StoryEditor
Ostalobeskućnici

Igralište na Žnjanu je prvo stradalo kada se krenulo u ‘čišćenje‘: Sramota je što Split nema teren za odbojku na pijesku

21. listopada 2021. - 16:31

Split je grad sporta, ali i grad paradoksa. Jer kako drukčije objasniti činjenicu da jedan takav centar sporta, turizma, sunca i mora nema ni jedan jedini teren za odbojku na pijesku? I tako već četiri godine

U Klubu odbojke na pijesku (KOP) Žnjan ogorčeni su. Ali su već i navikli. Otkako su 2017. srušeni tereni na Žnjanu na kojima su dugi niz godina djelovali, skučili su se u Strožancu, ali se nadaju povratku na Žnjan ili na nekoj drugoj lokaciji u Splitu. - Nepojmljivo mi je da grad koji se diči da je najsportskiji na svijetu i koji živi od turizma nema ni jedan teren. Normalno bi bilo da svaka plaža ima jedan - čudi se Tomislav Karaula, tajnik KOP-a Žnjan i izbornik hrvatskih mlađih selekcija odbojke na pijesku, inače olimpijskog sporta.

Uvodi nas u priču problema njegova kluba.

- Kad se 2017. krenulo u “čišćenje” Žnjana stradali su i naši tereni. Njih su prve makli, čak i prije kafića. A mi smo bili dolje od našeg osnutka 1998. godine. Terene su koristili i građani, a mi smo ih vodili s obrtom Bubamara.

Nitko ih iz Grada, veli, nije ništa pitao niti se brinuo gdje će oni kasnije raditi.

- Samo su došli jednog dana i rekli da moraju srušiti terene koji nikome nisu smetali. Ništa nam nije bilo ni najavljeno. Baš smo se neugodno iznenadili. Razlog? Bespravna gradnja, rekli su.

Morali su se snaći kako su znali.

- Nakon toga smo kratko bili kod hotela Lav, a onda je općina Podstrana u Strožancu napravila dva terena pa smo se smjestili ondje. Pričali smo s načelnikom, znao je za naše probleme i uspjeli smo se dogovoriti. To nam je za sada dovoljno, ali slobodno bismo mogli primiti i više ljudi da imamo još koji teren. Po ugovoru koji smo potpisali dobili smo terene na korištenje, održavamo ih i organiziramo besplatnu školu odbojke za djecu iz Podstrane.

Naravno, nije baš svima to priobalno naselje na istočnim vratima Splita blizu i pristupačno. Neka su djeca odustala.

- Seniore nismo izgubili, ali neku djecu nažalost jesmo. Velika većina djece stiže nam iz Strožanca i Podstrane, a manji dio iz Splita. Imamo 60-ak članova koji se natječu u svim kategorijama, od mlađih kadeta naviše. Dosta njih igra dvoransku odbojku za Split, iako ima i onih koji su prvo krenuli s odbojkom na pijesku. Želimo se vratiti kući, splitski smo klub - ističe Karaula.

Ima li za to šanse?

- Po planu Grada trebala bi biti izgrađena dva terena na Žnjanu, ali ne znamo kad će to biti jer svi čekaju tko će dobiti koncesiju. Jedan smo od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj, ovo je totalni apsurd. Tražili smo makar privremeno rješenje na Žnjanu, ali nismo naišli na razumijevanje. Rekli su nam da dolje ne smije biti sportskih sadržaja, već samo zabavnih i dječjih.

Karaula i ekipa iz kluba razmatraju i neke druge lokacije u gradu. Neki golemi parking ili zapušteno igralište, iako bi Žnjan bio najpraktičnije rješenje. Bez pomoći Grada teško je bilo što realizirati.

- Nismo im zanimljivi - potišteno će Karaula koji se crveni u licu u razgovoru s kolegama iz drugih gradova i država

- Zagreb ima desetak terena, Velika Gorica četiri, Sisak tri, Osijek radi tri, izgradit će ih i Vukovar, u Istri ih ima dovoljno...

Samo se u Splitu to ne prepoznaje. Od Šibenika do Dubrovnika tereni u Strožancu praktički su jedini pravi. Slovenija ima četiri otvorena terena u Ljubljani i na obali još desetak. Koliko mi imamo zainteresiranih ovdje, pogotovo rekreativaca, trebalo bi nam barem 8-10 terena. Vani je to normalna stvar. Da, vani je normalno. U Splitu očito nije. A tako je malo podvlači Karaula, potrebno da Split postane međunarodno priznat kao središte odbojke na pijesku. Čak i više od toga.

- Za nešto ozbiljno, odnosno za organizaciju međunarodnog turnira potrebna su barem 3-4 terena. Jedan teren po svjetskim standardima košta oko 250 tisuća kuna, a sve bi se to višestruko isplatilo kroz noćenja turista i njihovu potrošnju. Mogu se napraviti i tereni za rukomet na pijesku i nogomet na pijesku, pa dobiješ kompleks pješčanih sportova. Kolege iz inozemstva šokirani su kad im kažem da u svom gradu nemamo vlastiti teren - razočaran je Karaula, ali ipak vjeruje u bolje dane odbojke na pijesku u Splitu.

Bez odgovora iz Banovine i Splitskog saveza športova

Reakciju na ovu temu zatražili smo i od Andrije Polića, predsjednika Splitskog saveza športova kao institucije koja bi mogla stati kao podrška uz KOP Žnjan, te Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, pod čijom je ingerencijom i odsjek sporta. Nažalost, iako smo čekali danima, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili njihove odgovore.

Ana Burilović i Lea Rašić zlatne u Budimpešti

Da odbojka na pijesku u Splitu ima budućnost pokazuje i rezultat Ane Burilović i Lee Rašić koje su ovog ljeta u Budimpešti osvojile zlato na MEVZA (srednjoeuropskom) prvenstvu do 18 godina. To je najveći uspjeh KOP-a Žnjan na međunarodnoj razini o 2008. godine.

- Ako njih dvije ostanu skupa, dogodine bi trebale igrati značajnu ulogu na EP-u do 20 godina. Trenirale su cijelo ljeto, fizički su vrhunski pripremljene i jako vrijedne. Zato i jesu dobre. Obje igraju dvoransku odbojku za Split.

Kakva je budućnost ovog sporta generalno u Hrvatskoj? Ima li šanse da jednog dana dobijemo i olimpijce?

- Nije nemoguće da u Los Angelesu 2028. imamo predstavnika, ali samo ako se ulože sredstva u bolje uvjete. Imamo 780 registriranih igrača za pijesak u zemlji i siguran sam da će naši timovi uskoro biti sve konkurentniji na svjetskoj razini. Sve se više terena gradi, samo u Splitu ništa. Pitanje je dokad ćemo biti na ovom nivou bez pravih uvjeta.

Europske igre kao ‘lijek’

Split već predugo nema nikakvu sportsku strategiju, a kamoli strategiju izgradnje potrebnih sportskih objekata. Sport se događa onako, kako ga “voda nosi”, pa putem tko sebi prigrabi bolju splav, lakše se održava pazeći da ga “pirane” ne izglođu do kosti. Samo se krpaju rupe, bez vizije, bez plana... Pa i gradski odsjek za sport je ostao na “dva ipo” čovjeka...

Izlaz bi mogle biti Europske igre za čije se domaćinstvo Split planira kandidirati. Baš bi se odbojka na pijesku idealno uklopila u priču, a izgradnja pravog centra ovog sporta pomogla razvoju klupske odbojke na pijesku, ali i omogućila razvoj tog dijela sportskog turizma. To je i jedan od ciljeva eventualnog domaćinstva Europskih igara. Ne da se krpaju rupe, već da Split postane mali sportski velegrad

item - id = 1136881
related id = 0 -> 1142904
related id = 1 -> 1142576
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 07:28