StoryEditor
Ostalopriznanje zaslužnima

Fešta na Mejašima: kuglači Poštara proslavili prvih šezdese godina

13. prosinca 2017. - 22:36
postar_obljetnica5-131217

Prvak Europe u kuglanju iz 1969. godine – splitski Poštar, u srijedu je svečano proslavio 60 godina postojanja.

Na svečanosti održanoj u Sportskom centru Olimp na Mejašima okupljenima se obratio Dalmiro Vukasović (89), jedini živući iz te zlatne ekipe.

Osvojili Europu

- To je bilo prvo Europsko prvenstvo na kojem je nastupio Poštar. Igralo se u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a glavni favoriti bili su iz Istočne Njemačke. Kad smo pobijedili, trčali smo u poštu javiti vijest novinaru Jurišiću u Slobodnu Dalmaciju – prisjetio se Vukasović.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali Elda Sinovčić, osvajačica zlata, srebra i dvije bronce na Svjetskom ekipnom prvenstvu, reprezentativac Ivan Totić, bivši reprezentativac Miro Rako i osvajač svjetske medalje, bivši reprezentativac Rudi Rabfeld...  

- Poštar ima brojne uspjehe i u ženskoj i u muškoj konkurenciji u Hrvatskoj i na međunarodnom planu. Uz europsko zlato 1969. godine, tu su europska srebra 1970. i 1973. godine, drugo mjesto ženske ekipe 1987. na Dunav pokalu, prva mjesta na prvenstvima bivše Jugoslavije, osvojeni Kup bivše države, pojedinačna juniorska odličja i ekipno prvo mjesto na državnom prvenstvu za juniore održanom u Splitu 2014. godine. 1975. godine dali smo prvaka Jugoslavije Zvonka Todorića  - rekao je liječnik Nikola Bradarić, simpatizer kluba zadnjih 35 godina, a zadnjih 12 godina i njegov predsjednik. Dodao je da nije loše za amatere.

- Naši članovi nikad nisu bili profesionalci, a kad bi netko od njih postigao uspjeh otišao bi u drugi klub u Hrvatskoj ili vani, najčešće u Njemačku, gdje može zaraditi nešto novca – nastavlja Bradarić.

Nema do Vrlike

Dodaje da Poštara od osnutka prati prezime Vrlika.

- Ante Vrlika bio mu je osnivač, a zadnjih deset godina njegov sin Mateo je tajnik kluba – ističe predsjednik.

Trude se privući mlade.

- Problem je što su u Splitu postoji samo jedna dvorana u kojoj treniraju svi klubovi, a mladi, normalno, odmah hoće igrati. Ako im nisi dao sportsku opremu i poslao ga na natjecanje, teško ćete ih zadržati. No, mi imamo dva uporna juniora Eraka i Budišu koji imaju puno volje. Talentirani su i nedavno su se prvi put natjecali na Prvenstvu Hrvatske U23 u Slavonskom Brodu. Nadam se da će ostati s nama – kaže Anđelko Grubar Čarli, kapetan Poštara.

Od devetero u prvoj momčadi koji putuju na natjecanja većina ih je od 23 do 40 godine, dok odskaču Grubar i Ljubo Žuljević sa 60 i 61 godinom. 

- Rado bih izišao iz prve momčadi i prepustio mjesto mlađima. Svi koji nam se žele pridružiti mogu nas potražiti u kuglani na Poljudu gdje treninge održavamo utorkom od 20 do 22 sata i četvrtom od 16 do 18 sati, ili ostaviti svoj kontakt Ivanki Kragić, koja održava kuglanu.

Od najmlađih iz Poštara tu su bili Nikola Vukičević (11) i Ante Delić (12) za koje kapetan kaže da dolaze na svaki trening, da su uporni i guštaju igrati.

Pohvalnice su dobili Ivan Klarić, Anđelko Grubar Čarli, Milan Kolić, te  najvjerniji navijač na svakoj domaćoj, a često i na gostujućim utakmicama - Ante Delić Galeb.

Danas za Poštara igraju

Anđelko Grubar, Ljubo Žuljević, Tiho Lasić, Milan Kolić, Jure Biloš, Tomislav Odrljin, Ivan Totić, Goran Pofuk, Ivan Cvrlje, Domagoj Bradarić, Ivan Budiša i Mateo Erak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 16:48