StoryEditor
Ostalodinastija

Jedan od najboljih igrača u povijesti NFL-a dobio je ugovor do svoje 44. godine, a zanimljivo je da će zarađivati više nego ikada

Piše Antonio Juričić
5. kolovoza 2019. - 18:29

Jedan od ponajboljih quarterbackova u povijesti, a po mnogima i najbolji, Tom Brady često je govorio da se ne planira umiroviti i da ima namjeru igrati barem do svoje 45.

A izgleda da bi zaista i mogao jer je s Patriotsima upravo potpisao dvogodišnje produljenje ugovora koji mu je isticao sljedeće godine, što znači da će u New Englandu ostati barem do 2022. godine, kada će mu biti 44.

No, ne samo to, novi ugovor Bradyju bi trebao donijeti dodatnih 70 milijuna dolara, osam ove godine, a ostatak tijekom naredne dvije, iako će se detalji naknadno dogovoriti prije početka svake sezone.

To bi u prijevodu značilo da će ove sezone zaraditi 23 milijuna umjesto 15, a nakon toga oko 30 milijuna godišnje, što bi bilo daleko najviše što je zarađivao u karijeri

Bez obzira na činjenicu da su Patriotsi prošle sezone ponovno osvojili Superbowl i da je njihov quarterback i dalje izgledao kao jedan od najboljih u ligi, drastično povećanje ugovora igraču koji je na zalasku svoje karijere čini se dosta nelogično. Ali za odgovor bi se trebala pogledati šira slika.

Brady je već trinaest godina u vezi, od toga deset u braku, s Giselle Bundchen, brazilskom manekenkom koja je jedna od najplaćenijih u svojoj branši, a činjenica da ima suprugu koja zarađuje više od njega omogućila mu je to da se u karijeri ne vodi isključivo za novcem.

Kako je u NFL-u (kao i u svim američkim sportovima) na snazi salary cap, Brady je iz godine u godinu igrao "ispod cijene" kako bi ostavio više financijskog prostora i omogućio franšizi dovođenje više dobrih igrača s kojima je mogao dominirati ligom.

Dok su cijene startnih quarterbackova u ligi vrtoglavo rasle iz sezone u sezonu i dok su mnoge momčadi stajale u mjestu zbog toga što bi preplatili QB-a upitne kvalitete koji onda još k tome ne bi imao s kim igrati, Patriotsi su u 19 godina s Bradyjem za kormilom šest puta osvojili Superbowl.

I čini se da su sada, pred kraj njegove karijere, odlučili barem djelomično ga nagraditi za njegovu žrtvu i podređivanje višem cilju.

Naravno, kada netko zaradi preko 200 milijuna dolara u karijeri teško ga se može nazvati žrtvom, ali kada malo dublje uđete u problematiku i vidite koliko su zaradili i još uvijek zarađuju nemjerljivo lošiji i manje uspješni igrači na njegovoj poziciji, bit će vam jasno što sam htio reći.

Prije novog ugovora Tom Brady je bio tek 18. quarterback u NFL-u po visini godišnje zarade, dok primjerice Matt Ryan, odličan QB ali čovjek bez ijednog naslova i sa samo jednim finalom (koje je izgubio upravo od Bradyja) ima zagarantirano najveći iznos u ligi - 94.5 milijuna dolara koje će dobiti bez obzira na to igrao, ne igrao, pobjeđivao ili gubio.

Ovim ugovorom, koji ga napokon stavlja u zasluženi platni razred, vlasnik Patriotsa Robert Kraft, ali i Alfa i Omega momčadi Bill Belichick jasno daju do znanja, ne samo to da su zahvalni Bradyju za sve što je učinio u ovih skoro dva desetljeća, već i da računaju na njega još barem tri godine.

#NFL#TOM BRADY#NEW ENGLAND PATRIOTS

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:08