StoryEditorOCM
Ostalobit će borba ljuta

Dok ostali ulažu stotine tisuća eura, Dubrovčane je štufalo, ali na klupi je legenda: ‘Mi smo u najgoroj poziciji...‘

Piše Ivan Renić
11. listopada 2024. - 18:15

Dok se većina lige „naoružala do zuba”, u Dubrovniku je sasvim druga pjesma. Većina igrača napustila je klub, slaže se potpuno nova momčad. I ambicije su preko noći s prošlosezonskih šampionskih pale na ostanak u ligi. Kako je sve novo, tako je i trener. Dobro poznato lice s hrvatskih terena preuzelo je palicu u Squareu – Ivo Jukić. Javio nam se proslavljeni vratar koji se ipak ne predaje. Gospari neće unaprijed izvjesiti bijelu zastavu.

- Puno promjena je bilo. Gotovo cijela momčad je otišla. Doveli smo nekoliko pojačanja, ali roster je i dalje kratak. Popunjavamo ga juniorima i igračima s velikog nogometa. Ambicije? Za sada je to ostanak u ligi. Ali trebat će nam još pojačanja.

image
Jakov Prkic/Cropix

Nakon bogate igračke karijere Jukić se uhvatio trenerske. S više od 400 utakmica rekorder je po broju nastupa za Split. Kao trener radio je u akademijama Splita i Universitasa, a inozemne angažmane imao je u Italiji, Belgiji i Libiji. Legendarna jedinica hrvatske reprezentacije prošle sezone vratila se u talijanski Squadra Mouscron, a u siječnju je preuzeo ekipu Atalante Grosseto.

- Imao sam nekoliko opcija za ostanak u Italiji. Iz Squarea su me zvali i prošle sezone, a sada sam se odlučio vratiti doma, najviše zbog obitelji. Treniramo već mjesec i po dana. Radi se dobro, ali momčad je kompletno nova. Kadar nam je kratak i teška sezona je pred nama. Još uvijek se nadamo povratku nekih igrača iz prošle sezone ili pojačanjima na polusezoni. Puno je momaka koji su novi u futsalu i treba im vremena kako bi se prilagodili na novi sport.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Svjestan je Jukić kako se sprema nikad neizvjesnija sezona. Pisali smo već kako polovica lige s pravom pretendira na naslov prvaka, a Jukić je mišljenja da ih ima i više.

- Mislim da sedam klubova puca na prvo mjesto. Mi nismo među njima. Puno se novca uložilo u futsal. Sve utakmice će biti jako kompetitivne i neće biti laganih. Treba nastaviti s ulaganjima u hrvatski futsal jer vidimo da naši klubovi u Ligi prvaka ne prolaze baš dobro. A ni reprezentacija više ne može pratiti korak s najjačim ekipama kojima smo prije bili konkurentniji.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Omišani spremaju zaokret, igrat će ‘naša‘ dica: ‘Nećemo ludovati s ciframa, ali postoji problem koji je (ne)rješiv‘

Šibenčani će svima stvarati probleme, a dobili su veliko pojačanje: ‘Sam je nosio Torcidu, ne mogu vjerovati da nisu...‘

Otkrio nam je i što se dogodilo u Dubrovniku, zašto su se promijenili raspoloženje, a posljedično i ulaganja.

- Prošlu sezonu Square je prvi dio završio kao najbolja momčad. A onda su se razočarali u doigravanju. Očekivali su više, pucali su na trofej. I sve to je kumovalo tome da se smanje ulaganja. Sada se klub okrenuo mladim i domaćim igračima – priča nam Jukić. Olmissum je ispratio Dubrovčane s 3:1 u polufinalnoj seriji.

Šteta je to za Dubrovnik. Tamošnji sport godinama već kopni. Od momčadskih sportova široj javnosti poznati su samo vaterpolisti i košarkašice.

- Postoje svi preduvjeti da klub raste, samo treba ulagati. Znamo svi koliko Dubrovnik zarađuje od turizma, a bilo bi dobro da se dio toga vrati u sport. To je svima na korist.

Poznati splitski poduzetnik investirao u Torcidu, a legenda najavljuje borbu za titulu: ‘Za Dinamo imamo veliki plan‘

image
Tonci Plazibat/Cropix

Iz Dubrovnika, dakle, najavljuju borbu za ostanak. Svjesni su da će u predstojećoj sezoni teško učiniti nešto više.

- Mi, Crnica i Aurelia smo ispod te sedmorke. Oni su uložili, mi nismo. Moramo biti realni. Mi smo možda u najgoroj poziciji jer se sve promijenilo. Teško je u kratkom periodu dio igrača navikavati na novi sport, a preostale uigravati. Ostali su Primić i Đuraš kao okosnica ekipe, oni oko kojih treba graditi. Došao je i Kytula, kapetan Finske.

I s Jukićem smo se dotaknuli teme turnira na kojima puno igrača nastupa tijekom ljetne stanke. Prilika je to da nešto zarade, ali i da se ozljede. A onda... Zabraniti ili ne? Trener Squarea je bio prilično jasan po tom pitanju.

- Igrači koji se profesionalno bave futsalom moraju biti pametniji. Od futsala žive i to im je posao. Puno se troše, ne odmore se kvalitetno... Druga je skupina onih koji su na to osuđeni jer od futsala ne zarađuju dovoljno. U ovoj sezoni neće biti zimske pauze i mislim da će većina klubova zabraniti igračima nastupanje na zimskim turnirima. Mi ćemo to sigurno učiniti.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 18:15