StoryEditor

Blanka Vlašić: Mala smo zemlja, treba i srebro proslaviti (FOTOGALERIJA i VIDEO)

Piše PSD.
23. kolovoza 2008. - 17:27

Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, dok je zlato pripalo Belgijanki Tiji Hellebaut! Strašan uspjeh Splićanke mogao je biti i još bolji da je bilo više sreće, više eksplozivnosti u trećem pokušaju na 207 centimetara.

Ovako je svjetska prvakinja ostala na drugom mjestu, budući da je visinu od 205 preskočila tek iz drugog pokušaja, dok je Belgijanki to pošlo za rukom iz prve. Valja napomenuti da je do tada Tia rušila letvicu čak pet puta dok je Blanka to uradila u jednom, ali ključnom trenutku.

Blankin let na Ptičijem gnijezdu / afp

No, to vam je ljepota skoka u vis. Sigurno je da ništa nije sigurno. Tiji treba čestitati, jer postigla je velike stvari. Ne samo da je postala olimpijska pobjednica, već je „skinula“ veliki Blankin niz od čak 34 pobjede u nizu. Nije da je Blanka skakala loše, već je Tia bila toliko dobra i pametno je iskoristila situaciju.

- Eto, sad sam barem sigurna kako se neću udavati do Londona - našalila se kada je došla pred novinare, potvrđujući činjenicu za koju se već odavno zna. Da je dodatno sazrila, da je velika i u pobjedi i u ovoj situaciji uvjetno rečeno porazu.

- Moram priznati kako sam malo razočarana. Ali samo malo, ipak nije lako osvojiti olimpijsko srebro. To je golemi uspjeh, natjecanje je bilo vrlo kvalitetno i nije bilo lako doći do postolja – izjavila je nakon natjecanje Blanka u mix zoni naglasivši jednu bitnu stvar.

- Nisam podbacila i to je najvažnije. Preskočila sam odličnu visinu, ostvarila sjajni rezultat, ali dovoljan je jedan malo lošiji skok i eto...  Zadovoljna sam i nekim drugim stvarima, tu je moj prosjek skokva, kontnuitet skakanja na velikim visinama, i to mi nitko ne može oduzeti, to je moje - izjavila je svjetska prvakinja.

Teško je bilo „tipovati“ na Tiju, malo je nastupala u skoku u vis, a k tome se i ozljedila nakon Svjetskog dvoranskog prvenstva... Nekako su svi pazili na Slesarenko, Čičerovu, Friedrich...

Tri najbolje visašice u Pekingu / afp
- Ma, imala sam nekakav osjećaj vezano za nju. Upozorila sam Bojana, kao da sam znala. Ona je veliki borac i neće ispustiti situaciju tako lako iz ruku – izjavila je osvajačica prve hrvatske atletske olimpijske medalje.

- Htjela to ili ne, opet sam osjećala pritisak. Bilo je teško nastupati pod njim. No, neću sada plakati radi toga. Dostojanstveno sam uzela medalju. Znala sam da me na 205 centimetara očekuje borba - kazala je Blanka.

Kada je došla do 207 centimetara, Blanka je kao i Tia željela propustiti visinu, ali...
- Suci su mi kazali kako je vrijeme već počelo teći, te kako bi mogla propustiti tek zadnji skok.

Niste propuštali niti jednu visinu...
- Ne, jer bi onda izgubila svoj ritam kao što mi se dogodilo u kvalifikacijama. Odlučila sam ići na svaku visinu, a to ipak uzme danka, umor se pojavi.

Kako komentirate činjenicu da je Helelbaut prije Olimpijskih igara nastupila u Londonu gdje je preskočila samo 194 centimetra.
- Ne bi ulazila duboko u to. Kazat ću da ja čvrsto stojim iza svoje medalje, a tu je i moj odličan pobjdnički niz i kontinuitet skakanja na velikim visinama kojeg sam nastavila i u Pekingu – zaključila je hrvatska visašica.

vlado ozretić

 

Tijek skakanja:

- Početna visina je 185 cm. Blanka i sve ostale atletičarke preskaču je bez većih problema.

- Ni visina od 189 cm nije problem za najbolje svjetske visašice, jednom je ruši tek Čehinja Dubnova.

Srebro za našu visašicu / afp
- Ista skakačica poskliznula se i ozlijedila zglob na visini 193 cm, što je malo odužilo natjecanje. No Vlašić sigurno preskače i tu visinu.

- 196 cm. Za najbolju svjetsku visašicu Blanku ne predstavlja veći problem. Kao i sve visine do sada preskače bez problema. Prve atletičarke imaju problema s postavljenom visinom.

- Skače se visina 199 cm. U igri je ostalo samo devet atletičarki, a Vlašić je preskače s lakoćom! Ispale su između ostalih Ariane Friedrich i Beitia Ruth.

- Nevjerojatno! Blanka i visinu od 201 cm preskače iz prvog pokušaja (ovaj put uz malo treskanja letvice)! Preskočile su Čičerova, Hellebaut i Slesaranko. Samo je Splićanka sve visine preskočila od prve.

- 203 cm visina koju sjajna Blanka prva preskače! U korak je prati Ana Čičerova, a s malo problema i Tia Hellebaut. Slesarenko otpada - Blanka sigurno ima medalju!!

- 205 cm, Blanka i Jelena ruše prvi put. Tia preskače, a prilikom drugog skoka pridužuje joj se i naša visašica. Otpada Čičerova - Blanka ima srebro!

- 207 cm. Tia ili Blanka? Obe prvi put ruše letvicu. Blanka ruši još dva puta, Tia odustaje od svog skoka i bez pokušaja na višoj visini osvaja zlato.

 

 

Riječ pobjednice

Tija Hellebaut nikad nije bila od velikih riječi, ali se na medijskoj konferenciji ipak opustila. Svi su željeli znati zašto je propuštala visinu od 207 centimetara. Kakva je to strategija bila u pitanju?
- Nema nikakve strategije. Imala sam poprilično bolan grč u listu, te nisam mogla više skakati. Da je Blanka kojim slučajem preskočila preko te visine, i ja bi pokušala ali je ne bi preskočila. Previše sam se bojala ozljede...

Kako objašnjavate činjenicu da ste pobijedili na Igrama u skoku u vis, a niste bili na toliko visaških natjecanja ove godine?
- Nakon osvajanja zlata u petoboju u Valenciji na SP-u u dvorani, sam se ozljedila, te nisam mogla nastupiti mjesec dana. Odmarala sam se. Zatim sam odlučila ići na što manje natjecanja kako bi mogla što kvalitetnije trenirati za Igre koje su vrhunac sezone. Kombinacija manje natjecanja skupa sa kvalitetnim treninzima je bila dobitna – pojasnila je simpatična Belgijanka.

Poslije pobjede na Europskom dvoranskom prvenstvu prošle godine u Birminghamu ste se ispričali Kasji Bergqvist, jeste li isto napravili sa Blankom?
- Nisam, nemam se zašto ispričavati. Iz prve sam preskočila preko 205 centimetara koji su strašna visina, i to je to – zaključila je Hellebaut.

 

Jelena Slesarenko:
- Moram biti zadovoljna nastupom jer sam ozljedila tetivu prije desetak dana i bilo je uopće upitno hoću li skakati. Čak sam se bojala kako se neću kvalificirati, ali sam to nekako prošla uspješno. Bila sam dobra do 203 centimetra, ali dalje nije jednostavno išlo. Šokiralo me kada sam vidjela da je Tija osvojila zlato, očekivala sam da će to Blanka uraditi.

Toliko je moćno izgledala za vrijeme finala. Iako, moram priznati da m je u najmanju ruku čudno što je Tia odjednom počela toliko visoko skakati, a u Londonu je prije Olimpijskih igara preskočila samo preko 194 centimetra.

v.o.

Joško Vlašić: Nema novca koji može zamijeniti zlato

"Osjećam se kao more između bure i juga, dakle posve mirno, ali nisam razočaran jer imamo srebro, prvu hrvatsku atletsku olimpijsku medalju", kazao je Joško Vlašić nakon što je njegova kćer Blanka uzela srebro u visu.

 "Blanka je jedan od onih vrhunskih sportaša koji ne mogu ne reći na svakom natjecanju - idem po zlato. Uzela je srebro u jednom vrlo kaotičnom natjecanju, u kome je odlučio prvi skok Helleaut preko 2.05metara. Mi sebi nemamo što predbaciti, sve bi isto napravili, ali Olimpijske igre su specifično natjecanje sa doista najboljim skakačicama svijeta i posebno inspiriranih kao što je večeras bila Belgijanka", kazao je Joško Vlašić. 

Nakon Olimpijskih igara Blanka Vlašić već u petak nastupa na mitingu Zlatne lige u Zuerichu i nakon toga zadnji miting Zlatne lige u Bruxellesu gdje može uzeti "jack-pot" od pola ili milijun dolara.

"Nema tog novca koji može zamijeniti zlato. Ja ne bih mijenjao tih milijun dolara za zlatnu olimpijsku medalju, a ne bi ni Blanka", ustvrdio je Joško Vlašić, koji je pokušao objasniti i nesporazum prilikom drugog pokušaja na 2.05 metara. 

"Dogodilo se ono što se u pravilu ne događa na velikim natjecanjima. Namjeravali smo propustiti 2.05 metara, ali dok je Blanka došla do trenera Marinovića, točno ispred njega se stvorila američka štafeta koja je slavila pobjedu. Zakasnila je prijaviti, počelo je teći vrijeme i morala je skočiti. Ima opravdanja jer je to bilo živo natjecanje sa dosta događanja", kazao je Vlašić.

(H)

Bojan Marinović: Šteta je samo što je ovo natjecanja svako četiri godine

Blankin trener Bojan Marinović nije mogao vjerovati kako se sreća okrenula na stranu Blankine ljute protivnice Tie Hellebaut.
- Blanka je skočila svaku visinu iz prve osim te na 205, a ova je tko zna iz koje preskakivala prethodne visine. Onda Hellebaut skoči 205 iz prve i Blanka je srebrna ona zlatna. To je ipak visina koju treba respektirati – rekao nam je Bojan Marinović dok smo šetali s njime prema stadionu za zagrijavanje na kojemu se trebao naći s Joškom Vlašićem.

Iako su se svi nadali zlatu, srebro uz preskočenu veliku visinu ne može se nazvati podbačajem.
- Jednostavno se ne može reći da je podbačaj kada skočiš 205. Ponavljam, sve je išlo iz prve, a onda 205 iz druge. Šteta je samo što je ovo natjecanje jedan put u četiri godine – dometnuo je Marinović.

Rekao je i par riječi o novoj olimpijskoj pobjednici koja tijekom sezone nije bila ni blizu ovog rezultata, a onda je eksplodirala.
- Hellebaut je bila iskidana, bolio ju je zglob. Ovdje je došla bez ikakvog pritiska i na to s njom uvijek treba računati – osvrnuo se Marinović.

Kod splitske atletičarke, tvrdi, nije bilo velike nervoze.
- Blanka je bila sasvim dobra kada je izašla, ali danima se nakuplja nervoza.

Uskoro ju čekaju novi nastupi i posebno atraktivna Zlatna liga u kojoj je još u igri za milijunski jack pot.
- Baš mi je drago što nije utučena, nije razbijena, skočila je 205 i nema zašto bit'. Već u petak skačemo dalje – najavio je Bojan dok smo u hodnicima podno „Ptičjeg gnijezda“ susreli razočaranu njemačku visašicu Ariane Friedrich koja je završila natjecanje na sedmome mjestu.

- Blanka je vjerojatno utučena – pitala ga je Ariane.

- Ne – odgovorio je Bojan.

Njemica se začudila. I to dovoljno govori o težini koju Blanka ima u svijetu atletike. Zadnjih je mjeseci bila nepobjediva i malo je tko i od njezinih suparnica sumnjao u njezinu pobjedu.
- Pozdravite je puno i zaželite joj sve najbolje – poručila je po Bojanu Njemica.

- A ti, jesi li ti utučena – uzvratio je pitanjem Bojan?

- Jako me boli disk u donjem dijelu leđa i cijela desna strana mi je bila tvrda – žalila se Frierdich.

- Pazi se, još si mlada. Odmah na terapiju – preporučio joj je Marinović uz prijateljski poljubac u čelo.

pero smolčić

Harry Edletzberger (Blankin menadžer):

- Blanka je napravila u pogrešnome trenutku jedinu pogrešku na natjecanju. Ali je u odličnoj formi i pokazat će to u natjecanjima koja slijede. Bila je i ovdje jako samopouzdana i znala je što treba. Skočila je 205 i to je dobro. Ali glavni je problem bio što je bilo puno skokova do te visine. Na 205 već je bila pomalo umorna. Hellebaut je vrlo opasna, sedmobojka je i ima puno snage, jako je izdržljiva.

p.s.

2008. godine samo preko 2 metra

Blanka Vlašić je u svih 20 nastupa ove godine išla preko dva metra.

U posljednjih godinu dana bila svjetska prvakinja na otvorenome (Osaka  2. rujna 2007. - 205 cm), svjetska dvoranska prvakinja (Valencia 9. ožujka 2008. - 203 cm), te olimpijska viceprvakinja (Peking 23. kolovoza 2008. - 205 cm)

Nakon Pekinga Blanku Vlašić očekuje borba za "jack pot" od milijun dolara na preostala dva mitinga Zlatne lige, 29. kolovoza u Zuerichu, te 5. rujna u Bruxellesu. Uz Blanku, u utrci za "jack pot" je ostala još samo olimpijska pobjednica na 800m Kenijka Pamela Jelimo.

(H)

#BLANKAVLAŠIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 06:13