StoryEditor
Ostalojoš jedan veliki uspjeh na europskom prvenstvu u finskoj, nova titula za šimu i igora

EP JEDRENJE Fantela i Marenić zlatni!

Piše PSD.
15. srpnja 2011. - 21:54
Zadarski dvojac Šime Fantela i Igor Marenić, članovi Sv. Krševana, osvojili su europsku titulu u klasi 470 na prvenstvu održanom u Helsinkiju.

Time su ‘podebljali’ broj hrvatskih medalja na prvenstvu, nakon Tonća Stipanovića u klasi Laser, te juniora Josipa Olujića u Finnu, koji su također osvojili zlato, te srebrnih Ivana Kljakovića Gašpića i Tine Mihelić.

Jedriličari Sv. Krševana drugi put su u svojoj jedriličarskoj karijeri, tijekom koje su se okitili i titulom svjetskih prvaka, uzeli naslov europskih prvaka i spadaju među najtrofejnije hrvatske sportaše.

Fantela i Marenić su cijelo prvenstvo jedrili izvrsno, stalno bili u vrhu uz izvrsne Austalce Mathewa Belchera i Malcolma Pagea koji su na kraju bili prvi, ali izvan konkurencije, te kontrolirali izravne konkurente, Izraelce Gideona Kligera i Erana Selu i Britance Lukea Patiencea i Stuarta Bitchella.

Uz njih dobro su jedrili i Japanci Ryunosuke Harada i Yugo Yoshida koji su popustili posljednja tri jedrenja i ispali iz ozbiljnije konkurencije. Zadarski jedriličari su u jučerašnjem plovu za medalju ‘posao’ odradili taktički zrelo, na kraju završili regatavanje šesti, što im je bilo dovoljno da iza sebe na drugom mjestu ostave Britance Patiencea i Bitchella, posadu pomorske i jedriličarske velesile. 

- Jako sam zadovoljan, posljednji je plov za odličja bio upravo onakav kakav treba biti. Nakon cijelog tjedna jedrenja odlučivao je o medaljama, u cilj nas je ušlo šest – sedam posada praktički istovremeno i nitko nije znao poredak dok suci nisu ispisali na ploči. Loše smo startali, bili smo zadnji na prvoj oznaci, no dobro smo odjedrili prvu stranicu niz vjetar i već smo na slijedećoj oznaci bili četvrti, mjesto iza engleske posade i tri mjesta ispred izraelske posade, što je bila pozicija taman za zlato. U cilju je bio pravi foto finiš, zaista jako uzbudljivo. Ovo je bio dug tjedan, bilo je teško i mislim da smo zaslužili ovo zlato - kazao je kormilar Šime Fantela.

I ostali hrvatski jedriličari su okončali natjecanje na Europskom prvenstvu, Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 zauzele su 16. mjesto (12. među Europljankama), dok su Pavle Kostov i Petar Cupač u klasi 49-er zauzeli 25. mjesto.

R. RADICA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 02:00