StoryEditor
Ostalonovi početak

Imotski se okreće vlastitim korijenima: četvrta liga nije tragedija nego šansa za ozdravljenje kluba

17. kolovoza 2019. - 19:17
11.JPG

Nogometni klub Imotski nakon dugog niza godina natjecanja u Drugoj ligi te nekoliko sezona u Trećoj, prošlog proljeća dodirnuo je dno.

Ispao je iz Treće i sada je ligu niže. Za nekoga veliko razočarenje, za one koji ga još uvijek vole, čak i poželjan status. Zašto? Pa jednostavno je to objasniti... U takozvanim zlatnim drugoligaškim danima osim euforije, ništa dobro se nije donijelo nogometu u Imotskom. Preko nogometa šepurili su se lokalni političari, tipovi koji nikada nisu ni znali što je nogomet, trošio se silan novac na igrače. A bilo ih je od Afrike, Južne Amerike do Bosne i Hercegovine. Najmanje, na žalost onih domicilnih.

Put u propast

Istina, radila je i omladinska škola, ali izostao je njen kvalitetan imotski nogometni izdanak. I to je moralo ići u propast.

Ona je dolazila polagano. Mijenjale su se uprave, dolazili znani i neznani, plaćali se skupi treneri, zapostavljali se domaći stručnjaci. I kraj se ukazao prošloga proljeća.

I nije svako zlo za zlo. Stvorila se jedna mlada i pametna ekipa i krenula u obnovu kluba. Ma što neki po Imotskom govorili da među njima ima i onih koji su s nogometom na vi, čini se da su prvi koraci sasvim obećavajući.

- Izradili smo program koji je definirao jasne smjernice te smo oko istoga okupili brojne istomišljenike i zadobili široku potporu, na koncu i uspješno preuzeli upravljačke funkcije u klubu. Naš program definirao je kako je dosadašnji model upravljanja klubom izrazito neprihvatljiv, posebice ako promatramo udio javnog novca u financiranju kluba. Stoga smo odlučili raditi na širokoj platformi, smatrajući kako ne može 29 ljudi  - koliko smo zatekli članova - upravljati klubom s takvom tradicijom i rezultatima - kaže novi predsjednik Josip Bušić i nastavlja:

- Stoga smo učlanili u prvom koraku još 47 zainteresiranih, a i ovom prigodom pozivamo sve koji žele da pristupe Nogometnom klubu Imotski te da svojom voljom definiraju programske smjernice kluba, biraju dužnosnike, ocjenjuju rad izabranih dužnosnika i zajedno s nama rade na dobrobit kluba i naše djece. Kroz transparentan rad, poštivanje svih institucija, edukaciju, uvažavanje protivnika želimo graditi prijateljske odnose i na tome ćemo ustrajati, a kvalitetnim marketinškim aktivnostima našim sponzorima omogućiti da podrška našem klubu donosi i pozitivne efekte na njihovo poslovanje. 

Osvrnuo se predsjednik kluba i na nogometnu školu:

- Iako to u nekim ranijim fazama nije bio slučaj, smatramo Nogometnu školu najvažnijim segmentom kluba i jedinim elementom koji je vrijedan financiranja javnim novcem. Obzirom da koristimo javna sredstva, nekorektnim smatramo roditeljima naplaćivati naknade za treniranje djece, opremu, putovanja, hranu i slično. Na čelo Nogometne škole vratili smo profesora Ivicu Pavića na što smo iznimno ponosni jer su pod njegovim vodstvom ostvareni najbolji rezultati u povijesti kluba. Veliku stvar koju  ističem jeste dogovor o fuziji sa NK Imotski 1991 i priključenje Vinka Malenice stručnom stožeru - riječi su Josipa Bušića.

Što o svemu kaže Malenica?

Crpiti iz svoga bazena

- Mislim da su sazreli uvjeti da u interesu djece, u interesu mladih nogometaša, a u dogovoru s roditeljima, krenemo  s jednim klubom,jednim ciljem, a to je da NK Imotski dođe na one pozicije koje mu garantiraju prosperitet. Dosta je bilo terora punih dvadeset godina raznih struja, politike i svega ostalog unutar i oko kluba. Sada vidim da će imotska struka voditi glavnu riječ i zato sam nakon mukotrpnih pregovora odlučio  krenuti u zajednički projekt. Mi imamo kvalitetnu djecu i možemo crpiti iz našega bazena dobre igrače - riječi su  jednog od ključnih ljudi stručnog stožera.

Za stabilnost važan je  i  pristanak grada da konačno stane iza kluba.

- Drago mi je da smo postigli konsenzus s drugim bratskim klubom u interesu svih uzrasta. Niz okolnosti  koji su doveli do erozije kako u klubu, tako i na najljepšem  stadionu na  svijetu, našem Gospinom docu, neću sada komentirati. Napišite da vjerujem u ove mlade ljude koji su preuzeli klub, a grad će sigurno već uskoro krenuti u obnovu stadiona. Mali korak, ali isto tako velik, jer odavno nitko nije  tako nešto odlučio - riječi su imotskog gradonačelnika Ivana Budalića.

 

Prigoda za igrače iz vlastite škole

Mlada ekipa na čelu s Josipom Bušićem, predsjednikom Skupštine Andrejom Alilovićem, trenerom Antom Knezovićem, Vinkom Malenicom i još nekolicinom mladih i obrazovanih ljudi, sigurno su garancija da će s uspjehom biti provedene sveopća revitalizacija kluba.

- Pazite nemamo imperativ prvog mjesta, nemamo rezultatski teret na leđima i to nam otvara prostor da forsiramo naše igrače, učvrstimo omladinsku školu, te da NK Imotski konačno crpi igrače iz svoje škole - riječi su trenera Ante Knezovića-Zube.

 

Izdvojeno

20. srpanj 2020 11:57