StoryEditor
Ostaloveliki jubilej

Jedan od najtrofejnijih splitskih klubova slavi 70. rođendan: Đurđa Bjedov i osam vaterpolista donijeli su u grad pod Marjanom i olimpijske medalje

Piše PSD
20. studenog 2019. - 13:59

PVD Mornar, točnije vaterpolisti i plivači Mornara ove godine slave 70 godina od svog osnutka. Počeli su kao sekcija pri veslačkom i jedriličarskom klubu, da bi ubrzo postali samostalni klubovi. Kroz povijest najveći uspjeh plivača je zlato na 100 prsno i srebro na 200 prsno Đurđice Bjedov na Olimpijskim Igrama u Mesiku 1968. godine. To su zapravo jedine olimpijske medalje u povijesti kluba, ali to ne znači da nije bilo još mornarevih plivača na olimpijskim igrama, svjetski i europskih prvaka, rekordera... Mnogo je generacija uspješnih plivača iznjedrio Mornar.

Vaterpolisti su pedesetih i na početu šesdesetih osvojili 5 državnih prvenstava, neslužbeni su prvaci Europe iz 1953., a u novijoj povijesti pamtimo 1986. godinu i osvojeni trofej - Kup kupova. Osam vaterpolista Mornara nosilo je medalje sa Olimpijskih igara, uz njih i dva trenera, vaterpolisti Mornara bili su klupski prvaci Europe, te kao reprezentativci prvaci svijeta.

Ovu subotu, 23. studenog s početkom u 12.00 sati u Vili Dalmacija održat će se Svečana Akademija gdje će biti prikazan kratki film o povijesti oba kluba, te će se dodjeliti priznanja i zahvalnice bivšim članovima kluba, kao i institucijama koje su podržavale Mornara tijekom proteklih godina.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 21:26