StoryEditor
OstaloLegendarni troskokaš, aktualni olimpijski i europski prvak, priprema se u makarskoj te za slobodnu otkriva oduševljenje hrvatskom visašicom

Christian Olsson: Blanki je svjetski rekord suđen

Piše PSD.
29. travnja 2008. - 14:02
Odlična je,  vidi se da je za dvije razine iznad konkurencije, bilo je samo pitanje kada će joj se posložiti kockice, tako da će i 209 cm pasti

Christian Olsson u Makarskoj sa Slobodnom Dalmacijom
Švedska atletska reprezentacija, jedna od najjačih u Europi, započela je s preliminarnim, trotjednim pripremama za Olimpijadu, a obavlja ih u - Makarskoj! Glavna zvijezda dvadesetoročlane ekipe svakako je legendarni troskokaš Christian Olsson.

Za nekoga tko je apsolutna zvijezda u rodnoj Švedskoj, tko živi u Monte Carlu i vrijeme provodi po mondenim mjestima, za nekoga tko je u jednome trenutku imao zlata s Olimpijskih igara, te dvoranskih i otvorenih izdanja Svjetskog i Europskog prvenstva, Christian Olsson je poprilično miran tip, hladan kao špricer.

Za razliku od njegovih provala veselja na zaletištu. Na razgovor je stigao točno prema dogovoru, predvorje hotela Meteor, 14 sati...

Iako ste proslavljeni troskokaš bili ste i vrlo dobar visaš. Čak ste bili i juniorski europski pobjednik...
- Počeo sam s visom, ali mi se vremenom troskok počeo sve više sviđati, pa sam se na kraju za njega i odlučio. No, lako je moglo otići i na drugu stranu. Rekao sam sebi da ću nastaviti u onoj disciplini u kojoj se kvalificiram za Olimpipjske igre 2000. u Sydneyju. Uspjelo mi je u troskoku...

Da ste nastavili skakati u vis, vjerojatno biste bili jednako dobri kao i u troskoku?
- Možda, najbolji rezultat u visu mi je 228 centimetara, mislim da bi danas išao negdje oko 235, 240...

Što kažete na hrvatsku visašicu Blanku Vlašić?
- Odlična je. Ne samo da je za jednu, već je za dvije razine iznad konkurencije. Vidi se da zna i može skakati dosta visoko, bilo je samo pitanje vremena kada će se kod nje kockice posložiti.

Hoće li oboriti svjetski rekord Stefke Kostadinove?
- Hoće! Blanka sigurno ide preko tih 209 centimetara. Doduše, malo je teško kazati kada, ali će se to dogoditi. Ipak, nekako vjerujem da bi se to moglo biti sljedeće godine, kada se još malo upozna s visinom koja joj je već i ovako vrlo dobra prijateljica.

Što je s vašim ciljem? Rekord Britanca Jonathana Edwardsa od 18.29 metara je mlađi od Stefkinog, ali i dalje stoji, od 1995. godine.

‘Nadam se da ću već ove
godine postati treći čovjek u
povijesti koji je skočio preko
18 metara’
- Naravno da želim oboriti svjetski rekord. No, u zadnje vrijeme sam imao poprilično peha, naročito s ozljedom butnoga mišića zbog koje nisam mogao nastupiti na Svjetskome prvenstvu u Osaki. Zato ću se “sada” zadovoljiti skokom preko 18 metara (Olssonov osobni rekord je 17.79, op.a), pored Edwardsa, to je pošlo za rukom još samo Kennyju Harrisonu.

Kada će “pasti” taj skok?
- Nadam se već ove godine. Trebat će mi jedan jaki rezultat prije Olimpijade, ali prvo moram sanirati ozljedu.

U jednom trenutku ste imali sva zlata koja su se mogla “pokupiti” na velikim natjecanjima, pored olimpijskog osvojili ste i zlatna odličja na svjetskim i europskim dvoranskim prvenstvima kao i onima na otvorenome...
- Teško je naći motivaciju nakon toga. Sjećam se da sam poslije Atene, kada sam upotpunio niz, zapitao samoga sebe što i kako dalje. Malo sam se zasitio svega, ali mi se nakon nekoga vremena opet probudila glad, imam još preskočiti preko 18 metara, a tu je i svjetski rekord. Sada mi taj niz daje mirnoću, imao sam sve što se moglo imati, tako da mogu lakše pristupiti svakome natjecanju.

Pored sadašnje ozljede imali ste i mnogo problema sa skočnim zglobom.
- Uh, to je bilo teško razdbolje. Između 2004. i 2005 sam čak morao ići na operaciju, no najteže mi je bilo prije i za vrijeme Svjetskoga prvenstva u Osaki prošloga kolovoza i rujna. Tada sam zbog rupture butnoga mišiča morao kupiti katu za povratak kući dok su se svi ostali natjecali.

Kako se opet motivirati?
- Teško. Motivacija mi se srozala, bio sam poprilično depresivan, no srećom sam prebrodio to razdoblje.

Što kažete na upornost u sazrijevanju nekih atletskih rekorda. Edwardsov u usporedbi s drugima i ne izgleda toliko star.
- To je ljepota atletike, neki rekordi će još dugo vremena živjeti, no dobro je što se uvijek nađe netko talentiran tko ih izaziva, kao vaša Blanka. Ukoliko se u troskoku stvori kritična masa odličnih natjecatelja, te da se natječu cijele godine, uvjeren sam kako bi i “naš” rekord ubrzo pao.

Djevojka mu je Bosanac

Olsson je u vezi s djevojkom srpskoga porijekla Gordanom Bosanac. “Ona je rođena u Švedskoj, otac joj je Srbin iz Hrvatske dok joj je majka iz Niša. Puno vremena provodim s njom i njenim roditeljima, da ne kažem kako uživam u hrani koju njena majka spremi. Posebno mi se sviđaju ćevapi.”

Izdvojeno

10. srpanj 2020 17:05