StoryEditor
OstaloDALJINSKO PLIVANNJE

Do rta Kabal i nazad: Talijan Matteo Furlan juriša prema četvrtoj tituli na Farosu

25. kolovoza 2017. - 13:11
maraton faros_stari grad1-180817.JPG

Sportska javnost i ove godine isčekuje popularni Maraton Faros 2017. što će se na 16-kilometarskoj stazi od Novo rive do rta Kabal i natrag održati zadnje subote u kolovozu, dakle, 26. 8. 2017. godine. Bit će to zapravo 42. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju (MPHDP) na kojem će, kako doznajemo, nastupiti 34 plivačice i plivača iz 16 zemalja, među kojima je 13 plivačica i plivača iz Lijepe Naše. Svi oni, a osobito potencijalni pobjednici, će itekako razmišljati o dosadašnjim rekordima koje drže - Nijemac Alexander Studzinski 3:01:55 (2009.) i Amerikanka Christine Jennings 3:04:09 (2013.), a na državnoj razini Duje Milan 3:06:24 (2013.) i Karla Šitić 3:13:35 (2010.).

- Među favoritima ovogodišnje utrke posebno se ističe Talijan Matteo Furlan, trostruki uzastopni pobjednik Maratona Faros. On je na nedavno održanom SP u Budimpešti zauzeo 2. mjesto u utrci na 25 km koja se odlučivala u foto finišu. Zaostatak za pobjednikom, svjetskim prvakom bio je samo 0,6 sekundi. Osvajanje četvrte uzastopne pobjede na Farosu pokušat će mu onemogućiti uzdanica daljinskog plivanja u Nizozemskoj Lars Bottelier, zatim Adel el Behiry iz Egipta, koji je prije tjedan dana postao svjetski Masters prvak u utrci na 3 km u Budimpešti, te Guillermo Bertola, Argentinac, pobjednik utrke FINA Grand Prix u Lac St. - Jeanu u dužini od 32 km s rekordom staze - kaže Boris Kovačević, glavni tajnik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja.

Oca najprestižnijeg svjetskog maratona, gospodina Vicka Šoljana, međutim raduje i snaga ženske konkurencije. U Paizu će se pojaviti čak tri favoritkinje, ujedno i bivše pobjednice - braniteljica prošlogodišnjeg naslova i osmerostruka pobjednica, te jedna od tri najbolje daljinske plivačice svih vremena Njemica Angela Maurer, Amerikanka Christine Jennings, pobjednica iz 2013. i još uvijek aktualna rekorderka staze, te Ruskinja Aygul Sagirova, pobjednica jubilarnog 40. Maratona Faros (2015.). Naravno, među maratonkama posebno mjesto zauzima legendarna Nizozemka Irene van der Laan, kojoj će ovo biti čak 24. nastup. Pobjednica iz 1980. i 1982. nastupit će 19. put uzastopno na Farosu, kojeg nije propustila od 1998. godine.

No, 42. MPHDP ujedno je i 27. Državno prvenstvo Hrvatske na 16 km, a u muškoj konkurenciji nastupit će Filip Husnjak (KDPSR Poreč), Petar Matić i Dino Špadina (KDP Split), te Niko Vlatković i Dražen Adžić (KDP Donat) kojem će ovo biti 9. uzastopni nastup na ovom maratonu. Od plivačica tu je naša ponajbolja daljinka Doris Beroš, ona će pokušati aktualnim titulama na 5 i 10 km pridodati i ovu s Prvenstva Hrvatske. Konkurencija joj je svakako mlada nada hrvatskog daljinskog plivanja Antonia Buličić, kao i Dina Levačić, sve članice KDP Split.

Faros je za našu Dinu Levačić zaista idealno natjecanje u smislu njezinih priprema za preplivavanje ćudljivog La Manchea, jednog od najtežih pothvata u daljinskom plivanju, poslije čega bi postala prva Hrvatica kojoj je to uspjelo. To je za sada pošlo za rukom jedino dvojici Hrvata pok. Veljku Rogošiću i Vrbanjaninu Toniju Pavičiću - Donkiću, a Dina bi time kompletirala trostruku krunu nakon već isplivanih 20 mostova oko Manhattana i maratona Catalina - Los Angeles. Dakle, bila bi prva Hrvatica i tek peta osoba u svijetu kojoj je to uspjelo unutar 90 dana - dodao je Kovačević.

Istaknimo i to da će najmlađa sudionica natjecanja biti Vasiliki Kadoglu (2003.), prvakinja Bugarske na 5 km, koja je sa svojih 14 godina također pobjednica Otvorenog prvenstva Španjolske na 5 km, a trener joj je Dinko Jukić, brat naše proslavljene plivačice Mirne Jukić. Najmlađi sudionik biti će Leon Martinjaš, član KDP Primorje, juniorski reprezentativac Hrvatske i mlada nada našeg daljinskog plivanja.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:41