StoryEditor
OstaloSportsko pravo

Jedinstveno djelo skupine autora u hrvatskoj znanosti predstavljeno u Splitu: Na ove će se sadržaje oslanjati nove generacije pravnika, studenti i sportski stručnjaci

Piše Vedran Babić
15. svibnja 2019. - 23:14
sportsko_pravo1-150519.JPG

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu predstavili su knjigu „Sportsko pravo“ skupine autora u palači Milesi na Voćnom trgu. Prema riječima recenzentice knjige prof. dr. sc. Vesne Barić Punda, riječ je o jedinstvenom djelu u hrvatskoj znanosti.

- Ova je knjiga poseban znanstveni izvor na koji se dugo čekalo. Donosi nove smjernice za buduća istraživanja, a izlazi iz pera respektabilnih pravnih publicista, stručnjaka, bivših dekana, ministara, čak i sadašnjeg predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (op.a. Zlatko Mateša). Knjiga je jednostavno čitljiva, čak i za one koji nisu toliko upućeni u zamršene pravne okvire. Na ove će se sadržaje oslanjati nove generacije pravnika, studenti i sportski stručnjaci – dodala je Barić Punda.

Knjiga ima nešto manje od 800 stranica, nije ju baš lako ni nositi, pa ne čudi duhovit komentar akademika Arsena Bačića koji je također govorio na predstavljanju:

- Knjiga je teška, može poslužiti za teretanu – našalio se Bačić.

Na „Sportskom pravu“ radilo je 30 autora na čelu s glavnim urednikom prof. dr. sc. Hrvojem Kačerom koji je pred prepunom palačom Milesi rekao da je najsretniji čovjek na svijetu.

- Po pitanju sportskog prava krenuli smo daleko prije svih. Split je tu u prednosti, a sportsko pravo nešto je što ga čini dodatno prepoznatljivim. Širom otvorenih ruku pozvali smo i primili sve koji su htjeli sudjelovati u stvaranju knjige, a jedini je kriterij bio da su vrhunski stručnjaci. Zahvaljujem Draganu Primorcu koji nam je bio pri ruci, čak i sada kad više nije ministar, kao i akademiku Davorinu Rudolfu što nam je ustupio prostor za ovu svečanost – rekao je Kačer dodavši kako će knjiga biti dostupna svim studentima u PDF izdanju putem interneta.

Bačić je nadalje podvukao:

- Vladavina prava u sportu je važna jer svako njezino uklanjanje stvara kaos, anarhiju. Njezina primjena u hrvatskoj državi i regulacija ne idu željenim ritmom, već su zastali na jednom od brojnih raskršća na putu do civiliziranijeg društva. O tome je u ovoj knjizi riječ.

Dojmove o knjizi s okupljenima je podijelio i dekan Pravnog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Mirko Klarić. Istaknuo je kako ova knjiga predstavlja udžbenik sportskog prava te kako je riječ o koherentnom i značajnom znanstvenom i stručnom djelu.

- Knjiga okuplja niz različitih pravnih praktičara i teoretičara, a u njoj je sportsko pravo obrađeno s različitih aspekata. Dragan Primorac, naš eminentni stručnjak na području medicinske znanosti, afirmativno se izrazio o knjizi referirajući se na naše sportaše po kojima je Hrvatska u svijetu i najpoznatija. U državi koja ima toliko uspješnih sportaša uloga sportskog prava mora biti značajna.

Impressum

Glavni urednik: Prof. dr. sc. Hrvoje Kačer
Recenzentica: Prof. dr. sc. Vesna Barić Punda

783 stranice
24 poglavlja
2076 bilješki
30 autora

#KNJIGA#PROMOCIJA#SPORTSKO PRAVO#SKUPINA AUTORA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 23:18