StoryEditorOCM
Ostalood 20.30 sati

Hrvatska u Poreču otvara U19 EURO, izbornik Maretić: ‘Francuzi danas moraju pasti’

Piše Mate Primorac
3. rujna 2023. - 08:45

Poreč je od 3. do 10. rujna domaćin Europskog prvenstva u futsalu do 19 godina.

Veliko je to priznanje Hrvatskome nogometnom savezu i svim domaćim zaljubljenicima u ovu čarobnu igru, ali poticaj klubovima da podižu škole futsala koji će biti temelj njihova uspjeha iz kojeg će na kraju i reprezentacije rasti, upisati se na europsku i svjetsku scenu kao ravnopravne sudionice velikih natjecanja.

No, dug je put do toga, a putokaz nam mogu biti velesile poput Španjolske i Portugala, čijim je putem krenula još jedna europska reprezentacija - Francuska. Upravo su te tri reprezentacije u „skupini smrti“ dopale našu koju s klupe vodi izbornik Duje Maretić. Vremena za plakanje nema, svjestan je toga i Maretić koji nije bio duševljen kad je doznao s kime ćemo se boriti za prolazak u skupini. No, na muci se poznaju junaci, pa ćemo danas, s početkom u 20.30 sati (TV-prijenos na Sport klubu), protiv Francuske doznati gdje smo u ovom trenutku u odnosu na europsku elitu u futsalu.

Poraz od Slovenije opomena 

Hrvatska je odradila mini pripreme u Ivanić Gradu, izbornik je zadovoljan, no malo nas je uzdrmao neugodan 1:7 poraz od Slovenije u pripremnoj utakmici.

- Ta nam je utakmica došla kao najbolja opomena, šamar u pravo vrijeme. Nismo bili najbolji, probali smo akcije i zamisli koje nisu prolazile, a Slovenci su odigrali pravu natjecateljsku utakmicu. Rezultat je visoki poraz, ali to nije odraz razlike u kvaliteti. Mi smo u ovom trenutku među pet najboljih reprezentacija u Europi, a tri su u našoj skupini - kazao je Maretić na početku razgovora. 

image

Duje Maretić

Ivo Ravlić/Cropix

Sve su mu misli okrenute prema Francuskoj.

- Ta nam je utakmica najveća šansa, ako želimo proći dalje moramo uzeti tri boda. No, neće biti lako. Dobro smo ih analizirali, radi se o fizički moćnoj reprezentaciji, s brzom tranzicijom. Trebamo biti strpljivi i svesti greške na minimum. Mi smo domaćini, zašto se ne bih nadali prolasku uz pomoć pune dvorane? Tako treba postaviti stvari - smatra Maretić.

U stručnom stožeru smatraju da će četiri boda biti dovoljna za prolazak skupine. Pobijede li Francusku, vjeruju da mogu uzeti jedan bod u preostale dvije utakmice, protiv dvostrukog europskog prvaka Španjolske sutra ili u srijedu protiv Portugala koji je „pao“ tek u produžetku finala prošlog Eura.

Portugalci najtalentiraniji

- Portugal ima nadareniju generaciju od Španjolske, ali, kao što znate, u njihovim utakmicama nema favorita, sve je otvoreno do zadnje minute. Ako uzmemo bodove protiv Francuza, nadam se da u iduće dvije utakmice možemo „iskopati“ bod. To bi bio idealan scenarij, ali za to moramo dresove natopiti „krvlju i znojem“. Pohvalio bih HNS koji je uložio puno truda u organizaciju natjecanja, a na nama je da, uz pomoć pune dvorane, svoju zemlju predstavimo u najboljem svjetlu - zaključio je izbornik.

Maretićevih dvanaest

Filip Ivan Pranjić (Futsal Dinamo), Tin Ujević (Aurelia), Josip Horvat (Aurelia), Dominik Fotak (Futsal Dinamo), Loren Radić (Rijeka), Filip Kamauli (Rijeka), Martin Gudelj (Vrgorac), Šimun Ivo Barišić (Vrgorac), Filip Josipović (Osijek), Karlo Vuković (Olmissum), Leon Jedvaj (Uspinjača Gimka), Bartul Ora (Šibenik 1983) Stefano Galešić (Stanoinvest Futsal Pula), Duje Dragičević (Split)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:47