StoryEditor
Ostaloviše od zaveslaja

Jubilarno 20. izdanje velike veslačke regate: studenti Oxforda i Cambridgea startaju u Spinutu, a sutra na Rivi gledamo legende

Piše Ivan Renić
14. svibnja 2022. - 08:45

Sve je spremno za jubilarnu 20. Međunarodnu veslačku regatu Sveti Duje. Dva desetljeća se Split diči ovom manifestacijom, a ove se godine vratila u svoj standardni termin, baš oko blagdana zaštitnika grada Splita.

Povod je veslanje, ali puno toga odvijat će se ovog vikenda u gradu pod Marjanom. Sinoć je regata svečano otvorena u Galeriji Meštrović, a danas počinje ono pravo. Utrke sveučilišnih osmeraca počinju u 12 sati na regatnom polju u Spinutu. Uz domaćina, Sveučilište u Splitu i slavne goste iz Engleske koji već godinama dolaze Oxford i Cambridge, natjecat će se još i posade sveučilišta Imperial College, njemačkog Aachena, poljskog Jagielloniana, udruženja Sveučilišta u Gdanjsku, na Malti, u Kielu te Brestu. Od domaćih snaga tu su još Sveučilišta u Zagrebu, Zadru i J.J. Strossmayera u Osijeku.

Program

Danas

9.30 Predavanje Toma Stallarda (inženjer F1 tima McLaren) – SpinIt inkubator

12 Finalne utrke sveučilišnih osmeraca – Regatna staza Spinut

Sutra

12 Utrka legendi – revijalna utrka legendi Splita, Oxforda i Cambridgea – splitska Riva, gradska luka, Matejuška

12.45 Podjela odličja – Peristil

Glavne zvijezde su, naravno Oxford i Cambridge koje su baš prije mjesec dana odmjerili snage, a trofej se nakon pet godina vratio u Oxford.

Pravi veslački spektakl gledat ćemo i u nedjelju na Rivi, odnosno u gradskoj luci gdje je na rasporedu utrka legendi. U revijalnom djelu natjecanja na atraktivnoj lokaciji veslat će legende Oxforda, Cambridgea te splitskog sveučilišta. Dodjela nagrada predviđena je u nedjelju u 12.45 na Peristilu.

Punih 20 godina slike iz Splite „plove” u svijet. Novinari i fotoreporteri utrku mogu pratiti iz čamaca odakle nastaju spektakularne fotografije ponajboljih svjetskih veslača i legendi.

Kao i lani, regata je, uz sportski, dobila i poslovni aspekt. Veslači su mahom svi akademski građani s vrlo šarolikim karijerama. Itekako su aktivni u poslovnom svijetu, a svoje znanje i iskustvo žele podijeliti sa studentima. Tako će danas, u SpinIt inkubatoru u 9.30 predavanje održati inženjer McLaren tima Formule 1 Tom Stallard. Zanimljivo će biti poslušati čovjeka s velikim iskustvom u „oktanskom cirkusu”, a eto i prilike za sve one koje zanima slična karijera. Dođite, poslušajte, pitajte jer – nikad se ne zna...

- Sunce, more, Sveti Duje, ukrštena vesla, studenti, znanje, poduzetništvo, Split! Za 20. rođendan Međunarodne regate očekuje nas fantastičan program. Pridružite nam se – poručili su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 10:49