StoryEditorOCM
Ostalozasluženo

Donna Vekić je srebrom, osim novčane naknade, osigurala i sportsku mirovinu, evo iznosa

Piše Sport SD
4. kolovoza 2024. - 08:39

Donna Vekić osvojila je prvo srebro za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu, a ukupno četvrtu medalju za Lijepu našu. Hrvatska ima dvije zlatne medalje, Barbara Matić i braća Sinković, a tu je i bronca Mirana Maričića.

- Ova medalja je moj dugogodišnji san i zato mi je ovo jedan od najsretnijih dana u životu. Ponavljam, igrati za Hrvatsku je poseban osjećaj, pogotovu pred ovoliko navijača. Prije tri godine u Tokiju sam debitirala na Igrama, ali tada su zbog Covida tribine bile prazne. Zato sam baš danas guštala, iako sam izgubila, kazala je Vekić nakon poraza u finalu od Kineskinje Qinwen Zheng.

image

Barbara Matić

Tom Dubravec/Cropix

Donna Vekić će za olimpijsko srebro od države dobiti 26.000 eura jednokratno, a tu je i pravo na sportsku mirovinu.

Podsjetimo, nagrada za osvojenu zlatnu medalju na olimpijskim, paraolimpijskim ili olimpijskim igrama gluhih iznosi 41.000 eura, nagrada za srebrnu medalju na ovim natjecanjima iznosi 26.000 eura dok će se brončano odličje nagrađivati s 18.500 eura.

image

Braća Sinković

Tom Dubravec/Cropix

Osim državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, Hrvatska je jedna od rijetkih država svijeta u kojoj sportaši i treneri koji su osvojili medalje na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih te sportaši koji su osvojili medalje na svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih, ostvaruju i pravo na trajnu novčanu naknadu. Sportaši to pravo ostvaruju od 45., a treneri od 55. godine života te naknada iznosi od 100 posto do 40 posto prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, ovisno o osvojenoj medalji i natjecanju. 

image

Miran Maričić

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 09:06