StoryEditorOCM
Ostaloregionalno prvenstvo

Borilački sport s malo ozljeda: 'Hrvanje mi je pomoglo da brže pišem, ali i mlađi brat me više ne može čupati i gnjaviti'

21. prosinca 2017. - 11:59

Puno je razloga zbog kojih cure i dečki treniraju hrvanje. Luce Glavinić (11) kaže da se zbog tog sporta ubrzala u školi.

– Nisam bila najbrža u pisanju i mama je smatrala da ću u tome napredovati uz hrvanje. Treniram ga sedam mjeseci, tri puta tjedno po sat i pol vremena. Ne samo da mi je pomogao u školi, već i kod kuće jer imam mlađeg brata Dominika koji me je često gnjavio i čupao. Sada to više ne može jer ga – bacim. Ne učim ga hrvanju jer je poanta da ga svladam, a ne da on nauči moje taktike. Hrvanje je čudo. Cilj mi je nastaviti s treninzima. Za to me motiviraju - brat, te treneri Josip Cindrić i Krešo Škugor – ispričala nam je malena Luce koja trenira u Hrvačkom klubu Split i koju treneri hvale da ne propušta niti jedan trening.

Susreli smo je na Regionalnom prvenstvu za mlađe uzraste održanom u sportskom centru Bazeni Poljud u gradu pod Marjanom na kojem je nastupilo 110 takmičarki i takmičara od 6 do 20 godina. Sudjelovali su hrvački klubovi Gospić, Zadar, Šibenik, Split i Ženski hrvački klub Pujanke.

– Od kada treniram hrvanje nije me strah raditi puno stvari koje su me prije strašile i više se zabavljam. Sad imam puno prijatelja i svi me više cijene – ozbiljno će devetogodišnji Lovre Strika iz Zadra koji trenira tri godine.

U razredu bez straha

Tomislav Ivanović (14) iz Šibenika nam kaže da voli borilačke sportove, ali da ne želi nikoga udariti. To dvoje, zaista, ide zajedno.

– Muško sam i hoću se tući, ali ne tako da nekoga ozlijedim. Za to je idealno hrvanje. Da vam budem iskren, u razredu me nitko ne usudi taknuti, osim cura koje me više vole od kada sam u hrvanju. To je zbog – tijela. Znači taj sport je pun prednosti i svi koji se žele upisati neka dođu u dvoranu Miminac – bivši Partizan, ili u onu Osnovne školu Petra Krešimira IV. – poziva mladi Šibenčanin.

I Franko Čobanov (18) koji zbog studija na Kineziološkom fakultetu “potpisuje” transfer iz Hrvačkog klub Šibenik u Split, za hrvanje ističe da je to sport s najmanje ozljeda.

– To mi je važno da bi mogao trenirati dugo godina. Plan mi je natjecati se do tridesete godine, a kasnije se posvetiti trenerskoj karijeri – rekao nam je Franko.

Naš sugovornik tvrdi da je to i za djevojke odličan sport.

– One su borbenije od muških. To dobro znam jer im pomažemo sparirajući s njima da bi ih poboljšali – dodaje.

Uz Hrvački klub Split u gradu pod Marjanom djeluje i klub Pujanke u kojemu su samo cure i imaju ih 25 registriranih u Hrvatskom hrvačkom savezu. Zanimljivo je da one na Pujankama paralelno treniraju dva olimpijska sporta - hrvanje i judo.

– Ljudi se često iznenade koliko sam borbena i što treniram hrvanje. Tim sportom bavio se i moj otac Alen. Imam dvije sestre, te dva brata koji igraju nogomet, ali ljubav prema borilačkim sportovima samo sam ja naslijedila. U hrvanju sam višestruka državna prvakinja, a u judu sam bila državna prvakinja i jednom treća, a ove godine sam viceprvakinja u kategoriji do 49 kilograma jer sam se s kolegicom iz kluba dogovorila da joj pustim – kaže 13-godišnja Iris Marinović koja je, znači, već sedam godina članica Ženskog hrvačkog kluba Pujanke i sestrinskog “mješovitog” Judo kluba.

Njihov predsjednik Slobodan Preradović kaže da u slučajevima kad imaju više djevojaka koje su jednako dobre u judu, a samo jedna na natjecanju može proći dalje, onda drugoj daju šansu da na hrvanju napravi rezultat.

Podjela kolača

– Šteta bi bila izgubiti kvalitetno dijete koje ima nesreću da je u jedom sportu iznad nje jedna kolegica koja je samo za nijansu bolja. Zato, evo joj drugi sport da u njemu napravi rezultat – objašnjava Preradović.

Tako se natjecanje u hrvanju nakon dugo vremena vratilo u Split. Jer, kako napominje Tomislav Radanović, trener i predsjednik Hrvačkog kluba Split koji je organizator Regionalnog prvenstva za mlađe uzraste, zadnje takmičenje u tom olimpijskom sportu u gradu pod Marjanom održano je 2009. godine na Vojnim igrama.

– Prošle godine smo napravili restrukturiranje Hrvačkog kluba Split koji je osnovan još 1953. godine. Pokrenuli smo školu hrvanja za najmlađe te organizirali ovo natjecanje da bi i omasovili taj sport – veli Radanović.

Djeluju u dvorani u Sportskom centru Bazeni Poljud.

– Djeca na hrvanju razvijaju koordinaciju, snagu, brzinu, fleksibilnost, ravnotežu... Taj sport ima veliki utjecaj na razvoj koncentracije, brzine obrade informacija, logičkog zaključivanja i razvoja samomotivacije i discipline. Na treninzima intezivno radimo elemente gimnastike u parteru, vježbe snage, imitacije borbe s fokusom na kretnju i stvaranje osjećaja za prostor... – kaže Radanović.

Semafor pobjednika

MLAĐI DJEČACI POČETNICI DO 9 GODINA
Kategorija do 25 kg: Teo katunarić (HK Split)
Kategorija do 28 kg: Edward Mukidjan (HK Split)
Kategorija do 33 kg: Bruno Sovitti (HK Šibenik)
Kategorija do 40 kg: Roko Kostelac (HK Split)
Kategorija do 49 kg: Leonardo Marčić (HK Šibenik)

MLAĐI DJEČACI POČETNICI 
Kategorija do 30 kg: Mihael Šop (HK Šibenik)
Kategorija do 33 kg: Dario Grgurić (HK Gospić)
Kategorija do 36 kg: Lovre Strika (HK Zadar)
Kategorija do 40 kg: Andrija Vlahov (HK Šibenik)
Kategorija do 44 kg: Marino Kovačević (HK Zadar)
Kategorija do 59 kg: Ante Nakić (HK Šibenik)
Kategorija do 75 kg: Luka Kevrić (HK Zadar)

MLAĐI DJEČACI  
Kategorija do 40 kg: Luka Biškupić (HK Gospić)
Kategorija do 44 kg: Mihael Alić (HK Gospić)
Kategorija do 49 kg: Marko Stamenković (HK Šibenik)
Kategorija do 54 kg: Luka Sunara (HK Šibenik)
Kategorija do 65 kg: Noa Matas (HK Šibenik)
Kategorija do 75 kg: Filip Marčić (HK Šibenik)
Kategorija do 90 kg: Mate Vudrag (HK Šibenik)

STARIJI DJEČACI
Kategorija do 59 kg: Tomislav Ivanović (HK Šibenik)
Kategorija do 66 kg: Luka Burić (HK Šibenik)
Kategorija do 73 kg: Jakov Košutić (HK Zadar)
Kategorija do 100 kg: Sebastian Cirpaci (HK Šibenik)

KADETI
Kategorija do 76 kg: Karlo Antonio Vukelić (HK Gospić)

JUNIORI
Kategorija do 74 kg: Goran Petranović (HK Gospić)
Kategorija do 96 kg: Krešimir Zurić (HK Zadar)

MLAĐE DJEVOJČICE POČETNICE DO 9 GODINA
Kategorija do 33 kg: Mare Nekić (HK Zadar)
Kategorija do 40 kg: Ela Perić (HK Split)

MLAĐE DJEVOJČICE POČETNICE 
Kategorija do33 kg: Laura Mamuša (HK Šibenik)
Kategorija do36 kg: Leona Marjanović (ŽHK Pujanke)
Kategorija do 40 kg: Nikolina Cecić (ŽHK Pujanke)
Kategorija do 49 kg: Tia Marčić (HK Šibenik)
Kategorija do 55 kg: Luce Bjažić (HK Šibenik)

MLAĐE DJEVOJČICE 
Kategorija do 44 kg: Martina kalik (HK Šibenik)
Kategorija do 49 kg: Iris Marinović (ŽHK Pujanke)
Kategorija do 54 kg: Nikolina Hrnjak (ŽHK Pujanke)

STARIJE DJEVOJČICE 
Kategorija do 52 kg: Gabriela Grgurević (ŽHK Pujanke)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 15:01