stdClass Object ( [id] => 142573 [title] => Dr. Ivo Glunčić predlaže Kerumu: Olimpijci uz hotel ‘Marjan Hilton’! [alias] => dr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Odavno nije bilo te vijesti: Splitu ulica olimpijaca, popločana imenima splitskih sportaša, osvajača olimpijskih medalja. Autor ideje prof. dr. Ivo Glunčić se ne predaje, ideju je prvi put javno izrekao u jednom intervjuu za “Slobodnu” prije gotovo deset godina.

Grad je i službeno prihvatio zamisao u jesen 2004., nakon Olimpijade u Ateni, gdje su medalje osvojili splitski sportaši, zlatni rukometaši Ivano Balić, Petar Metličić, Drago Vuković, srebrni plivač Duje Draganja, srebrni veslači braća Siniša i Nikša Skelin, brončani dizač utega Nikolaj Pešalov, te brončani tenisač Mario Ančić.

Međutim, od te euforične godine do danas ideja nije realizirana premda je nitko nije odbio, niti jedan od četiri gradonačelnika, Miroslav Buličić, Zvonimir Puljić, Ivan Kuret i Željko Kerum. A dugo je u Banovini djelovalo i povjerenstvo osnovano za oživotvorenje te ideje, predvođeno uglednim splitskim olimpijcem Ivom Cipcijem. Ideja je u povjerenstvu privukla i arhitekte, urbaniste, umjetnike, sportske djelatnike… Ali stalno su nicale nekakve prepreke, prisjeća se prof. dr. sc. Ivo Glunčić.

Sinulo u Hollywoodu

– U jednom trenutku smo obeshrabreni svi digli ruke, odustali… Premda ni poslije toliko godina ne mogu objasniti zašto ta jednostavna ideja nije realizirana. Niti je skupa, niti kome donosi osobit pojedinačni interes, pa se čudim da bi ikome smetala. Ideja je korist svima, šteta nikome, kao dobronamjerni doprinos društvu. Pa čak je društvo može i materijalizirati te od nje imati koristi ako se plemenito i produhovljeno osmisli marketing.

Split ideju dobiva besplatno, jer ja sam se toga sjetio spontano, šetajući s našim vaterpolskim reprezentativcima u Americi onom slavnom ulicom koja je popločana imenima glumačkih legendi Hollywooda. Sinulo mi, a zašto mi ne bismo u Splitu imali jednu ovakvu ulicu olimpijaca? I onda sam to izrekao u intervjuu još prije Olimpijade u Ateni.

I sad vam je iznenada palo na pamet da ideju ponovno predložite s novom lokacijom.

– To je nova atraktivna vijest. Predložili smo Gradu, gradonačelniku Željku Kerumu, da se ploče s imenima olimpijaca ugrade na prostoru ispred hotela “Marjan Hilton”. Zapadna obala je idealna za to. Kad smo prvi put predlagali, bilo je raznih ideja, zapadna obala se u to doba nije ni spominjala, međutim sada nema boljeg rješenja jer će to mjesto pred novim hotelom biti sigurno novi splitski hit. Zamislio sam brojne turiste kako se zaustavljaju i kako se ne mogu načuditi da su svi ti svjetski slavni sportaši ponikli baš u ovome gradu, od Vukasa i Beare do Gorana Ivaniševića, Blanke Vlašić, košarkaša Kukoča i Rađe, plivačkih legendi Đurđice Bjedov i Duje Draganje, vaterpolskih od Cipcija do Bebića i Lušića…

Jadni ti splitski olimpijci, koliko su puta već deložirani…

– Ha, bolje je i malo se nasmijati nego živcirati. Najprije smo predložili Marmontovu kao ulicu iznimno privlačnu, ali su u gradskom poglavarstvu došli na ideju da je još bolje ploče postaviti u novu, a ne u već preuređenu Marmontovu ulicu. Kako bi usput preuredili još jednu ulicu. Činilo se logičnim, Grad je ionako imao dogovor s arhitektom Vjekom Ivaniševićem da nakon Marmontove projektira i Ulicu kralja Tomislava duž sjevernog zida Dioklecijanove palače. Projekt te ulice je zapeo, ali nisu krivi olimpijci.

No mnogi su, nažalost, protumačili da je cjelokupni trošak projekta te ulice samo zbog olimpijaca, što nije točno. I prije toga imali smo kontakte s umjetnikom Vaskom Lipovcem koji je olimpijce zamišljao na jednom dijelu još one stare Rive. Dakle, svašta su pretrpjeli ti naši olimpijci. Predlagali smo i klub olimpijaca, odnosno kavanu olimpijaca.

Popis svih olimpijaca

Toj ideji odazvao se i Željko Kerum kao vlasnik hotela “Central” na Pjaci, objavljena je velika reportaža u tjedniku Globus!

– Bio je to mali spektakl, fotograf Tom Dubravec je režirao olimpijska postolja nasred Pjace za sve nas koji smo se okupili oko ideje. Atraktivna je bila i kompjutorska simulacija poznatoga splitskog dizajnera Duje Šilovića s već ugrađenim pločama Đurđice Bjedov i Gorana Ivaniševića, što ste davno, 2004., objavili u Slobodnoj Dalmaciji, pa su ljudi sutradan dolazili provjeriti u Marmontovu jesu li ploče već postavljene…

Svakako je ideja svima privlačna i ne vidim kome bi mogla smetati. Sad se i arhitekt Nenad Mikulandra, kao projektant zapadne obale od Matejuške do Banovine, oduševio idejom da to bude ispred hotela “Marjan Hilton”, i vjerujem da će gradonačelnik Kerum konačno biti taj koji će zamisao i ostvariti. Gradonačelnik Kerum se dosad pokazao takvim, kad je nešto tako dobro i jednostavno, on energično i angažirano ispunjava želje, rekao bih to tako slikovito.

A Duje Šilović je izradio novi projekt polaganja ploča na toj budućoj iznimno atraktivnoj šetnici koja prolazi ispred hotela “Marjan Hilton”. Razmišlja se još o tome kako na dodatnim pločama navesti imena više od 150 splitskih sportaša olimpijskih sudionika od prvih Igara u Parizu 1924. do danas.

Sport kao kultura

Poznati ste još od mladosti kao sportski angažirani liječnik, zaljubljenik u olimpizam, ali ipak je neobično da ste vi najgorljiviji borac za tu ideju.

– Zahvaljujući i sportu vidio sam svijeta te sam uživo osjetio kako se to olimpijsko odličje cijeni posvuda. Veliki borac za ovu ideju bio je i Johan Cipci svih ovih godina, ni on se ne predaje, a u blizini svih tih sportskih veličina i prijatelja koje sam stekao, oduševio sam se snagom sporta kao medija u povezivanju ljudi, naroda, zemalja, pogleda na svijet, edukativnog značenja sporta za djecu i nove naraštaje…
I danas se, kao da sam mladić, oduševljeno zanosim tom činjenicom da su se zbog Olimpijskih igara prekidali i ratovi. Dakle, nije to samo tjelesna kultura, nego baš jedan dublji smisao koji je šteta zapustiti. Vidio sam što znači u društvu, po svijetu, među ljudima, što znači biti u blizini jednog Gorana Ivaniševića. Goran je sportski brend, fenomen koji otvara sva vrata. Pa Milivoj Bebić ili Deni Lušić…

Zašto se Split ne bi pohvalio time? A hvale nas i drugi. Mene sport impresionira tom jasnoćom, poštenom egzaktnošću, ili si sposoban ili nisi, teško se tu provlačiti, pa su zato tu moguća ta čuda iz bajke da jedna mala zemlja stigne do olimpijske medalje. Ima li išta slađe, nema tu protekcije, ili si bolji, ili nisi.

MARIO GARBER
SNIMIO DUJE KLARIĆ / CROPIX

 Pokal i Estiarte

Prof. dr. sc. Ivo Glunčić bio je dugogodišnji šef Odjela za bolesti uha, grla, nosa i kirurgiju lica i vrata u Kliničkoj bolnici na Firulama, pa je operirao mnoge sportaše, te se s njima i sprijateljio, od Gorana Ivaniševića do Pletikose, Srne, Muse, Bebića, Lušića… S Ivaniševićevom majkom znao se još iz mladosti, dok su išli u isti razred, a Glunčićeva sklonost prema sportu pokazala se davno, još u doba europski uspješnog Poška osamdesetih, a poslije i Jadrana, koji uzima titule europskog prvaka. Glunčić je poznat kao liječnik u državnim vaterpolskim selekcijama još od Jugoslavije. Nezaboravan trenutak mu je kad je legendarnom Estiarteu predao pokal na turniru u Splitu 1987. godine.

Projektant Mikulandra

Nenad Mikulandra, projektant zapadne obale koja se proteže od Matejuške do Banovine, oduševio se idejom o popločavanju šetnice imenima splitskih olimpijaca: -Cipci, Glunčić i Šilović su me na prvi balun osvojili posjetom i idejom. Pa zamislite tog turista u Splitu koji krene ulicom u kojoj će ga zapljusnuti činjenica da je to grad s 84 olimpijska odličja, sa 68 olimpijskih medaljonoša, od Beare, Matošića i Vukasa, Cipcija, Đurđice Bjedov, do Gorana Ivaniševića i Blanke Vlašić, Kukoča i Rađe, Balića i Metličića, Draganje i Ančića, braće Skelin, Boraske i drugih. Zamislili smo da ploče budu postavljene na šetnici od sadašnje benzinske crpke prema Banovini. Na jednom od malih trgova postavio bi se i štandarac gdje bi se za vrijeme Igara moglo podići olimpijsku zastavu. Glunčićeve ideje su fenomenalne, Grad Split to ne bi smio propustiti, ako se reagira hitro, otvaranje može biti uoči Igara u Londonu idućeg ljeta 2012.

Povratak cipcija

Olimpijska legenda Johan Cipci bio se povukao i odustao od inzistiranja, no vratio se zbog nove klime: - Kao predsjednik povjerenstva koje je utemeljeno još pod gradonačelnikom Mirom Buličićem, nisam više vidio smisla u kucanju na vrata Grada. Buličić i HSLS ništa, Zvone Puljić (HDZ), koji nas je podupirao, pa Ivan Kuret (HDZ), opet ništa. Čudna neka klima, čak je i vrhunski olimpijac s dvije medalje Željko Jerkov bio vezanih ruku zato što je bio predsjednik Gradskog vijeća umjesto da bude obrnuto, da pogura tu ideju.

Tražio sam sastanak s Kerumom i, konačno, nedavno, gradonačelnik je pokazao pravo raspoloženje prema ideji da se ide s novom lokacijom. Naime, zapadna obala još nije dovršena i ulazimo u posao koji je u tijeku, a i projektant Mikulandra je iz prve shvatio vrijednost ideje. Svi uvjeti su tu. Treba dovršiti sve potrebne kontakte i razgovore, svakako treba imati i mišljenje dr. sc. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu. Bilo bi mi jako drago da dovršimo taj posao i ostvarimo zamisao, dug sportskome Splitu što osjećamo kao obvezu otkad je ideja rođena prije najmanje osam godina.

Za i protiv

Jedan od žešćih prijatelja i boraca za ovu ideju bio je i dugogodišnji predsjednik Gusara Duško Krstulović koji me oduševio 2002. proslavom 50-godišnjice zlatnog četverca Bonačića, Šegvića, Trojanovića i Valente iz Helsinkija 1952., pa nam se pridružio u povjerenstvu Grada. Imali smo i potporu Buličićeva zamjenika Ljube Urlića, pročelnika za sport Marija Negotića, Silvestara Krke, pa Ante Žaje, Gorana Munivrane i Mihovila Rađe, premda smo često trpjeli i primjedbe, kritike da će se gaziti po olimpijcima i slično. U jednom trenutku smo se štufali i odustali, makar i s jednim upornim Johanom Cipcijem na čelu. Postalo je depresivno kucati uzalud na vrata svakog novog gradonačelnika SEnD priznaje Glunčić.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glunčićeva  ideja prvi je put objavljena u Slobodnoj Dalmaciji prije gotovo deset godina, a četiri gradonačelnika imala su je na stolu kao prijedlog. Realizacija se odgađala. I onda je pala zamisao da se ploče postave na šetnici ispred hotela ‘Mar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => autor ideje o ulici olimpijaca u Splitu, ponudio splitskom gradonačelniku novu adresu: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-09-11 17:52:28 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-09-11 23:04:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-09-11 22:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5279 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/09/11/AAA/Gluncic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8176561 Threads: 5 Questions: 1617532687 Slow queries: 4956217 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112980792 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/dr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton-142573 [printLink] => /sport/ostalo/dr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton-142573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 129980 [name] => IvoGlunčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivogluncic [link] => /tag/ivogluncic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glunčićeva  ideja prvi je put objavljena u Slobodnoj Dalmaciji prije gotovo deset godina, a četiri gradonačelnika imala su je na stolu kao prijedlog. Realizacija se odgađala. I onda je pala zamisao da se ploče postave na šetnici ispred hotela ‘Mar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => autor ideje o ulici olimpijaca u Splitu, ponudio splitskom gradonačelniku novu adresu: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Ivo Glunčić predlaže Kerumu: Olimpijci uz hotel ‘Marjan Hilton’! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-22-31-36-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/11/AAA/Gluncic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/11/AAA/Gluncic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Odavno nije bilo te vijesti: Splitu ulica olimpijaca, popločana imenima splitskih sportaša, osvajača olimpijskih medalja. Autor ideje prof. dr. Ivo Glunčić se ne predaje, ideju je prvi put javno izrekao u jednom intervjuu za “Slobodnu” prije gotovo deset godina.

Grad je i službeno prihvatio zamisao u jesen 2004., nakon Olimpijade u Ateni, gdje su medalje osvojili splitski sportaši, zlatni rukometaši Ivano Balić, Petar Metličić, Drago Vuković, srebrni plivač Duje Draganja, srebrni veslači braća Siniša i Nikša Skelin, brončani dizač utega Nikolaj Pešalov, te brončani tenisač Mario Ančić.

Međutim, od te euforične godine do danas ideja nije realizirana premda je nitko nije odbio, niti jedan od četiri gradonačelnika, Miroslav Buličić, Zvonimir Puljić, Ivan Kuret i Željko Kerum. A dugo je u Banovini djelovalo i povjerenstvo osnovano za oživotvorenje te ideje, predvođeno uglednim splitskim olimpijcem Ivom Cipcijem. Ideja je u povjerenstvu privukla i arhitekte, urbaniste, umjetnike, sportske djelatnike… Ali stalno su nicale nekakve prepreke, prisjeća se prof. dr. sc. Ivo Glunčić.

Sinulo u Hollywoodu

– U jednom trenutku smo obeshrabreni svi digli ruke, odustali… Premda ni poslije toliko godina ne mogu objasniti zašto ta jednostavna ideja nije realizirana. Niti je skupa, niti kome donosi osobit pojedinačni interes, pa se čudim da bi ikome smetala. Ideja je korist svima, šteta nikome, kao dobronamjerni doprinos društvu. Pa čak je društvo može i materijalizirati te od nje imati koristi ako se plemenito i produhovljeno osmisli marketing.

Split ideju dobiva besplatno, jer ja sam se toga sjetio spontano, šetajući s našim vaterpolskim reprezentativcima u Americi onom slavnom ulicom koja je popločana imenima glumačkih legendi Hollywooda. Sinulo mi, a zašto mi ne bismo u Splitu imali jednu ovakvu ulicu olimpijaca? I onda sam to izrekao u intervjuu još prije Olimpijade u Ateni.

I sad vam je iznenada palo na pamet da ideju ponovno predložite s novom lokacijom.

– To je nova atraktivna vijest. Predložili smo Gradu, gradonačelniku Željku Kerumu, da se ploče s imenima olimpijaca ugrade na prostoru ispred hotela “Marjan Hilton”. Zapadna obala je idealna za to. Kad smo prvi put predlagali, bilo je raznih ideja, zapadna obala se u to doba nije ni spominjala, međutim sada nema boljeg rješenja jer će to mjesto pred novim hotelom biti sigurno novi splitski hit. Zamislio sam brojne turiste kako se zaustavljaju i kako se ne mogu načuditi da su svi ti svjetski slavni sportaši ponikli baš u ovome gradu, od Vukasa i Beare do Gorana Ivaniševića, Blanke Vlašić, košarkaša Kukoča i Rađe, plivačkih legendi Đurđice Bjedov i Duje Draganje, vaterpolskih od Cipcija do Bebića i Lušića…

Jadni ti splitski olimpijci, koliko su puta već deložirani…

– Ha, bolje je i malo se nasmijati nego živcirati. Najprije smo predložili Marmontovu kao ulicu iznimno privlačnu, ali su u gradskom poglavarstvu došli na ideju da je još bolje ploče postaviti u novu, a ne u već preuređenu Marmontovu ulicu. Kako bi usput preuredili još jednu ulicu. Činilo se logičnim, Grad je ionako imao dogovor s arhitektom Vjekom Ivaniševićem da nakon Marmontove projektira i Ulicu kralja Tomislava duž sjevernog zida Dioklecijanove palače. Projekt te ulice je zapeo, ali nisu krivi olimpijci.

No mnogi su, nažalost, protumačili da je cjelokupni trošak projekta te ulice samo zbog olimpijaca, što nije točno. I prije toga imali smo kontakte s umjetnikom Vaskom Lipovcem koji je olimpijce zamišljao na jednom dijelu još one stare Rive. Dakle, svašta su pretrpjeli ti naši olimpijci. Predlagali smo i klub olimpijaca, odnosno kavanu olimpijaca.

Popis svih olimpijaca

Toj ideji odazvao se i Željko Kerum kao vlasnik hotela “Central” na Pjaci, objavljena je velika reportaža u tjedniku Globus!

– Bio je to mali spektakl, fotograf Tom Dubravec je režirao olimpijska postolja nasred Pjace za sve nas koji smo se okupili oko ideje. Atraktivna je bila i kompjutorska simulacija poznatoga splitskog dizajnera Duje Šilovića s već ugrađenim pločama Đurđice Bjedov i Gorana Ivaniševića, što ste davno, 2004., objavili u Slobodnoj Dalmaciji, pa su ljudi sutradan dolazili provjeriti u Marmontovu jesu li ploče već postavljene…

Svakako je ideja svima privlačna i ne vidim kome bi mogla smetati. Sad se i arhitekt Nenad Mikulandra, kao projektant zapadne obale od Matejuške do Banovine, oduševio idejom da to bude ispred hotela “Marjan Hilton”, i vjerujem da će gradonačelnik Kerum konačno biti taj koji će zamisao i ostvariti. Gradonačelnik Kerum se dosad pokazao takvim, kad je nešto tako dobro i jednostavno, on energično i angažirano ispunjava želje, rekao bih to tako slikovito.

A Duje Šilović je izradio novi projekt polaganja ploča na toj budućoj iznimno atraktivnoj šetnici koja prolazi ispred hotela “Marjan Hilton”. Razmišlja se još o tome kako na dodatnim pločama navesti imena više od 150 splitskih sportaša olimpijskih sudionika od prvih Igara u Parizu 1924. do danas.

Sport kao kultura

Poznati ste još od mladosti kao sportski angažirani liječnik, zaljubljenik u olimpizam, ali ipak je neobično da ste vi najgorljiviji borac za tu ideju.

– Zahvaljujući i sportu vidio sam svijeta te sam uživo osjetio kako se to olimpijsko odličje cijeni posvuda. Veliki borac za ovu ideju bio je i Johan Cipci svih ovih godina, ni on se ne predaje, a u blizini svih tih sportskih veličina i prijatelja koje sam stekao, oduševio sam se snagom sporta kao medija u povezivanju ljudi, naroda, zemalja, pogleda na svijet, edukativnog značenja sporta za djecu i nove naraštaje…
I danas se, kao da sam mladić, oduševljeno zanosim tom činjenicom da su se zbog Olimpijskih igara prekidali i ratovi. Dakle, nije to samo tjelesna kultura, nego baš jedan dublji smisao koji je šteta zapustiti. Vidio sam što znači u društvu, po svijetu, među ljudima, što znači biti u blizini jednog Gorana Ivaniševića. Goran je sportski brend, fenomen koji otvara sva vrata. Pa Milivoj Bebić ili Deni Lušić…

Zašto se Split ne bi pohvalio time? A hvale nas i drugi. Mene sport impresionira tom jasnoćom, poštenom egzaktnošću, ili si sposoban ili nisi, teško se tu provlačiti, pa su zato tu moguća ta čuda iz bajke da jedna mala zemlja stigne do olimpijske medalje. Ima li išta slađe, nema tu protekcije, ili si bolji, ili nisi.

MARIO GARBER
SNIMIO DUJE KLARIĆ / CROPIX

 Pokal i Estiarte

Prof. dr. sc. Ivo Glunčić bio je dugogodišnji šef Odjela za bolesti uha, grla, nosa i kirurgiju lica i vrata u Kliničkoj bolnici na Firulama, pa je operirao mnoge sportaše, te se s njima i sprijateljio, od Gorana Ivaniševića do Pletikose, Srne, Muse, Bebića, Lušića… S Ivaniševićevom majkom znao se još iz mladosti, dok su išli u isti razred, a Glunčićeva sklonost prema sportu pokazala se davno, još u doba europski uspješnog Poška osamdesetih, a poslije i Jadrana, koji uzima titule europskog prvaka. Glunčić je poznat kao liječnik u državnim vaterpolskim selekcijama još od Jugoslavije. Nezaboravan trenutak mu je kad je legendarnom Estiarteu predao pokal na turniru u Splitu 1987. godine.

Projektant Mikulandra

Nenad Mikulandra, projektant zapadne obale koja se proteže od Matejuške do Banovine, oduševio se idejom o popločavanju šetnice imenima splitskih olimpijaca: -Cipci, Glunčić i Šilović su me na prvi balun osvojili posjetom i idejom. Pa zamislite tog turista u Splitu koji krene ulicom u kojoj će ga zapljusnuti činjenica da je to grad s 84 olimpijska odličja, sa 68 olimpijskih medaljonoša, od Beare, Matošića i Vukasa, Cipcija, Đurđice Bjedov, do Gorana Ivaniševića i Blanke Vlašić, Kukoča i Rađe, Balića i Metličića, Draganje i Ančića, braće Skelin, Boraske i drugih. Zamislili smo da ploče budu postavljene na šetnici od sadašnje benzinske crpke prema Banovini. Na jednom od malih trgova postavio bi se i štandarac gdje bi se za vrijeme Igara moglo podići olimpijsku zastavu. Glunčićeve ideje su fenomenalne, Grad Split to ne bi smio propustiti, ako se reagira hitro, otvaranje može biti uoči Igara u Londonu idućeg ljeta 2012.

Povratak cipcija

Olimpijska legenda Johan Cipci bio se povukao i odustao od inzistiranja, no vratio se zbog nove klime: - Kao predsjednik povjerenstva koje je utemeljeno još pod gradonačelnikom Mirom Buličićem, nisam više vidio smisla u kucanju na vrata Grada. Buličić i HSLS ništa, Zvone Puljić (HDZ), koji nas je podupirao, pa Ivan Kuret (HDZ), opet ništa. Čudna neka klima, čak je i vrhunski olimpijac s dvije medalje Željko Jerkov bio vezanih ruku zato što je bio predsjednik Gradskog vijeća umjesto da bude obrnuto, da pogura tu ideju.

Tražio sam sastanak s Kerumom i, konačno, nedavno, gradonačelnik je pokazao pravo raspoloženje prema ideji da se ide s novom lokacijom. Naime, zapadna obala još nije dovršena i ulazimo u posao koji je u tijeku, a i projektant Mikulandra je iz prve shvatio vrijednost ideje. Svi uvjeti su tu. Treba dovršiti sve potrebne kontakte i razgovore, svakako treba imati i mišljenje dr. sc. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu. Bilo bi mi jako drago da dovršimo taj posao i ostvarimo zamisao, dug sportskome Splitu što osjećamo kao obvezu otkad je ideja rođena prije najmanje osam godina.

Za i protiv

Jedan od žešćih prijatelja i boraca za ovu ideju bio je i dugogodišnji predsjednik Gusara Duško Krstulović koji me oduševio 2002. proslavom 50-godišnjice zlatnog četverca Bonačića, Šegvića, Trojanovića i Valente iz Helsinkija 1952., pa nam se pridružio u povjerenstvu Grada. Imali smo i potporu Buličićeva zamjenika Ljube Urlića, pročelnika za sport Marija Negotića, Silvestara Krke, pa Ante Žaje, Gorana Munivrane i Mihovila Rađe, premda smo često trpjeli i primjedbe, kritike da će se gaziti po olimpijcima i slično. U jednom trenutku smo se štufali i odustali, makar i s jednim upornim Johanom Cipcijem na čelu. Postalo je depresivno kucati uzalud na vrata svakog novog gradonačelnika SEnD priznaje Glunčić.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/dr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton-142573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bb5a7eed39528f4ebe861b48f60a67e09a94218 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Ivo+Glun%C4%8Di%C4%87+predla%C5%BEe+Kerumu%3A+Olimpijci+uz+hotel+%E2%80%98Marjan+Hilton%E2%80%99%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fdr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton-142573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fdr-ivo-gluncic-predlaze-kerumu-olimpijci-uz-hotel-marjan-hilton-142573 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Glunčićeva  ideja prvi je put objavljena u Slobodnoj Dalmaciji prije gotovo deset godina, a četiri gradonačelnika imala su je na stolu kao prijedlog. Realizacija se odgađala. I onda je pala zamisao da se ploče postave na šetnici ispred hotela ‘Mar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => autor ideje o ulici olimpijaca u Splitu, ponudio splitskom gradonačelniku novu adresu: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostaloautor ideje o ulici olimpijaca u Splitu, ponudio splitskom gradonačelniku novu adresu:

Dr. Ivo Glunčić predlaže Kerumu: Olimpijci uz hotel ‘Marjan Hilton’!

Piše PSD.
12. rujna 2011. - 00:44
Odavno nije bilo te vijesti: Splitu ulica olimpijaca, popločana imenima splitskih sportaša, osvajača olimpijskih medalja. Autor ideje prof. dr. Ivo Glunčić se ne predaje, ideju je prvi put javno izrekao u jednom intervjuu za “Slobodnu” prije gotovo deset godina.

Grad je i službeno prihvatio zamisao u jesen 2004., nakon Olimpijade u Ateni, gdje su medalje osvojili splitski sportaši, zlatni rukometaši Ivano Balić, Petar Metličić, Drago Vuković, srebrni plivač Duje Draganja, srebrni veslači braća Siniša i Nikša Skelin, brončani dizač utega Nikolaj Pešalov, te brončani tenisač Mario Ančić.

Međutim, od te euforične godine do danas ideja nije realizirana premda je nitko nije odbio, niti jedan od četiri gradonačelnika, Miroslav...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 00:31