StoryEditorOCM
Ostaloredovna sjednica

Europske igre: Hrvatska sa 131 predstavnikom u 18 sportova, donesene i druge zanimljive odluke

Piše Hina
13. lipnja 2023. - 20:20
Vijeće je prihvatilo i prijedlog da stjegonoše na svečanosti otvaranja Igara u Krakowu 21. lipnja budu boksačica Nikolina Ćaćić i skakač u vodu Matej NevešćaninAFP

Prezentacijom sportske opreme 4F za Europske igre u Krakowu, od 21. lipnja do 2. srpnja, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) započelo je u Zagrebu 51. redovnu sjednicu u aktualnom mandatnom razdoblju.

Za maneken(k)e su se pobrinuli borilački sportovi, Nikolina Ćaćić (boks), Enes Garibović (karate) te Nika Petanjek i Ivan Šapina (tekvondo). 

Glavna rasprava na sjednici vodila se na temu kako poboljšati uvjete sportašima mlađih dobnih kategorija (HOO-ov razvojni program I) i animirati mlade na bavljenje sportom u uvjetima iznimno loše demografske situacije u Hrvatskoj. Ta uzrasna kategorija, 15 i 16 godina, predstavlja bazu za razvoj i selekciju perspektivnih, kvalitetnih i vrhunskih sportaša juniorskih i seniorskih kategorija.

Nakon prezentacije direktora Ureda za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a Nevena Šavore, koja je pokazala opadajući trend zastupljenosti sportaš(ic)a u razvojnom programu I u razdoblju 2019. - 2023., doneseni su konkretni zaključci. Budući da problem nadilazi ingerencije krovne udruge hrvatskog sporta, HOO će inicirati sastanke s mjerodavnim tijelima i institucijama (Nacionalno vijeće za sport, dva ministarstva - MZO i MINTS, Hrvatski školski sportski savez i dr.) kao partnerima s kojima će tražiti adekvatna rješenja.

Nastavak sjednice bio je u znaku 3. Europskih igara u Krakowu i Malopoljskoj regiji u Poljskoj. Prema podacima HOO-ova Ureda za olimpijski program, Hrvatsku će na Igrama predstavljati 131 sportaš i sportašica u 18 sportova. Najbrojniji su predstavnici atletike (45), a slijedi tekvondo (15). Vijeće je prihvatilo i prijedlog da stjegonoše na svečanosti otvaranja Igara u Krakowu 21. lipnja budu boksačica Nikolina Ćaćić i skakač u vodu Matej Nevešćanin. 

U HOO-ovu razvojnom programu II/1 od 1. lipnja novi korisnici su Niko Kalvi, Sara Pejak, Paula Polonšćak i Fran Popović (svi iz kuglanje i svi sa 75-postotnim financiranjem), a od istog datuma sa 100-postotnim financiranjem uvršteni su Janko Leskovac (mačevanje), Luka Hajdin, Bartol Medić, David Medica i Mateo Trbuhović (svi veslanje). U razvojnom programu III novi korisnik od 1. svibnja je Matija Jurišić (automobilizam), dok Katarina Burić (brzo klizanje) s 1. srpnja prelazi u zimski olimpijski program Milano Cortina 2026. kao potencijalna B olimpijska kandidatkinja.

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, na listi trenera ekipnog olimpijskog sporta od 1. travnja više nije Igor Bišćan (nogomet), dok je od istog datuma iz  kategorije trenera mlađih dobnih uzrasta u viši „rang“  - „kvalitetni treneri“  promaknut Darko Arapović (stolni tenis).

Hrvatski savate savez dobio je uvjetovano pokroviteljstvo HOO-a za Svjetsko prvenstvo u Varaždinu, od 19. do 22. srpnja 2023. godine. Prethodno treba dobiti suglasnost Ministarstva turizma i sporta. Sljedeća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za sredinu srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:45