StoryEditor
Ostalodijamantna liga

Dvije pobjede Norvežanina Warholma na 400 metara s preponama istrčao drugi rezultat svih vremena i novi europski rekord

Piše Hina
23. kolovoza 2020. - 21:27
Jonathan Nackstrand/AFP

Norveški trkač Karsten Warholm bio je prvo ime mitinga Dijamantne lige u Stockholmu, gdje je u utrci na 400 m prepone popravio svoj europski rekord i istrčao drugi rezultat svih vremena (46.87 sekundi), a 90 minuta poslije pobijedio i u utrci na istoj dionici, ali bez prepona s vremenom 45.05 sekundi. 

"Osjećaj je bio jako dobar, pogotovo na preponama. Doista sam ponosan na to što sam napravio", izjavio je 24-godišnji Norvežanin kojem je samo devet stotinki nedostajalo do svjetskog rekorda na 400 m prepone koji je Amerikanac Kevin Young postavio još 1992. na OI u Barceloni (46.78), a Warholm je pritom zapeo za zadnju preponu, što mu je malo poremetilo trkački ritam, dovoljno da ga spriječi u postavljanju novog najboljeg rezultata svih vremena.

Švedski skakač motkom Armand Duplantis postavio je najbolji rezultat ove sezone preskočivši letvicu na visini 6,01 metara te uvjerljivo pobijedio. Nakon toga je podigao letvicu na 6,15 m, visinu novog svjetskog rekorda na otvorenom, ali su mu sva tri pokušaja bila neuspješna.

Domaći atletičari su bili raspoloženi pa se na listu pobjednika upisao i najbolji svjetski bacač diska u ovom trenutku Daniel Stahl. Za pobjedu mu je bio dovoljan hitac od 69,17 metara, kojim je za metar i pol nadmašio sunarodnjaka Simona Petterssona (67,72). Stahla bi trebali na djelu vidjeti i hrvatski ljubitelji atletike 15. rujna na atletskom stadionu na Mladosti, jer je najavljen njegov nastup na 70. izdanju Hanžekovićevog memorijala.

U konkurenciji atletičarki najbolja ostvarenja imale su Jaroslava Mahučih u skoku u vis i britanska srednjoprugašica Laura Muir. Mahučih je u ukrajinskom okršaju nadmašila Juliju Levčenko i s preskočena dva metra izjednačila najbolji rezultat sezone koji je do danas držala njena sunarodnjakinja. Muir je u utrci na 1500 metara postavila najbolje vrijeme sezone (3:57.86) i postala prvom atletičarkom koja se na ovogodišnjim natjecanjima spustila ispod četiri minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 07:35