StoryEditorOCM
Ostalosuper bowl

Spektakl u Las Vegasu: Kansas City Chiefsi obranili naslov nakon produžetka

12. veljače 2024. - 06:46

Igrači Kansas City Chiefsa obranili su naslov NFL prvaka nakon što su u finalu doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu "Superbowlu" u Las Vegasu svladali San Francisco 49-erse sa 25-22 u produžetku.

Chiefsi su tako postali prva momčad nakon 19 godina koja je uspjela obraniti naslov, prije njih to je zadnjima uspjelo New England Patriotsima.

Za Chiefse je ovo treći naslov prvaka u posljednjih pet sezona, prije četiri godine su u finalu svladali upravo Ninerse, dok su lani bili bolji od Philadelphia Eaglesa. Usto su igrali i u "Superbowlu" prije tri godine u kojem su izgubili od Tampa Bay Buccaneersa.

Ukupno je za Chiefse ovo četvrti "Superbowl", ali prvoga su osvojili još prije 54 godine.

image
AFP

Sjajan je opet bio vođa navale Chiefsa Patrick Mahomes koji je treći put u karijeri proglašen i najkorisnijim igračem "Superbowla", nakon 2020. i 2023. Mahomes je kompletirao 34 od 46 pokušaja dodavanja za 333 jarda uz dva "touchdowna", usto je probijanjem osvojio 66 jarda, a bio je najbolji pod najvećim pritiskom.

Naime, San Francisco je "field goalom" Jakea Moodyja poveo 19-16 1:53 minuta prije kraja četvrte četvrtine, no Mahomes je odgovorio preciznim "driveom" kojim je doveo svoju momčad do poravnanja jer je Harrison Butker tri sekunde prije isteka vremena pogodio lagani "field goal" sa 29 jarda za produžetak.

U produžetku su Ninersi bili prvi u napad, ali su se nakon duge akcije morali zadovoljiti "field goalom" Moodyja sa 27 jarda, a Chiefsi su dobili priliku za uzvrat. Opet je Mahomes bo sjajan pod pritiskom te je kombinacijom dodavanja i probijanja doveo svoju momčad pred protivničku "end zonu" u posljednjoj minuti produžetka. Lopta se nalazila na četiri jarda od zadnjeg polja Ninersa kada je Mahomes uspio pronaći Mecolea Hardmana za pobjednički "touchdown" i konačnih 25-22.

image
AFP

Inače, prvo poluvrijeme je proteklo u boljoj igri Ninersa koji su poveli sa 10-0, čak je osporavani "kicker" Moody pogodio "field goal" sa 55 jarda što je u tom trenutku bio najduži pogođeni "field goal" u povijesti "Superbowla". No, taj je rekord trajao otprilike samo dva sata jer je u trećoj četvrtini "kicker" Chiefsa Butker pogodio sa 57 jarda i preoteo rekord Moodyju.

Možda i ključni trenutak utakmice bila je i nesretno izgubljena lopta Ninersa pri njihovom vodstvu 10-6 kada je ispucavanje Chiefsa pogodilo jednog od blokera Ninersa u nogu, njegovi suigrači nisu uspjeli osigurati posjed, pa su Chiefsi dobili loptu na 16 jarda od zadnjeg polja suparnika te tu situaciju iskoristili za "touchdown" i preuzimanje vodstva sa 13-10.

Među "tragičare" moglo bi se uvrstiti i Moodyja kojemu je blokiran pokušaj pretvaranja nakon "touchdowna" kojim bi Ninersi poveli 17-13. kako je ostalo 16-13, Chiefsi nisu morali forsirati "touchdown" jer im je i "field goal" bio dooljan za poravnanje.
(Hina) xzm yzm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:19