StoryEditorOCM
Ostalodijamantna liga

Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom, pogledajte burnu proslavu

Piše Hina
18. rujna 2023. - 06:59

Jedan od najboljih atletičara današnjice Šveđanin Armand Duplantis postavio je novi apsolutni svjetski rekord u skoku s motkom na završnici Dijamantne lige u američkom Eugeneu preskočivši 6.23 metara.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, te dvostruki svjetski prvak iz Eugenea i Budimpešte je bio i dosadašnji rekorder.

Na otvorenom je prošle godine u Eugeneu skočio 6.21 metar, dok je u dvorani 25. veljače ove godine u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio 6.22 metra.

Drugi je bio Filipinac John Ernest Obiena sa 5.82m, dok je treću poziciju zauzeo Amerikanac Sam Kendrick sa 5.72m.

"Ne sjećam se skoka. Smrtno sam ozbiljan, samo sam znao da će biti jako blizu," kazao je 23-godišnji Šveđanin kojem je ovo sedmi svjetski rekord.

"Kada sam podignuo pogled i letvica je još uvijek bila tamo, teško je to objasniti," dodao je.

Mladi Šveđanin je poručio kako je svjetski rekord bio način na koji je želio završiti svoju izvanrednu sezonu.

"Na tribinama je bila moja obitelj. Tako da je to nevjerojatan osjećaj, pogotovo zato što su to ljudi koje želim učiniti najponosnijim," istaknuo je.

image
AFP

Video pogledajte OVDJE.

Bio je to drugi svjetski rekord kojem je publika u Eugeneu svjedočila u nedjelju, nakon što je Etiopljanka Gudaf Tsegay postavila novi rekord na 5km.

Tsegay je za skoro pet sekundi "skinula" dosadašnji rekord Kenijke Faith Kipyegon koja je u lipnju ove godine u Parizu trčala 14:05.20.

Druga je bila Kenijka Beatrice Chebet (14:05.92), a treća je bila Etiopljanka Ejgayehu Taye (14:21.52).

"Ciljala sam svjetski rekord danas. Prvi put sam pokušala na svjetskom prvenstvu u Budimpešti no imala sam ozljedu noge. Zbog toga nisam mogla spavati. I to me motiviralo, danas sam sretna," kazala je Tsegay koja je na SP-u u Budimpešti u ovoj disciplini osvojila tek 13. mjesto nakon što je za vrijeme utrke doživjela sudar.

Međutim, u Budimpešti je slavila na 10 km, dok je prošle godine na SP-u u Eugeneu bila najbolja upravo na 5 km.

Sandra Perković treća, Filip Mihaljević šesti na završnici Dijamantne lige

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je treće mjesto u bacanju diska na završnici Dijamantne lige u američkom Eugeneu, dok je Filip Mihaljević zauzeo šesto mjesto u bacanju kugle.

Nakon 13 gradova na tri kontinenta, završnica je održana u američkom Eugeneu koji je na stadionu Hayward Field lani ugostio i Svjetsko prvenstvo.

Sandra je u Eugene došla s najvećim brojem kvalifikacijskih bodova, ali to u finalu nije značilo ništa. Svi su se bodovi brisali i pobjednica Dijamantne lige postala je bacačica koja je bila najbolja u nedjelju.

U finalima tehničkih disciplina bilo je mjesta samo za šestero najboljih kroz cijelu sezonu. Svjetska prvakinja Amerikanka Laulaugu Tausagu se po bodovima nije plasirala u finale, ali je dobila pozivnicu.

Perković je u SAD doputovala nakon što je prošlog vikenda slavila na Hanžekovićevom memorijalu sa svojim najboljim rezultatom sezone 67.71 m. U Eugeneu je bacila 66.85 što je bilo dovoljno za treće mjesto. Sandra je tu dužinu bacila u prvoj seriji, a nakon toga je dva puta imala 66.20 uz tri neuspjela pokušaja.

Slavila je olimpijska pobjednica Amerikank Valarie Allman sa 68.66m, dok je druga bila njezina sunarodnjakinja aktualna svjetska prvakinja Tausagu sa 68.36 m.

Perković je sedam puta osvojila Dijamantnu ligu pri čemu je rekorderka u ženskoj kategoriji, no zadnji put 2017. godine.

Hrvatske boje u Eugeneu je branio i Filip Mihaljević u bacanju kugle osvojvši šesto mjesto sa 20.98 m iz druge serije. Natjecanje je otvorio sa 20.72, u trećoj seriji je imao 20.88, a zadnja tri pokušaja su ostala bez rezultata.

Pobijedio je Amerikanac Joe Kovacs sa 22.93, dok je drugi bio dvostruki olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak Ryan Crouser s dva centimetara kraćim rezultatom. Treću poziciju zauzeo je Novozelanđanin Tom Walsh sa 22.69m.

Posljednjeg dana postignuto je još nekoliko sjajnih rezultata pri čemu i dva svjetska rekorda.

Jedan od najboljih atletičara današnjice Šveđanin Armand Duplantis postavio je novi apsolutni svjetski rekord u skoku s motkom preskočivši 6.23 metara. Olimpijski pobjednik iz Tokija, te dvostruki svjetski prvak iz Eugenea i Budimpešte je bio i dosadašnji rekorder.

Na otvorenom je prošle godine u Eugeneu skočio 6.21 metar, dok je u dvorani 25. veljače ove godine u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio 6.22 metra.

Drugi je bio Filipinac John Ernest Obiena sa 5.82m, dok je treću poziciju zauzeo Amerikanac Sam Kendrick sa 5.72m.

Svjetski rekord je postavila i Etiopljanka Gudaf Tsegay na 5km istrčavši rezultat 14:00.21.

Tsegay je za skoro pet sekundi "skinula" dosadašnji rekord Kenijke Faith Kipyegon koja je u lipnju ove godine u Parizu trčala 14:05.20. Druga je bila Kenijka Beatrice Chebet (14:05.92), a treća je bila Etiopljanka Ejgayehu Taye (14:21.52).

Tsegay je u Budimpešti slavila na 10 km, dok je prošle godine na SP-u u Eugeneu bila najbolja upravo na 5 km.

Norvežanin Jakob Ingebritsen je pobijedio na 3.000 m sa 7:23.63 što je najbolji rezultat u svijetu ove sezone, novi rekord mitinga, te novi osobni rekord olimpijskog pobjednika na 1.500m.

Na 110m s preponama slavio je olimpijski pobjednik Jamajčanin Hansle Parchment. Jamajčanin, koji je bio najbrži i na nedavnom Hanžeku sa 13.13, u Eugeneu je istrčao rezultat sezone 12.93. Drugi je bio Amerikanac Grant Holloway sa 13.06, dok je treći Amerikanac Daniel Roberts sa 13.07. Kod djevojaka je na 100m s preponama slavila Nigerijka Tobi Amusan sa 12.33.

U bacanju diska iznenađujuće je pobijedio Australac Matthew Denny s novim nacionalnim rekordom 68.43 m.

Denny, koji je bio četvrti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti i na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju, do pobjede je došao u pretposljednjem bacanju, a prije toga je slovenski rekorder Kristijan Čeh od druge serije cijelo vrijeme vodio. Na koncu je Čeh bio drugi sa 67.64m, dok je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak Šveđanin Daniel Stahl ovaj put bio treći sa 67.36 m.

U skoku u vis pobijedila je svjetska prvakinja iz Budimpešte Ukrajinka Jaroslava Mahučhik s najboljim rezultatom ove sezone 2.03m. Australka Nicola Olyslaghers je bila druga također s preskočenih 2.03m, dok je treću poziciju zauzela Srpkinja Angelina Topić sa 1.95m.

U skoku u dalj najbolji je bio Švicarac Simon Ehammer sa skokom od 8.22m. Brončani iz Budimpešte Jamajčanin Tajay Gayle, koji je u nedavno u Zagrebu bio drugi sa 8.07m, u Eugeneu je također skočio 8.22m zauzevši drugu poziciju, a treće mjesto je pripalo Japancu Yuki Hashioki sa 8.15 m.

Kenijac Emmanuel Wanyonyi je slavio na 800 metara s rezultatom 1:42.80 što je najbolji rezultat ove sezone u svijetu, novi rekord mitinga, te novi osobni rekord 19-godišnjeg Kenijca koji je na SP-u u Budimpešti bio drugi.

Svjetska prvakinja Nizozemka Femke Bol je na 400m s preponama pobijedila s novim rekordom mitinga 51.98.

Olimpijska pobjednica na 800 metara Amerikanka Athing Mu pobijedila je sa 1:54.97 što je najbolji rezultat ove sezone u svijet, novi rekord mitinga, novi američki, te njezin osobni rekord.

Mu je u Eugeneu slavila i lani na SP-u, dok je u Budimpešti ove sezone bila treća iza Kenijke Mary Morae (1:56.03) i Britanke Keely Hodgkinson (1:56.34). Moraa je večeras bila četvrta, a Hodgkinson druga.

Olimpijski pobjednik na 200 m Kanađanin Andre De Grasse pobijedio je s rezultatom 19.76, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Jamajčanka Shericka Jackson sa 21.57.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:37