StoryEditorOCM
Ostalovjiu se naše zastave

Filmska priča Barbare iz atomskog skloništa, izrasla je u splitsku divu i preskočila Blanku Vlašić

Piše Pero Smolčić
25. srpnja 2024. - 11:06

Znate li ono kad smo brojili koliko je dugo Novak Đoković svjetski broj jedan? E pa legendarni Srbin nizao je tjedne i tjerao suzu na oko Rogeru Federeru, Rafaelu Nadalu i ostalim bjelosvjetskim ‘pikzibnerima‘.

Od naših tenisača, recimo, tu je na vrata ‘jedinice‘ zakucao Goran Ivanišević, ali ostao je ‘samo‘ drugi. Treći su bili Ivan Ljubičić i Marin Čilić...

Te podatke mnogi znaju, ali da Split i Hrvatska imaju najbolju na svijetu, svjetski broj jedan, e to bi se već dalo testirati. Nije žena ni baš neka nova faca, godinama je tu, donosi medalje, ali judo je ipak u Lijepoj našoj manje eksponiran. Pa tako vjerujem i da mnogi na Potjeri ne bi u par sekunda Jošku Lokasu na pitanje tko je najbolja svjetska judašica u kategoriji do 70 kilograma ispalili - Barbara Matić.

- Uh, da, znao sam da je nešto na B... - vjerujem da bi rekla i većina lovaca, no natjecatelji, tek poneki okorjeli sportski fanatik.

No, istina je i činjenica da je Barbara Matić nevjerojatni splitski sportski ‘proizvod‘ koji traje već godinama. S 29 svjećica na torti iza sebe naša Barbara je svjetski broj jedan i jedan od naših najvećih aduta da nas u Parizu razveseli zlatom.

image

Barbara Matić i njezin Frane

Osobni Album/

Ali to nije sve. Barbara će biti ponosna barjaktarka, stjegonoša, odnosno stjegonošica, kako hoćete, na velikoj ceremoniji otvorenja Olimpijskih igara. Ne sama, već ona i naš strijelac strijelac Giovanni Cernogoraz.

Drugi put zaredom streljaštvo će tako dati olimpijskog stjegonošu, nakon što je, također zlatni olimpijac, Josip Glasnović (iz Rija 2016.), nosio hrvatsku trobojnicu na svečanosti otvaranja Igara u Tokiju, skupa s atletičarkom Sandrom Perković.

Barbara će tako postati prva Splićanka kojoj je pripala ta čast. Blanka Vlašić bila je legitimni kandidat za Igre u Rio de Janeiru 2016. godine, ali joj se zbog rasporeda nije uklapalo da već na otvorenje stigne u Brazil, dok je četiri godine prije, u Londonu, otkazala nastup te nije ni putovala.

Sve je počelo s Barbarinim sugrađaninom Goranom Ivaniševićem koji je nosio hrvatsku trobojnicu na svečanom otvaranju u Barceloni 1992.. Četiri godine kasnije u Atalanti hrvatskim je barjakom vijorio vaterpolist Perica Bukić, a u Sydneyu 2000. stolnotenisač Zoran Primorac. U Ateni je 2004. na svečanom otvaranju hrvatsku zastavu je nosio vaterpolist Dubravko Šimenc, a četiri godine kasnije u Pekingu - Ivano Balić.

U Londonu je na čelu hrvatske delegacije bio rukometni vratar Venio Losert, a u Rio de Janeiru 2016. njegov vaterpolski kolega Josip Pavić. Na zadnjim Igrama u Tokiju, već smo napisali, Perković i Glasnović.

image

Croatia‘s Barbara Matic (white) competes against Greece‘s Elisavet Teltsidou (blue) during the women -70kg individual final bout of the Judo European Championships Seniors at the Arena Zagreb, in Zagreb, on April 26, 2024. (Photo by Damir SENCAR/AFP)

Damir Sencar/Afp

Barbara ima priliku života. Na velikoj će sceni u petak, 26. srpnja biti na čelu Hrvatske, a jasno je da je medalja ono po što stiže u Pariz. Djevojka s Pujanki, iz već opjevanog atomskog skloništa kojega su u tvornicu medalja pretvorili Preradovići, tata Slobodan i njegovi sinovi Vladimir i Slavko. Oni su medijski manje eksponirana verzija Tonija Tomasa. Naš taekwondo guru raširio se po čitavom gradu, Preradovići su s judom ostali u skromnim okvirima Pujanki, ali imaju također poprilično impresivnu biografiju.

Barbara je njihov ‘ekstrakt‘. Vrhunska sportašica i prizemljena djevojka. Neko ju je vrijeme pratila i sestra Brigita, no nije se popela do Barbarinih visina. Možemo slobodno konstatirati, i prije početka Pariza, do visina jedne od najvećih splitskih sportašica ikad.

Sada će cijeli sportski Split bit na iglama. Njezina obitelj, Preradovići, Pujanke, ali i dečko Frano.

- Frano i ja smo se upoznali na faksu, mlađi je od mene godinu dana, ali smo se našli skupa na četvrtoj godini jer sam ja produžila treću. On je dao sve redovno.

Frano je isto s elektrotehnike?

- Je, bio je u ekipi s curama s kojima sam se i ja družila po kavama - otkrila nam je Barbara u nedavnom intervjuu.

Opasan par, Frane trenira jiu jitsu, nije im za zamjeriti se. Ali sad posebno neka paze cure u Parizu. Stiže Barbara. Prvo sa zastavom na otvaranju, a kako bi lijepo i zasluženo bilo i da zapjeva hrvatsku himnu. S postolja, na sav glas, 31. srpnja. Budite atento.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:20