StoryEditorOCM

EP klase 49er: Kostov i Cupać na kraju četvrti

Piše PSD.
15. rujna 2012. - 23:57
Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su četvrto mjesto na Europskom prvenstvu za klasu 49er, što je najbolji hrvatski rezultat ikad na natjecanjima ove razine u ovoj discplini.

Veliki finale, novi format natjecanja koje je prvi put predstavljeno na Europskom prvenstvu, jedrilo se danas na talijanskom jezeru Garda. Nakon što su finalnu seriju zlatne skupine okončali kao četvrti Pavle Kostov i Petar Cupać su se plasirali u samu završnicu natjecanja.

Osam posada jedrilo je tri plova koja su odlučivala o četiri najbolja, koja će snage odmjeriti za medalje u jednom jedinom plovu. Kostov/Cupać su pobijedili prvi plov, u drugom su bili treći, u zadnjem su plovu udarili kobilicom u nešto što je plutalo u moru, slomili kobilicu i ušli na začelju, što ih je skoro stajalo finala, no srećom zadržili su poziciju među četiri najbolja.

Sve što se jedrilo prije toga punih tjedan dana više nije bilo važno, četiri najbolja su kretala od nule. Kostov/Cupać su držali treću poziciju sve do nadomak cilja kad su dotaknuli dijelom opreme svoje jedrilice konkurentsku jedrilicu, morali su stoga odraditi kazneni okret i to je odnijelo medalju.

- Novi format natjecanja napravljen je radi publike, da se jedrenje približi publici, međutim mislim da pritom stradaju jedriličari. Eto taj jedan plov od desetak minuta odlučio je o medaljama. No, treba biti realan. Nismo bili zadovoljni kako smo odjedrili Olimpijske igre, vratilo se možda kad smo se najmanje nadali. Imali smo prigodu za medalju, ali ne treba žaliti, ovo je odličan rezultat. U jednu ruku smo i sretni i nesretni – kazao je Petar Cupać.

Naslov europskih prvaka su osvojili Francuzi Frei/Rocherieux.

S ovom regatom definitivno je završio olimpijski ciklus. Jedriličarima olimpijskih disciplina slijedi duža regatna stanka, za većinu vjerojatno sve do proljeća.

TS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:39