StoryEditor
Ostalosisgoreo spašavao budimira

Drama legendarnog vaterpolista: 'Nikad neću zaboraviti taj trenutak, sekunde su prolazile kao vječnost'

Piše Slaven Alfirević, Javorka Luetić
28. prosinca 2018. - 09:11
bud00

Kakva drama po završetku turnira “Četiri kafića”, Mariju Budimiru, poznatom sportašu, veteranu, bivšem vaterpolistu, kapetanu Jadrana i suprugu pjevačice Doris Dragović, pozlilo je.

Srce mu je stalo, ali su ga uspjeli reanimirati, jednom, dvaput, triput... I konačno su uspjeli, došla su u to i kola Hitna pomoć.

Odvezen je u splitsku bolnicu gdje je u noći sa srijede na četvrtak hitno operiran, koliko znamo ugrađena su mu dva stenta, na jedinici je intenzivne njege i ne usuđujemo se napisati u ovim kasnim trenucima četvrtka popodne da mu je stanje stabilno, nego se na svaki zvon mobitela trzamo, iščekujući vijesti.

Junak spašavanja omiljenog splitskog sportaša i gradskog lika jest Domeniko Sisgoreo, prijatelj, inače Hajdukov fizioterapeut, zatekao se i on tu u restoranu, na večeri.

Taman je završio turnir Četiri kafića i društvo se uputilo u restoran obilježiti uspješan doživljaj. Budimir je prijatelj sa svima njima, sportašima i ugostiteljima, on je jedan od njih, ranije je znao i nastupati na takvim turnirima.

Ušli su i...

- Mario se uhvatio za prsi i samo se srušio... Triput sam ga animirao, ja, ali i doktor, jedan liječnik kojemu ne znam ime, i on je priskočio u pomoć i uhvatili smo se zadatka. Vidjeli smo što se dešava, da je srce u pitanju, sekunde su prolazile kao vječnost. Vraćali smo ga i gubili, jednom, dvaput... Treći put smo uspjeli. Bilo je to gadno iskustvo. Uspjeli smo? E kad bismo... Treba čekati da se naš Mario oporavi nakon operacije... - priča Sisgoreo u jednom dahu.

Sisgoreo je iskusni medicinski djelatnik, desetljećima već u Hajduku, a s Budimirima, odnosno s Marijom i njegovom suprugom, možemo reći slavnom divom pjevanja Doris Dragović, prijatelj je. Sasvim blizak.

- Znamo se “sto godina”, oboje su dolazili kod mene na tretmane, a Mario i nedavno, zbog problema s mišićem. Neću nikad zaboraviti kako smo ušli u restoran i onda je naprosto nestao, srušio se. Taj doktor, liječnik, na žalost nisam mu saznao ime, masirao mu je srce, a ja sam Budimiru davao umjetno disanje - kaže nam Sisgoreo.

Kamo sreće da se pokaže kako mu je udahnuo novi život, prognoze su još uvijek nezahvalne.

- Kasnije Hitna pomoć, njihov liječnik, dao mu je četiri injekcije adrenalina, bio je spreman i defibrilator, ali srećom nije bio potreban.

Sad se čeka, nema druge nego čekati.

Budimir je inače bio baš dobri duh, budi mir Jadrana koji se dvaput popeo na vrh Europe 1992. u Trstu i 1993. godine u Splitu, u drugoj godini Budimir je bio kapetan da svojom omiljenošću među suigračima stabilizira ponekad burne odnose vaterpolskih šampiona sa Zvončaca. Baš je dite Zvončaca, ali i veliki navijač Hajduka, torcidaš, obožava balun i volio ga je i zaigrat. No, te večeri je samo gledao Niku Kranjčara, Ivana Klasnića i društvo i onda završio u bolnici, na hitnoj operaciji srca.

- Nadam se da smo ga spasili, jer još je u bolnici i stanje je ozbiljno. Zvala me Doris ujutro i rekla da je Mario sam otvorio oči i da reagira na svjetlo. To su dobre vijesti, čekamo... – ispričao nam je Sisgoreo.

 

Priključen na respirator: Mario je imao iznenadni zastoj srca zbog maligne srčane aritmije i infarkta

Na splitsku kardiologiju u hitnoj službi u protekla dva tri dana primljeno je na desetke hitnih slučajeva sa infarktima i zatajenjima srca i malignim aritmijama, od kojih su neki slučajevi bili vrlo ozbiljni i kako saznajemo trenutno su popunjeni svi kapaciteti u koronarnoj jedinici kao i u jedinici intenzivnog liječenja, što samo potvrđuje rezultate recentne švedske studije o kojoj smo pisali prije nekoliko dana, a koja govori da se u dane blagdana čak za 40-tak posto poveća učestalost kardiovaskularnih incidenata.

U Splitu su se ovih bladana dogodila dva iznenadna zatajenja srca. Jedan je bolesnik primljen na Badnju večer i uspješno reanimiran, a drugi u noći sa srijede na četvrtak. Kako saznajemo u drugom slučaju riječ je o nekadašnjem kapetanu vaterpolista Jadrana Mariju Budimiru koji je doživio srčani zastoj u noći u jednom splitskom restoranu.

Njegovo oživljavanje počelo je već na stepenicama restorana i hitno je prebačen na hitni prijem splitske bolnice gdje je nastavljena reanimacija. Utvrđeno je da je imao iznenadni zastoj srca zbog maligne srčane aritmije i infarkta miokarda. Odmah mu je učinjena koronarografija, te mu je ugradnjom stenta proširena koronarna arterija.

Trenutno se nalazi na respiratoru jer su liječnici procijenili da mu se tako olakšava disanje, te će na aparatu za disanje ostati iduća 24 sata kroz koja se očekuje da će mu se stanje stabilizirati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 17:04