StoryEditorOCM
Ostalopogreške sustava

Kako su padali hrvatski sportaši na doping testovima: Davoru Dominikoviću zamijenili bočice, Marko Strahija imao tumor

Piše Frane Vulas
30. ožujka 2023. - 20:49

Čim je stigla prva vijest o kazni Mariju Vuškoviću zbog pozitivnog testa na doping prva asocijacija je dugogodišnji kapetan Dinama Arijan Ademi. Veznjak koji je nedavno nakon 13 godina otišao iz kluba iz Maksimira u kineski Beijing Buoan dvije od tih godina proveo je izvan travnjaka. Nakon pobjede u Ligi prvaka nad Arsenalom u listopadu 2015. bio je pozitivan na anabolički steroid stanozolol.

Prvotno je tada 24-godišnji Ademi kažnjen čak četverogodišnjom suspenzijom, ali je u ožujku 2017. kazna odlukom Arbitražnog sportskog suda u švicarskoj Lausannei (CAS) prepolovljena jer je dokazano da doping nije uzeo namjerno. Veliki udarac bivšem nogometašu Šibenika je tada bio što nije mogao niti trenirati s momčadi tijekom kazne, već isključivo raditi individualno. Unatoč svemu Ademi se vrlo uspješno vratio te postao jedna od legendi Dinama.

Nevjerojatna priča Dominikovića

Neki hrvatski sportaši uspješno su uspjeli dokazati pogrešne nalaze doping kontrole odnosno da nisu krivi, ili da je do svega došlo posve slučajno, nenamjerno. Darijo Srna je 2017. godine također doživio šok zbog nalaza doping testa, ali je svoju nevinost uspio dokazati. Na koncu se ipak pokazalo da nije kriv.

Priča hrvatskog rukometnog reprezentativca Damira Dominikovića je nevjerojatna. Dobio je pozitivan nalaz 2007. prije SP-a u Njemačkoj. Ispostavilo se ipak nakon devet dana, da je poslije utakmice španjolskog kupa između Ademara i Portlanda došlo do zamjene njegove bočice s urinom i one španjolskog rukometaša Virana Morrosa.

Plivač Marko Strahija bio je 2007. godine pozitivan na HCG hormon. Prethodno je zbog istih razloga na dvije godine bio udaljen iz plivanja. No, ispostavilo se kako je zapravo bolestan, imao je tumor.

Čiliću prisjela glukoza

Tenisač Marin Čilić je tijekom 2013. prvotno dobio devetomjesečnu suspenziju zbog pozitivnog testa na niketamid. Potom je kazna smanjena na četiri mjeseca jer je utvrđeno da je bio pozitivan zbog tableta glukoze kupljenih u ljekarni. Kasnije se čak ispostavilo kako su jedina tvar koja je bila otkrivena u njegovom urinu bili samo tragovi markera (N-etilnikotinamid), koji nije zabranjena supstanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 09:03