StoryEditor
Ostalou 22. godini

Južnokorejska triatlonka počinila samoubojstvo zbog godina brutalnog zlostavljanja, mjerodavna tijela su ignorirala njene žalbe

Piše Hina
2. srpnja 2020. - 10:27

Južnokorejska 22-godišnja triatlonka počinila je samoubojstvo nakon što je godinama trpila zlostavljanje, fizičko i verbalno, od strane trenera i nakon što su sve njene žalbe mjerodavnim tijelima bile ignorirane, piše u četvrtak južnokorejski tisak.

Choi Suk-hyeon, brončana u juniorskoj kategoriji na azijskom prvenstvu u triatlonu u Taipeiju iz 2015., pronađena je mrtva u spavaonici svoje ekipe u Busanu, a svojoj majci je ostavila poruku u kojoj je moli da "otkrije grijehe njenih agresora". 

Nakon njene smrti, mediji ne prestaju pisati o tome što ju je natjeralo na takav čin otkrivajući mračnu stranu sporta u Južnoj Koreji. Tako su prenijeli i jedan zapis iz njenog dnvenika: "Toliko su me tukli da sam plakala danima".

Prema brojnim člancima u južnokorejskim medijima, Choi Suk-hyeon je zabilježila sva fizička zlostavljanja.

Na jednoj snimci koju je objavila televizijska postaja YTN, čuje se kako se njen trener iživcirao jer je dobila na težini: "Ne smiješ jesti tri dana", naredio joj je.

A zatim je dodao: "Stisni zube", i na snimci se čuje kako ju je ošamario.

Mediji pišu da su je treneri u ekipi natjerali da pojede kruha u vrijednosti 200.000 wona (gotovo 150 eura) želeći je kazniti jer nije kontrolirala težinu i da su je redovito tukli.

Triatlonka se žalila Južnokorejskom sportskom i olimpijskom odboru (KSOC) u travnju u nadi da će se pokrenuti istraga.

Jedna njena bliska prijateljica je za agenciju Yonhap kazala da je Choi Suk-hyeon "tražila pomoć od brojnih institucija, ali da su je svi ignorirali".

KSOC je nakon ovog tragičnog slučaja odlučio pokrneuti istragu o svemu i kazniti odgovorne.

Južna Koreja je regionalna sportska sila i u tako kompetitivnom društvu pobjeda je važnija od bilo čega pa su fizička i verbalna zlostavljanja česta. Prošle godine je Shim Suk-hee, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u short-tracku, optužila svog bivšeg trenera, koji je već optužen da ju je tukao godinama, i za seksualno zlostavljanje. Prijeti mu deset godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 07:12