StoryEditor
Ostalovelika matea

Hrvatska šampionka presretna: Iskreno, nadala sam se bronci, ali nisam htjela ništa najavljivati jer i sami znate kakav je maraton

Piše Tonči Vlašić
15. kolovoza 2022. - 18:58

Kakav uspjeh u Munchenu! Senzacija! Slavi hrvatski sport uspjeh 30-godišnje Matee Parlov Koštro, koja je doprvakinje Europe u maratonu, te svoju prvu medalju u maratonu.

Sara Kolak nas je ugodno iznenadila u Riju. Pamtimo dobro let koplja na olimpijskom stadionu 19. kolovoza 2016. godine, trenutak kad je bilo jasno kako će otići daleko, daleko, kako je s tih 66,18 metara 'pogodila' zlato i ispisala povijest. Olimpijsko zlato je, naravno, daleko vrijednije, dok je ovo kontinentalni uspjeh, ali je to uspjeh (vijest) koji/a je, kao i spomenuti Sare u Riju, izmamio osmijeh, izazvao oduševljenje, mnogima je projurila kroz glavu legendarna Mladena Delića izgovorena prije 39 godina u komentatorskoj kabini na Poljudu: Ljudi moji je li to moguće?

Da, mirakul, senzacija, a do još većeg, i to će se pamtiti, nedostajalo je samo šest sekundi. Toliko je naša junakinja zaostala za pobjednicom, Poljakinjom Aleksandrom Lisowskom. Vrijeme zlatne 2:28.36. Finiš utrke je bio sjajan. Treće mjesto su na kraju podijelile Nizozemka Nienke Brinkman i Njemica Miriam Dattke, koje su za našom maratonkom zaostale točno deset sekundi.

- Prije dva tjedna sam odradila odličan 'cener' u Berlinu, srušila sam hrvatski rekord i tada sam znala da, ako se zadržim u vodećoj skupini do posljednjih pet kilometara i ako se budem dobro osjećala, postoji mala šansa za medalju.

Nakon malo više od 42 kilometra puta, koji će pamtiti, istaknula je: Bilo je jako teško tako nešto najaviti jer je moj osobni rekord samo 2;28. To jest dobar rezultat, ali maraton je disciplina u kojoj je posljednjih nekoliko godina konkurencija strašna i jako je teško kad na papiru nemate rezultat oko 2;25-2;26 nadati se bilo kakvoj medalji - rekla je članica Atletskog kluba Svetica, pa priznala:

- Iskreno, nadala sam se bronci, ali nisam htjela ništa najavljivati jer i sami znate kakav je maraton. U Sevilli sam se na početku godine opekla. Bila sam u odličnoj formi, a onda mi se dogodila ozljeda i morala sam odustati. Tada sam rekla da više neću ništa najavljivati pa kako bude.

Nije ona, ali jest izbornik Mladen Katalinić.

- Da, maloprije mi je otkrio kako je to rekao novinarima, ali kako je zamolio da se to ne piše da ne bi stvarali pritisak. Hvala što nitko o tome nije pisao, lakše je bilo trčati. Inače, sezona mi je bila teška od početka, ali uz mene su cijelo vrijeme bili moj tim, moj trener Slavko Petrović i Hrvatski atletski savez koji su vjerovali u mene čak i kad ja nisam. Ovo je stvarno ostvarenje sna – sa suzama u očima, radosnicama, istaknula je Parlov Koštro, koja je rođakinja slavnog boksača Mate Parlova, koji je baš u Munchenu, prije točno 50 godina, postao olimpijski pobjednik.

Sportom se počela baviti u drugom razredu osnovne škole, i to je svoju sportsku karijeru započela kao rukometašica, a za školu je nastupala i u atletici. 'Upala' je u oko trenerici iz atletskog kluba. To je početak.

Porijeklom je iz mjesta Ričice, općina Proložac u Splitsko-dalmatinskoj županiji odakle je ne samo boksački velikan, već još jedan olimpijski pobjednik, vaterpolist Josip Pavić, koji se lovorovim vijencem okitio u Londonu 2012. godine.

Matea je prošlo ljeto trčala na Olimpijskim igrama u Tokiju, tad presretna što se kvalificirala na najveće svjetsko natjecanje na kojem nije bila samo sudionik jer je na kraju bila 21., a šesta u poretku Europljanki u, bez sumnje, najtežoj atletskoj disciplini u kojoj u svijetu dominiraju trkačice s afričkog kontinenta.

I taj rezultat je bio sjajan, a srebro u Munchenu je potvrda kako nije bio slučajan.

Hrvatska atletika može biti ponosna. Matea je donijela Lijepoj našoj prvu trkačku medalja nakon bronce Branka Zorka 1994. na EP-u u Helsinkiju, a ukupno jedanaestu medalju od samostalnosti na kontinentalnim prvenstvima. Sad je u društvu Zorka, te Sandre Perković, Blanke Vlašić, Sare Kolak i Ane Šimić.

Hrvatska je do sad imala samo jednu medalju u maratonu, olimpijsko srebro u Melbourneu 1956. osvojio je slavni Franjo Mihalić. Matea je prva hrvatska maratonka na pobjedničko postolju velikog natjecanja!

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
/Slobodna Dalmacija
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 20:17