StoryEditorOCM
OstaloNAKON SRBINA - HRVAT

Fantastična vijest za hrvatski sport upravo je stigla iz Napulja: Roko Sikirić iz Bibinja novi je predsjednik CEV-a!

Piše Marko Bilić
24. kolovoza 2024. - 14:45

Rečeno, učinjeno! Roko Sikirić, 42-godišnji Bibinjac, izabran je za novog predsjednika Europske odbojkaške konfederacije na današnjem Kongresu CEV-a u Napulju! Bivši hrvatski reprezentativac dobio je čak 36 glasova od 51 nacionalnog saveza i tako uvjerljivo ”potukao” protukandidate iz Italije i Poljske i na funkciji prvog čovjeka europske odbojke tako naslijedio Srbina Aleksandra Boričića.

Sikirić je ostvario veliku igračku karijeru, igrao je, živio i radio u osam država: Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Njemačkoj i Luksemburgu. Magistrirao je globalni marketing na Boston Universityju, a posljednih pet godina vodio je sva natjecanja pod okriljem CEV-a.

U svijet je krenuo iz malih Bibinja kod Zadra, međutim, s obzirom na igračku karijeru, edukaciju, sportsko i životno iskustvo, te brojne kontakte i ugled koji uživa u svijetu odbojke njegov izbor za čelnika CEV-a nije iznenađenje, dapače, bio je favorit pred današnji izbor u Napulju.

image

Novi predsjednik CEV-a Roko Sikirić

Željko Puhovski/Cropix

Podržale su ga sve zemlje iz regije, ali i puno šire od toga.

- Ne samo da sam povezao našu regiju, Sloveniju, Srbiju, Mađarsku, Češku, Slovačku..., već imam otvorenu podršku i zapadnih zemalja, Portugala primjerice. Izbore ne možemo dobiti samo s regionalnom podrškom već ona seže do zapada i sjevera Europe – rekao je u ekskluzivnom intervju za Slobodnu Dalmaciju prošlog tjedna i dodao:

- Ušao sam u ovu priču vjerujući u sebe, kroz 15 mjeseci kampanje dobio sam ogromnu podršku velikog broja saveza koji su me prepoznali kao kandidata s jasnom vizijom što želim napraviti od europske odbojke. Vjerujem da imam dobre šanse pobijediti na izborima ove subote.

I pobijedio je. Najavio je rekontrukciju svih natjecanja pod okriljem CEV-a kojemu 57 posto budžeta više neće puniti nacionalni savezi i klubovi, rad na popularizaciji europske odbojke, rastu prihoda, te na balansu između velikih i malih saveza.

Izbore je dobio, nakn Srbina europsku dobojku preuzeo je Hrvat. Čestitamo Roko, našeg Dalmatinca sada čeka veliki posao. Sve što je obećao do sada je i ispunio. Ili, kao što je rekao za Slobodnu:

- Ne smijemo sami sebe osporavati i osjećati se manjima od drugih, mi jesmo mali narod, ali smo veliki u sportskim rezultatima. Sad je vrijeme da napravimo nešto i u političkom smislu, da smo prisutni u sportskim institucijama na vodećim pozicijama.

image

Roko Sikirić

Željko Puhovski/Cropix
image
Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 15:26