StoryEditor
Ostalosude mu

Bivši prvi čovjek svjetske atletike priznao da je namjerno odgodio disciplinski postupak protiv ruskih sportaša osumnjičenih za doping

Piše Hina
11. lipnja 2020. - 19:38
Arhiva/AFP

Bivši prvi čovjek svjetske atletike Senegalac Lamine Diack (87) priznao je u četvrtak na suđenju u Parizu kako je namjerno odgodio disciplinski postupak protiv ruskih sportaša osumnjičenih za doping, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Protiv Diacka, koji je 16 godina vodio Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF), u četvrtak je u Parizu počelo suđenje za korupciju i pranje novca povezanih s ruskim dopinškim skandalom.

Suočen je s 10-godišnjom zatvorskom kaznom pod optužbom da je prihvatio milijune dolara kako bi prikrio ruske doping testove. Senegalac je optužen da je tražio 3.45 milijuna eura, a dobio 1.5 milijuna dolara mita, prikrivajući pozitivne dopinške testove ruskih sportaša. 

Na suđenju je odbio optužbe za primanje mita, ali je priznao kako su zabrane za dopingirane ruske sportaše 'gurnute u ladicu' kako bi im se omogućilo da nastupe na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Svjetskom prvenstvu u atletici u Moskvi sljedeće godine. Cilj je bio 'sakriti dopinške slučajeve' kako se ne bi ugrozili pregovori s ruskim sponzorima.

"To je uglavnom bilo zbog financijskog zdravlja IAAF-a", rekao je Diack.

"Morao sam zaštititi financijsku situaciju IAAF-a i bio sam spreman na taj kompromis," dodao je.

Suđenje protiv Diacka, koji je vodio IAAF od 1999. do 2015. godine, trebalo je započeti u siječnju, ali je odgođeno nakon što su sudu predani novi dokumenti koji sadrže svjedočenja njegovog sina i suoptuženika, Pape Massata Diacka koji je radio kao marketinški savjetnik za IAAF. On je također, suočen s optužbama za pranje novca i korupciju i sudit će mu se u odsutnosti jer ga je Senegal odbio izručiti.

Optuženi su i bivši šef ruskog atletskog saveza Valentin Balakničev, glavni trener ruske atletske reprezentacije Aleksej Melnikov, bivši Diackov odvjetnik Habib Cisse, te Gabriel Dolle, koji je nadgledao doping testove u IAAF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 05:07