje.

Osim u Beču, gdje je Kipchogevu utrku uz stazu pratilo dvadesetak tisuća gledatelja, slavilo se i u njegovoj domovini. Svi su se zalijepili za ekrane i htjeli svjedočiti povijesnom trenutku. A kad je napokon uspio, u Keniji kao da je vrijeme stalo. Ljudi su izašli na ulice i počeli slaviti svog heroja.

Mnogi su bili uvjereni kako će proći još puno godina, možda i koje desetljeće, prije nego će netko istrčati maraton ispod dva sata. No Kipchoge je uspio već sada. I poslao poruku koja čak i nadilazi njegov pothvat:

- Ni jedan čovjek nema granica.

Prije dvije godine zakasnio je 25 sekundi

U Berlinu je to bilo trčanje i rušenje svjetskog rekorda, a ovo u Beču je trčanje i stvaranje povijesti, kao kad je čovjek prvi put išao na mjesec – govorio je Kipchoge prije nego što je u Beču ponovno pokušao istrčati maraton ispod dva sata.

Kažemo „ponovno“ jer je jednom već probao i nije uspio. Bilo je to u svibnju 2017. na kultnoj automobilističkoj stazi u Monzi, no tada je zakasnio za svega 25 sekundi. Tada je to vrijeme bilo brže od svjetskog rekorda, ali ga IAAF nije priznao.

Za razliku od Beča, u Monzi je Kenijac trčao bez publike i možda ga je baš ona ovaj put ubrzala za tih nekoliko vrijednih sekundi.

 

#MARATON#ELIUD KIPCHOGE

Izdvojeno

02. srpanj 2020 09:07