StoryEditorOCM
Ostalonisu ovo očekivali

Hrvatska braća izborila OI, a onda - šok: ‘Nama je ovo nametnuto! Imamo metu na leđima...‘

Piše Renata Beluhan/SN
16. studenog 2023. - 18:41

Patrik i Anton Lončarić su svojedobno bili svjetski juniorski prvaci i brončani u dvojcu ‘bez’, imaju i nekoliko europskih medalja u mlađim kategorijama, ali to se ne može mjeriti s onim što su napravili početkom rujna u Beogradu. Došli su na Svjetsko seniorsko prvenstvo kao posada koja bi možda mogla, a možda i ne izboriti plasman među 11 dvojaca ‘bez’ koji će osigurati olimpijsku kvotu za Pariz. Ako ćemo iskreno, nije bilo puno onih koji su vjerovali da će to napraviti, ali je bilo puno onih koji su mislili da neće, ali oni i njihov trener Toni Urlić su - uspjeli.

Napravili su veliki iskorak ove godine i oduševili u Beogradu. S dvije “luđačke” završnice, u četvrtfinalu i B finalu, došli su do 11. mjesta na svijetu i Hrvatska je zahvaljujući njima prvi put nakon Londona 2012. dobila tri, a ne dvije olimpijske posade kao u Riju 2016. i Tokiju 2021.

Još nisu sigurni za Pariz

Bili su sretni do neba, logično. Izborili su Olimpijske igre u dvojcu ‘bez’ s 23 godine. I onda potpuni šok. Patrik i Anton Lončarić idućeg ljeta u Parizu neće nastupiti u disciplini u kojoj su izborili olimpijsko mjesto za Hrvatsku. Normu u dvojcu ‘bez’ na Igrama će iskoristiti Valent i Martin Sinković jer su procijenili da će lakše do olimpijskog zlata u ovoj disciplini nego u dvojcu na pariće.

Što će Lončarići? Nastupit će u Parizu u dvojcu na pariće u kojem se nikad nisu natjecali jer su se do sada cijelu karijeru proveli u rimen veslanju, odnosno s jednim veslom. Doduše, tu treba staviti i ogradu - još uvijek nisu sigurni da će veslati u Parizu. Za potvrdu nastupa moraju dvaput biti bolji od hrvatskih posada koje ih odluče izazvati, a bit će takvih, sasvim sigurno. Za one koji ne znaju, olimpijske kvote se na SP u godini uoči Igara osvajaju za državu, a ne na ime pa je tako moguće da Sinkovići u Parizu nastupe u dvojcu ‘bez’, a Lončarići ili netko drugi u dvojcu na pariće.

Znamo što kažu braća Sinković, ali što kažu braća Lončarić na to što se dogodilo?

- Ne možemo reći da je to dogovoreno jer nam je nametnuto, ali mi smo to prihvatili - kaže Patrik Lončarić u svoje i ime brata blizanca Antona.

Vijest je izašla u javnost u ponedjeljak, ali nije zapravo “friška” jer Sinkovići su svoju odluku mlađim reprezentativnim i klupskim kolegama priopćili prije nekoliko tjedana. Mogli su Lončarići braniti svoju normu u internim kvalifikacijama, ali nisu na razini na kojoj bi se mogli ravnopravno suprotstaviti Sinkovićima i to bi bio samo nepotrebni gubitak vremena i energije s izvjesnim ishodom.

- Ova promjena nama može donijeti i bolje i lošije, ali vjerujemo da nam može donijeti više boljeg nego lošijeg. Nećemo se predati i dat ćemo sve od sebe jer smo sportaši. Da vjerujemo da ćemo biti dobri, vjerujemo, da ćemo napredovati, hoćemo. Uostalom, nismo bez razloga osvojili olimpijsku normu u dvojcu ‘bez’, znači da vrijedimo.

Neočekivani prekid snova

Ne boje se onih koji će ih izazvati i pokušati im uzeti i olimpijske kvotu u dvojcu na pariće iako su svjesni da ima neće biti lako.

- Svjesni smo da imamo ogromnu metu na leđima - kaže Patrik i nastavlja:

- Ima ljudi u hrvatskom veslanju koji smatraju da su bolji od nas, ali ja kažem da nisu. Nama je ovo nametnuto, ali idemo s time prema cilju, idemo u Pariz 2024.

Imali su vremena smiriti emocije, prihvatiti ono što ne mogu promijeniti, a vrijeme i rezultat u Parizu će dati konačni odgovor na pitanje koliko je bila pametna ili nije odluka braće Sinković s kojom su možda otišli u disciplinu u kojoj je trenutačno nešto lakša konkurencija, ali su si stavili na leđa puno teži teret. Iz više razloga.

- Naravno da nas je odluka braće Sinković iznenadila, nismo očekivali da bi se nešto tako moglo dogoditi. Mi smo se spremali u svojoj disciplini, grizli, pokazali dobar napredak, uzeli normu i očekivali smo neki dalji napredak, normalan put dalje. Dogodio se prekid snova, ne našom odlukom, ali Bože moj, oni imaju pravo na to. Mi na njihovu odluku ne možemo utjecati tako da nam ne preostaje ništa drugo nego se upustiti u disciplinu u kojoj su bili oni, koja je slobodna i koncentrirati se na to - kaže Toni Urlić, trener braće Lončarić i nastavlja:

- Mogli smo se odlučiti braniti izborenu kvotu, ali iskreno, znamo već ishod. Nismo htjeli gubiti vrijeme nego se potpuno koncentrirati na novu disciplinu i tu biti najbolji u Hrvatskoj i otići na Olimpijske igre. To nam je glavni cilj. Sve nam je još nepoznato, ne znamo koliko možemo biti brzi i kako će to sve ići, ali optimistični smo i koncentrirani na to.

Pitanje koje se nameće je do koje uopće razine mogu doći Lončarići u ovako kratkom vremenu koje je pred njima u dvojcu na pariće budući da su cijelu karijeru proveli u dvojcu ‘bez’?

- Da, oni su od mlađih juniora u rimen veslanju i teško možemo sad to procijeniti. Veslamo sad neko vrijeme u dublu i to je, za sada, dobro. Lijepe su brzine na nižem broju zaveslaja, ali za neko testiranje brzine moramo pričekati natjecateljski period, još je rano. Dosta puta se pokaže da na niskom tempu možeš biti brz, ali na visokom to ne znaš, ne možeš prenijeti. Znamo da će nam to biti najveći izazov, ali se nadam da ćemo uspjeti. Neki dobar preduvjet je da imamo dobru brzinu na niskom tempu, To ti ne garantira da ćeš biti brz i na visokom, ali ako si loš na niskom, odmah znaš da nećeš biti dobar na visokom.

Sigurni smo da je prvih dana nakon što su saznali da neće ići u Pariz u dvojcu ‘bez’ i da moraju preko noći u nešto sasvim novo najveći izazov bio izboriti se s time u glavi.

- Zateklo ih je, nisu se nadali tako nečemu i normalno da tjedan-dan nije bilo uopće fokusa i malo smo se tražili. Predložio sam im da uzmu i kompletan odmor od veslanja ako žele, da očiste glave, ali nisu to htjeli i nastavili su trenirati. Mislim da smo sad uspjeli prebroditi to što se dogodilo, ide sve bolje i bolje i lakše je i psihički. Dok je to bilo friško, logično da nije bilo lako jer imaš neki svoj put i odjednom se nađeš u nekoj novoj situaciji koja ti je nametnuta.

Izborno natjecanje na startu

I otprilike tu su i Lončarići i njihov trener odlučili staviti točku na to što se dogodilo.

- Imaju volje, grizu, rade i doista vjerujem da ćemo moći napraviti potreban iskorak i prilagoditi se novoj disciplini i novom izazovu. Nećemo se uopće vraćati na to što se dogodilo. Nema smisla plakati za time, situacija je takva kakva jest, takva je odluka i sve usmjeravamo na ono ispred nama, izboriti se za odlazak u Pariz u dvojcu na pariće. I njima sam rekao “idemo 100 posto u to, zacrtati si da je to naš cilj, da to možemo, a cijelo vrijeme moramo biti oprezni i raditi najbolje što možemo”.

Nije im nametnuta samo promjena discipline nego i prvo izborno domaće natjecanje za olimpijsku kvotu u dvojcu na pariće odmah na prvom natjecanju sezone iako je prvi dogovor bio drukčiji. Ali ako su mogli izboriti Igre u Parizu u konkurenciji najboljih svjetskih dvojaca ‘bez’, onda se kladimo na njih i u ovoj borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:10