StoryEditor
OstaloNišta od obrane

Dvostruka kruna zagrebačkoj Mladosti: protiv Kaštelana ponovno presudila raznovrsnost u napadu

Piše Darko Rapić
26. travnja 2019. - 00:04
mladost_ribola_mladost24-130419

Pobjedom nad Mladosti Ribolom Kaštela u finalu hrvatskoga Kupa, odbojkaši zagrebačke Mladosti proslavili su dvostruku krunu.

Zagrepčani su ponovo postali dominantna momčad u Hrvatskoj, osvojivši dvostruku krunu prvi put nakon jedanaest godina. No to nije bio jedini prekinuti niz. Naime, ovim porazom Mladost Ribola Kaštela ostala je bez ijednog trofeja po prvi put u devet godina.

Najvažniji trenutak utakmice koji je bitno odredio u čijim će rukama otići pehar bio se pred kraj drugoga seta. Kaštelani su cijeli set bili u zaostatku, ali su se stalno vraćali te pri rezultatu 14:17 napokon uspjeli povezati nekoliko dobrih napada. Tako su ušli u završnicu seta s vodstvom od 21:20, a izjednačenje u utakmici djelovalo je nadohvat ruke. Međutim, od silne želje Kaštelani posrću, tri greške u napadu mladoga Zeljkovića koštaju preokretom, a Sedlaček ih s dva poena 'zakucava' na velikih 2:0.

Bila je to jedina šansa za 'goste' na papiru, šansa koja se otvorila u ključnom trenutku. No, po tko zna koji put ove sezone pomlađeni Kaštelani nisu je uspjeli iskoristiti. A takve stvari koštaju trofeja.

Spomenuti Zeljković bio je glavna uzdanica Kaštelana u prvom setu, imao je najviše osvojenih poena, ali ga suigrači nisu 'pratili' u svojim napadima. Šteta, posebno jer su se s početnih 1:5 uspjeli vratiti na 10:9 i biti u 'elanu' do 17:16. No, tada ponovo Zagrepčani bivaju koncentriraniji u završnici i serijom 5:1 guraju sebe u prvi plan.

U tom ključnom drugom setu Zagrepčani su na početku najviše poena ostvarili preko raspoloženog Dukića. Kod Kaštelana se tada probudio njihov najbolji 'topnik' ove sezone Ivan Matoković, međutim, pored dobro postavljene obrane 'domaćih' nije mogao previše doprinijeti.

HAOK Mladost pokazala je još jednom svoju raznovrsnost u napadu. Čak trojica igrača imala su preko deset poena, a to obrana Kaštelana nije mogla zaustaviti. Štoviše, u trećem setu doživjeli su pad iz kojeg se više nisu mogli vratiti. Mladost je u 'tren' pobjegla sa 3:3 na nevjerojatnih 13:3 i tu se već vidjelo kud utakmica vodi.

Prednost je nezaustavljivo rasla, a proporcionalno s time i samopouzdanje Zagrepčana. Posljednja tri poena na utakmici dao je Nikačević i slavlje je moglo početi. Zasluženo, potpuno zasluženo uzimaju sve što su ove sezone mogli uzesti.

Kaštelani pak ostaju praznih ruku. Nisu uspjeli obraniti prošlogodišnji trofej, ali 'ruku na srce' nemaju za čime žaliti jer su izgubili od vidno bolje momčadi. Ove sezone dugo su vremena tražili pravu formu koja ih je dovukla do oba finala. Sad im preostaje dobar odmor pred početak nove sezone u kojoj će pokušati otići do kraja barem na jednoj fronti.

Semafor finala

HAOK Mladost – Mladost Ribola Kaštela 3:0 (25:19, 25:22, 25:12)

Rovinj, dvorana Gimnasium, gledatelja 200  Suci: Milan Rajković, Bojan Brlas

HAOK Mladost: Đirlić, Sabljak (5), Radoš, Nikačević (14), Mitrašinović (2), Bakonji, Sedlaček (16), Šarčević, Jurić, Prlić (1), Marelić (13), Krnić, Dukić (7). Trener: Radovan Malević

Mladost Ribola Kaštela: Višić (3), Rupert (2), Perić (5), Kulušić (2), Vanegas (1), Matoković (12), Krivić, Šuker (2), Zeljković (9), Melvan, Pervan, Palić. Trener: Ivan Rančić

#ODBOJKA#MLADOST ZAGREB#MLADOST RIBOLA#FINALE KUPA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:48