StoryEditor
Ostalopred europsko

Hajduk im pružio ‘krov nad glavom‘: hrvatske bejzbolaše kiša otjerala sa Starog placa, ali su uspjeli odraditi planirane pripreme

28. kolovoza 2021. - 17:43

Hrvatska baseball reprezentacija po prvi put je svoje završne pripreme za odlazak na neko veliko natjecanja došla odrađivati u Splitu. Ništa neobično, zna se odavno da je Nada SM, popularni „brodari“ godinama u vrhu, a ukazala se i prilika tri dana odraditi zajedničke treninge kako bi što spremniji dočekali Europsko prvenstvo.

Naravno, bejzbolaši su, kao i većina naših amaterskih reprezentacija, sportaši koji su zaposleni u tvrtkama i koji zapravo od igranja baseballa imaju samo osobno zadovoljstvo, uživanje u sportu i druženju. Uskočili su tako u petak u kombije i spustili se do Splita da bi odradili dva treninga dnevno. To je zapravo najveća snaga ove reprezentacije, zajedništvo i nesalomljivi duh, volja.

Ali kao za nevolju, bejzbolaši su odabrali baš ovaj vikend kada se i nebo okrenulo protiv njih. U petak, pa i subotu, kiša je natopila Stari plac i onemogućila bilo kakav ozbiljan rad. Ali Split ne bi bio „najsportskiji grad na svitu“ kada se i za ovu nevolju ne bi našlo rješenje. Uskočio je Hajduk i na Poljudu, tamo u utrobi stadiona podno tribina ustupio je bejzbolašima svoju dvoranu kako bi se odradio planirani program i kako vrijeme provedeno u Splitu „ne bi propalo“.

Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna, par termina je ustupljeno i svi su presretni. Uostalom, imamo i „video dokumentaciju“. Pa nam se i čini nekako normalnim da Hajduk kao svjetionik splitskog i hrvatskog sporta uskoči u pomoć, nije prvi put, neće biti niti posljednji, sigurni smo.

Tako je naša baseball reprezentacija odradila svoje i spremna će otići na Europsko prvenstvo u Italiju gdje će se od 12 do 19. rujna igrati u tri grada – Torinu, Aviglianu i Settimu. Naravno, pod strogim Covid mjerama koje će biti preslikane s nedavno odigranih Olimpijskih igara u Japanu.

U skupini s Hrvatskom su još Njemačka, Ukrajina i Španjolska, prve dvije reprezentacije izborit će mjesto u četvrtfinalu (ukupno je 16 reprezentacija izborila plasman na završnicu). Hrvatska na ovo Europsko prvenstvo ide s velikim ambicijama. Nakon prošlog EP-a gdje je pomalo nesretno izgubila od favorita prvenstva Italije i Španjolske, ove godine ide se „u napad“ na Njemačku i Ukrajinu što bi trebali bilo dovoljno za mjesto u oktetu i šansu da se igra za medalju. Naravno, put do toga je težak i treba pobijediti reprezentacije koje imaju daleko bolje uvjete od naših.

I možda više kao zanimljivost, malo čaranja, zadnji puta je Italija bila domaćin Europskom prvenstvu davne 1999. godine, kada je Hrvatskoj prvi put nastupila na tom najjačem natjecanju u Europi. Od tada je Hrvatska nastupila na svakom Europskom prvenstvu, što je za našu malu zemlju ogroman uspjeh. Najbolji plasman do sada su bila osma mjesta 2001. u Njemačkoj i 2007. u Španjolskoj. Možda uz ovaj poguranac Hajduka i ta letvica bude srušene, pa se i ostvari najbolji plasman na kontinentalnoj smotri. 

item - id = 1123251
related id = 0 -> 1135382
related id = 1 -> 1133928
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 05:28