StoryEditor
OstaloPet do sto

Gradonačelnik Mate Franković: Ono što je Dinamo za Zagreb, a Splitu Hajduk, to je za Dubrovnik Jug

14. lipnja 2019. - 00:33
monografija_jug20-310519

U maloj dvorani KD Lisinski promovirana je neobična knjiga, čudnog naslova – ''Pet do sto''. Autor publikacije, gospar Željan Konsuo, u prvoj je rečenici objasnio zašto ''najtrofejniji hrvatski klub'' VK Jug, prvu monografiju izdaje nakon 95 godina postojanja!?

- Skupština kluba je 28. prosinca 1952. donijela odluku kako će izdati prigodnu knjigu. I eto, poslije 66 godina, knjiga je pred vama – slavodobitno je, uz dozu ironije, konstatirao Konsuo. 

Doista je začudno da klub koji je od 1923. osvojio sveukupno 64 trofeja nije do današnjih dana imao nikakav ''pisani trag''. I sada je Konsuo 95-godišnju povijest Juga sažeo na 556 stranica (velikog formata).  
- Priznajem, knjiga baš nije prikladna za čitanje na plaži – ustvrdio je autor.

A na zagrebačkoj promociji knjige o Jugu pojavili su svi viđeniji Dubrovčani, uključujući i one sa adresom u metropoli. Tako je moderator ''konferanse'' bio poznati (politički) novinar Andrija Jarak. On je vrlo ležerno, gotovo u obiteljskom ozračju, vodio promociju. Okupljene je umirio konstatacijom da ''arapski šeici mogu kupiti engleske prvoligaše, ali nikada neće kupiti – Jug''!

Prvi gospar Dubrovnika gradonačelnik Mate Franković Zagrepčanima je približio važnost Juga za svoj grad.
- Ono što je Dinamo za Zagreb, a Splitu Hajduk, to je za Dubrovnik Jug. Mogu stoga najaviti ulaganje u obnovu plivačkog kompleksa, ali i izgradnju prvog vaterpolskog muzeja na svijetu!

Spomenuo je Franković i fenomen ''divlje lige'', jedinstvenog vaterpolskog natjecanja, koje ima tradiciju dužu od 80 godina. 

Osim dubrovačkog gradonačelnika, u Lisinskom se pojavio i župan Nikola Dobroslavić, ali i dvoje ministara u Vladi Republike Hrvatske (Nina Obuljen Koržinek i Damir Krstičević), prevođenih premijerom Andrijom Plenkovićem. Njega je Jarak predstavio kao – dubrovačkog zeta.

- Vrlo rijetko dolazim na promocije i klupske obljetnice, ali kako je moj imenjak naglasio glavnu poveznicu, nisam imao izbora. Morao sam doći na promociju knjige o Jugu. No, budući da sam nekoć trenirao vaterpolo imam ljubav prema tom sportu – kazao je predsjednik Vlade. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 05:45