StoryEditor

Cambridge i Oxford opet na Svetog Duju

Piše PSD.
30. travnja 2009. - 09:39

I ove će se godine u Splitu održati tradicionalna međunarodna veslačka utrka osmeraca Oxforda i Cambridgea.

Ovogodišnje izdanje biti će osmo po redu, a nastupit će rekordan broj posada.

Organizatori su učinili brojne napore te će po peti uzastopni put na regati nastupiti i posade s najvećom tradicijom u veslanju, Oxford i Cambridge. U subotu 9. svibnja ljubitelji veslanja moći će vidjeti na djelu revanš ovogodišnje 155. utrke Oxforda i Cambridgea.

Ovom utrkom Split će ponovno biti svjedokom sportske poslastice koju rijetko dobije neka sredina izvan Engleske. Na stazi u Spinutu program počinje u 9 sati kvalifikacijskim utrkama fakulteta i sveučilišta, a finalne utrke na programu su od 12 sati.

Kao i svake godine, pored Engleza i svih hrvatskih sveučilišta koja imaju doticaj s veslačkim sportom konkurenciju će dodatno pojačati i osmerci iz Slovenije, Njemačke, Italije, Srbije i Mađarske.

- Ove godine imat ćemo rekordan broj posada, ukupno 25 čamaca, sudjelovat će 17-18 sveučilišta, a među njima šest hrvatskih. Nastojali smo da Oxford i Cambridge dođu u istom sastavu kao i na Temzi prije mjesec dana, bit će manjih izmjena ali će veći dio veslača biti prisutan – rekao je Toni Gamulin, predsjednik sveučilišne sportske udruge Splita.

Okupljenim novinarima se obratio i Luka Grubor, rođeni Zagrepčanin koji je studirao na sveučilištu u Oxfordu i nastupao u tradicionalnoj utrci osmeraca, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sydneyju veslajući za osmerac Velike Britanije.

- Već petu godinu imamo priliku ugostiti ova dva sveučilišta. Odaziv je svake godine sve veći, a ovogodišnje izdanje bit će najbolje do sada. Splićani će vidjeti tri olimpijska pobjednika, jedno olimpijsko srebro i sedam zlata sa Svjetskih prvenstava – rekao je Grubor koji bi trebao nastupiti za legende Oxforda.

Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita na rasporedu je 10. svibnja. Legendama engleskog sporta suprotstavit će se na Rivi, s početkom u 12 sati, veslači Gusara na čelu s braćom Skelin i Igorom Boraskom. Staza za utrku legendi je dužine 220 metara, a pobjednik je posada koja prva dođe do dvije pobjede.

- Bit će to prava fešta istinskog sporta pred prepunom Rivom. Ove godine smo ozbiljnije trenirali zbog Olimpijade veterana u Australiji – rekao je Igor Boraska.

Na samom kraju potpisan je sponzorski ugovor između organizatora i najveće hrvatske poslovne mreže Poslovna Hrvatska, te tvrtke Le Meridien Lav koja već treću godinu zaredom podržava ovu manifestaciju.

dino fiorentini

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 12:25