StoryEditor
Ostalobivša olimpijka

Japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto najizglednija je nasljedica Yoshira Morija koji je podnio ostavku zbog seksističkih izjava

17. veljače 2021. - 15:27
Charly Triballeau/AFP

Japanska ministrica za olimpijske i paraolimpijske igre Seiko Hashimoto najizgledniji je kandidat da naslijedi predsjednika organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshira Morija koji je prošli tjedan podnio ostavku zbog seksitičkih izjava, pišu u srijedu japanski mediji.

Odbor, koji će odrediti nasljednika za 83-godišnjeg Morija, sastao se u srijedu drugi put i nakon dva sata usuglasio se oko 56-godišnje Seiko Hashimoto, bivše osvajačice olimpijske medalje, javlja javna televizija NHK.

Odbor sada mora pitati Hashimoto želi li prihvatiti tu dužnost,no neki mediji pišu da ona nije baš voljna preuzeti predsjedanje organizacijskog odbora pet mjeseci prije otvaranja Igara koje su odgođene prošle godine zbog pandemije.

Ovo imenovanje još nije službeno potvrđeno i neki mediji tvrde da je potraga za Morijevim nasljednikom još uvijek otvorena, navodeći pritom imena Yasuhira Yamashita, predsjednika Japanskog olimpijskog odbora, ili Mikako Kotani, sportske direktorice OI Tokio-2020., kao potencijalnih kandidata.

Yoshiro Mori je prošli petak bio prisiljen pdonijeti ostavku nakon skandala kojeg je izazvala njegova izjava da žene previše govore što je kasnije sam ocijenio "glupim".

Organizatori su nakon toga objavili da žele što prije naći nasljednika ili nasljednicu Morija.

Treći sastanak odbora koji će odrediti tko će preuzeti tako važnu dužnost održat će se u četvrtak.

Seiko Hashimoto, jedna od dvije ministrice u japanskoj vladi, sudjelovala je sedam puta na olimpijskim igrama, što na ljetnim u biciklizmu, što na zimskim između 1984. i 1996. na kojima je osvojila broncu u brzom klizanju 1992.u Albertvilleu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 13:17